SINAVLARA HAZIRLANIRKEN MATEMATİK NASIL ÇALIŞILIR?

CANAN KOCAATA

Matematik… Yapabilenleri hayatta bir adım önde hissettiren özgüven tohumu, yapamayanların ise her ne yaşarlarsa yaşasınlar içlerinde kalan ukde. 

Bu makale yalnız sınav senesinde olanlar için değil ara sınıflarda okuyan öğrenciler için de bir anahtar niteliğinde.

Hazırlamış olduğum görselin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

Konuya çalışmak doğru yerden başlanıldığı takdirde öğrenciyi  hızlı şekilde geliştirip farkındalık oluşturacak basamaktır. Öğrenci kendini tanımalı matematik seviyesini bilmelidir. 

matematik nasil calisilir
Matematik Nasıl Çalışılır?

Örneğin; 9. sınıfta olan bir öğrenci, 7. sınıftaki “Tam Sayılarda İşlemler” konu eksiğini kapatmadıysa bu onun sürekli matematikte hata yapmasına sebep olacak ve “ Ben matematik yapamıyorum” hissi uyandıracaktır. 

Bu sebeple matematikte zayıf olduğunu düşünen bir öğrenci “Doğal sayılar kaçtan başlar?” “Rasyonel sayı nedir?” gibi en temel konulardan çalışmaya başlamalıdır. Lise matematik konularında başarılı olmak isteyen bir öğrencinin “Denklem, Üslü Sayı, Köklü Sayı” gibi ana konulara hakim olması gerekir. 

Soru çözümü, öğrencinin bildiği konulardan çok sayıda soru çözerken eksik olduğunu düşündüğü testleri atlamak değil, konu ile bir yüzleşme anıdır. Buradan çıkarılacak ders çok önemlidir. Eksik olduğu tespit edilen kısımlar için konu anlatımına geri dönüş ve çözülemeyen soruların toplanacağı büyük bir kutu gerekir. Zaman içerisinde öğrenci sistemini oturttuğunda, kocaman kutu içerisinde çözemediği sadece birkaç soru olduğunu görecektir. 

“Tekrar, en iyi soru çözerek yapılır” şeklinde düşünülse de öğrencilerin daha çok bildiklerini tekrar ederek motive oldukları görülmektedir. O halde buradaki yanlış algı, öğrencinin zorlandığı veya karşılaşmayı tercih etmediği konuya yönelmesi ile düzeltilebilir. Geçmiş senelerin konularına yönelik testler çözmek de iyi bir tekrar yöntemidir.

Örneğin; 10. sınıftaki bir öğrencinin 9. sınıf konularına ait test çözmesi hem iyi bir tekrar hem de  TYT için iyi bir hazırlıktır.

Deneme çözümünün genelde sınava birkaç ay kala zaman tutularak yapılması tavsiye edilir. Ancak, burada amaç öğrencilerin zaman bilinci ile sınav konularının içeriğine farkındalık sağlamaktır. O halde sadece deneme zamanını beklemek yerine her test zaman tutularak, belirli bir aralıkta kaç soru çözüldüğünün istatistiği çıkartılarak çözülmelidir. Ayrıca çözülemeyen sorulardan öğrencinin kendine denemeler hazırlaması verimli bir çalışma tekniğidir. 

Yukarıda sıralamış olduğum sistemi matematik çalışmalarınıza uyarladığınızda başarınızın arttığını farkedeceksiniz. Hepinize verimli çalışmalar dilerim.

1 Yorum