Ana SayfaBlogJames Webb Uzay Teleskobu - Yoksa Evren Genişlemiyor mu?

James Webb Uzay Teleskobu – Yoksa Evren Genişlemiyor mu?

Bu James Webb Uzay Teleskobu (JWST) çalışmaya başladığından bu yana kozmoloji dünyasında dokuz şiddetinde depremler meydana geliyor. Çünkü JWST büyük patlamadan 300-500 milyon yıl sonra öyle galaksiler gözledi ki bunlar büyük kütleli ve evrimleşmişlerdi. Bunun anlamı şu, bu galaksiler eni az 7-8 milyar yıl yaşında olmalıydı. Peki bu galaksiler evrende var iken mi büyük patlama olmuştu. Bu son cümlem çok kötü ama gerçek. Sonuç evren 13.8 milyar yıl yaşında değil, çok daha yaşlı olması gerekiyor.

Büyük patlama kuramının dayandığı en büyük kanıt, evrenin genişliyor olması ve Hubble sabitinden bulduğumuz evrenin yaşının 13.8 milyar yıl olması. Peki JWST’nin bulduğu galaksileri ne yapacağız? Bazı bilimciler acaba evren genişlemiyor mu diye sormaya başladı ve 1929 yılında meşhur fizikçi Fritz Zwicky tarafından genişleyen evreni modeline karşı ortaya atılan yorgun ışık (tired light) kuramını benimsemeye başladı. O yıllarda kozmologlar hemen bu kuramın bazı gözlemleri açıklayamadığını ileri sürerek ret ettiler, haklılardı. Fakat bu kuramı farklı şekilde kullanan bugünün bilimcileri evrenin yaşını yaklaşık 27 milyar yaşında olduğunu iddia etmeeye başladılar.

Yorgun ışık kuramı ne diyordu? Bilinen bir gerçek ışık optik bir ortamdan geçerken hızı yavaşlar. Zwicky uzak galaksilerden bize gelen ışığın çok sayıda gaz ve toz ortamdan geçtiğini, dolayısıyla yorulduğunu, enerji kaybettiğini yani ışığın daha kırmızıya kaydığını ileri sürmüştü. Işık optik bir ortamdan geçerken neden hızı yavaşlıyor sorusuna fizikçiler ışığın parçacık veya dalga yapıda olmasına göre yanıtları var. Kafanızı şişirmemek için bu konuyu anlatmayacağım ama ben neden bu yorgun ışık kavramını sevdim bilmiyorum.

Sevgilerimle…