Sınav yılında bir öğrenciyi destekleyebilmek için 15 ipucu !

Ceren Moghaddam
Ceren Moghaddam

Hepinizin bildiği gibi yeni eğitim-öğretim süreci başlamak üzere. Bununla birlikte her sene olduğu gibi bu sene de yüzlerce öğrenci gerek ortaokul gerekse lise öğrenimini tamamladıklarında ulusal sınavlara girecekler. Öğrencileri sınava hazırlık süreçlerinde desteklemek, etkili çalışma stratejileri, zaman yönetimi, stres yönetimi ve üretken bir öğrenme ortamının birleşimini içerir. İşte sizlere öğrencilerin, sınavlara hazırlanmalarına yardımcı olabilecek 15 ipucu !

 

1.Bir Çalışma Programı Oluşturun:

Öğrencilerin her konu veya konu için yeterli zaman ayıran gerçekçi bir çalışma programı oluşturmalarına yardımcı olun. Program oluştururken öğrencinin mevcut durumunun doğru analiz edilmesi son derece önemlidir. Daha önceki yıllardan öğrenme eksiklikleri olan bir öğrenci, yeni konuları çalışırken hızlı sıkılır ve süreçten soğuyabilir.Dengeli bir program, son dakika yoğunluğu ve tükenmişliği önler.

 

2.Net Hedefler Belirleyin:

Öğrencileri her çalışma oturumu ve genel sınav için belirli hedefler belirlemeye teşvik edin. Hedefler, belirli miktarda materyali ele almak, belirli kavramlara hakim olmak veya pratik soruları tamamlamakla ilgili olabilir. Bu hedefleri günlük, haftalık, aylık olarak bölümlere ayırmış olmanız son derece önemli, öğrenci yolculuğu hakkında güvenilir bilgi alırsa sürece adapte olması çok daha kolay olacaktır.

 

3.Aktif Öğrenme Tekniklerini Kullanın:

Öğrencilere özetleme yaparak, sorgulayarak, başkalarına öğreterek ve anımsatıcı araçlar kullanarak materyalle aktif olarak ilgilenmelerini tavsiye edin. Aktif öğrenme, anlamayı ve kalıcılığı artırır. Bununla birlikte sınavla birlikte işini kolaylaştıracak ders çalışma teknikleri, hafıza teknikleri v.s konularda da bilgilendirmeniz son derece önemlidir, bunun için yeteri kadar bilgiye sahip değilseniz mutlaka uzmanlardan destek almalısınız.

 

4.İçeriği Parçala:

Öğrencileri karmaşık konuları daha küçük, yönetilebilir parçalara ayırmaya yönlendirin. Bu, çalışmayı daha sindirilebilir hale getirir ve bunalmış hissetmeyi önlemeye yardımcı olur. Bu adım aynı zamanda öğrenmeyi öğrenme sürecindeki bir öğrencisinin öğrenme becerisini olumlu şekilde etkileyecektir.

 

5.Geçmiş Deneme Sınavlarıyla Pratik Yapın:

Deneme sınavları öğrencilere sınav formatı, soru türleri ve zaman yönetimi hakkında fikir verir. Geçmişteki sınavları incelemek aynı zamanda ortak eğilimleri belirlemelerine ve önemli konulara odaklanmalarına da yardımcı olabilir.

 

6.Çeşitli Çalışma Kaynakları:

Ders kitapları, çevrimiçi kaynaklar, videolar ve etkileşimli eğitimler gibi çeşitli çalışma kaynaklarının kullanılmasını önerin. Farklı kaynaklar aynı konuya farklı bakış açıları sağlayabilir.

 

7.Düzenli Tekrarlar:

Öğrenmeyi güçlendirmek ve unutmayı önlemek için düzenli tekrarın önemini vurgulayın. Aralıklı tekrarlama teknikleri bu amaç için özellikle yararlı olabilir.

 

8.Sağlıklı yaşam tarzı:

Öğrencilere dengeli beslenmelerini, sıvı almalarını, düzenli egzersiz yapmalarını ve yeterli uyku sağlamalarını hatırlatın. Fiziksel sağlık, bilişsel işlevi ve hafızayı önemli ölçüde etkiler.

 

9.Farkındalık ve Stres Yönetimi:

Sınavla ilgili stres ve kaygıyı yönetmek için rahatlama tekniklerini, derin nefes almayı ve farkındalık egzersizlerini öğretin. Meditasyon ve kısa molalar da faydalı olabilir.

 

10.Çoklu Görevlerden Kaçının:

Öğrencileri cihazları kullanırken veya diğer dikkat dağıtıcı faaliyetlerle meşgulken ders çalışmamaları erektiği konusunda nedenleriyle birlikte ciddi açıklamalar yapın. Onları aynı anda tek bir göreve odaklanmanın önemi konusunda bilgilendirin.

 

11.Gerektiğinde Yardım Alın:

Öğrencilerin belirli kavramlarla uğraştıklarında soru sormanın ve yardım aramanın sorun olmadığını bilmelerini sağlayın. Bu öğretmenlerden, akranlardan veya çevrimiçi kaynaklardan olabilir. Akran öğretimin sınav yılında bir öğrenciye sağlayabildiği faydaları defalarca deneyimle fırsatım oldu. Bu olanakları her zaman değerlendirmelerini sağlayın.

 

12.Üretken Bir Çalışma Alanı Yaratın:

Öğrencilerin dikkat dağıtıcı olmayan, iyi aydınlatılmış ve düzenli bir çalışma ortamı yaratmalarına yardımcı olun. Özel bir çalışma alanı odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirebilir.

 

13.Pozitif zihniyet:

Öğrencilerin öğrenme ve gelişme yeteneklerine inandıkları bir büyüme zihniyetini teşvik edin. Olumlu kendi kendine konuşma güveni ve motivasyonu artırabilir.

 

14.Ödül sistemi:

Öğrencilerin çalışma hedeflerine ulaştıktan sonra kendilerini ödüllendirecekleri bir ödül sistemi kullanılmasını önerin. Bu ek motivasyon sağlayabilir.

 

15.Düzenli molalar:

Öğrencilere çalışma oturumları sırasında kısa, düzenli aralar vermelerini tavsiye edin. Bu molalar zihinsel yorgunluğun önlenmesine ve odaklanmanın korunmasına yardımcı olabilir. Molaların ne sıklıkla olacağı öğrencinin yapısıyla yakından ilgilidir. Örneğin dikkati çabuk dağılan bir öğrenci için sık sık verilen kısa molalar olmasını öneririm.

 

Her öğrencinin farklı olduğunu unutmayın; dolayısıyla bu stratejileri onların bireysel tercihlerine ve öğrenme stillerine göre uyarlamak önemlidir. Önemli olan, etkili öğrenmeyi teşvik eden ve stresi azaltan destekleyici ve besleyici bir ortam yaratmaktır. Bu önemler alındığında ve tabii ki öğrenci hedefleri doğrultusunda çalışmak konusunda anlamı motive edildiğinde, hedefine ulaştırmak oldukça kolay olacaktır.

Ceren Moghaddam
Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. Tiyatro, Oyunculuk, Yaratıcı Drama, Müze eğitimi, Takım çalışması, Etkili İletişim, Beden Dili, Enneagram, Eğitim Yönetimi ve Denetimi, Liderlik, İkna teknikleri ve Hikayeleştirme (University of Michigan) , P4C (Montclair State University) aldığı eğitimler arasındadır. Türkiye Gençlik ve Çocuk Müzeleri Derneği yönetim kurulu üyesidir. İstanbul başta olmak üzere Türkiye ’nin pek çok ilinde kurumlara ve şahıslara danışmanlık yapmaya ve eğitimler vermeye devam etmektedir.