Ana SayfaBlogKendi Kendine Öğrenme Becerisini Geliştirebilmek İçin 10 Altın Kural !

Kendi Kendine Öğrenme Becerisini Geliştirebilmek İçin 10 Altın Kural !

Bilgi kaynaklarının bu kadar çeşitli olduğu günümüz dünyasında öğrenme deneyimini yaşamak için kendimize dair farkındalığı da geliştirmemiz gereken bir dönemdeyiz. Kendi kendine öğrenme, bağımsız olarak yeni bilgi ve beceriler edinmenizi sağlayacak değerli bir beceridir. Etkili bir kendi kendine öğrenme deneyimi yaratmak için, nelere daha fazla odaklanmamız gerektiği ile ilgili yaptığım araştırma sonucunda ortaya çıkan 10 kuralı sizler için derledim!

1-Net Hedefler Belirleyin: Öğrenme hedeflerinizi ve sonunda bu öğrenme deneyiminin sizi hangi başarıya taşıyacağını fark edin. Belirli hedeflere sahip olmak, kendi kendine öğrenmenize yön ve amaç verecektir.

2-Meraklı Kalın: Öğrendiğiniz konu hakkında doğal bir merak geliştirin. Sorular sorun, farklı yönleri keşfedin ve ilginizi çeken kaynakları tarayın. Farklı bilgi kaynaklarından yararlanırken, farklı duyu organlarınıza hitap edecek etkinliklerle zenginleştirin.

3-Yapılandırılmış Bir Plan Oluşturun: Açık bir yol haritasına sahip, iyi organize edilmiş bir öğrenme planı geliştirin. Hedeflerinizi daha küçük, yönetilebilir görevlere ayırın ve tamamlanması için bir zaman çizelgesi oluşturun. Zaman oldukça soyut bir kavram. Zamanı somutlamak bu yolculukta işinizi çok kolaylaştıracaktır.

4-Tutarlı Olun: Tutarlılık, etkili kendi kendine öğrenmenin anahtarıdır. Bir alışkanlık oluşturmak için öğrenme faaliyetlerinize düzenli zaman dilimleri ayırın. Günlük, haftalık ve aylık olarak yaptıklarınızı kayıt altına alın ve kontrol edin.

5- Kaynakları Çeşitlendirin: Tek bir bilgi kaynağına güvenmeyin. Konunuza ilişkin çok yönlü bir anlayışa sahip olmak için kitapları, online kursları, videoları, podcast’leri ve diğer kaynakları keşfedin.

6-Not Alın: Öğrenirken önemli noktaları, özetleri ve içgörüleri not edin. Kolayca göz gezdirebileceğiniz ve istediğinizde hemen anlayabileceğiniz şekilde notlarınızı düzenleyin. Not alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir kısım duyduğunuz, okuduğunuz cümleleri olduğu gibi yazmaktansa, daha çok sizin anlam dünyanızdaki karşılığı ile not alamaya çalışın. Bu durumun hatırlamanıza da çok yardımcı olacağını fark edeckesiniz.

7-Düzenli Uygulama Yapın: Beceri gelişimi için pratik uygulama çok önemlidir. İster bir dil, ister kodlama veya başka bir beceri öğreniyor olun, bilginizi pekiştirmek için öğrendiklerinizi uygulayın. Öğrenme alanınıza uygun uygulamalar yapmak, bilgide derinleşmenizi ve akılda tutmanızı çok daha hızlı bir şekilde sağlayacaktır.

8-Geri Bildirim Alın: İlerlemenizi meslektaşlarınızla, mentorlarınızla veya online topluluklarla paylaşın. Yapıcı geri bildirim, geliştirilecek alanları belirlemenize ve öğrenme yaklaşımınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Topluluk hissinde olmak, benzer amaçlar içerisindeki insanlarla alışveriş yapmak sizi motive edebilecek en etkili alanlardandır.

9-Sabırlı Olun: Öğrenmek zor olabilir ve aksiliklerle karşılaşabilirsiniz. Kendinize karşı sabırlı olun, zorluklara karşı sebat edin ve başarısızlıkları öğrenme ve büyüme fırsatları olarak görün. Başlangıçta hiç bilmediğiniz bir konuya dair sıkıldığınızı gözlemyebilirsiniz. Bu son derece normal bir durum, unutmayın. Beyin bilinmezi pek sevmez. Önemli olan sabrederek ve tekrarlar ile bilgiyi beyin için tanınır hale getirmektir.

10-Öz değerlendirme yapın: İlerlemenizi periyodik olarak değerlendirin ve öğrenme planınızı buna göre ayarlayın. Hedeflerinize ulaşıyor musunuz? Yaklaşımınızı değiştirmeniz gerekiyor mu? Sürekli öz değerlendirme doğru yolda kalmanıza yardımcı olacaktır.

 

Kendi kendine öğrenmenin yaşam boyu bir yolculuk olduğunu ve bu sürecin, edindiğiniz bilgi veya beceriler kadar ödüllendirici olabileceğini unutmayın. Kendi kendine öğrenme hedeflerinize bağlı kalın; ufkunuzu genişletmeye ve bir birey olarak gelişmeye devam edin !

Ceren Moghaddam
Ceren Moghaddam
Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. Tiyatro, Oyunculuk, Yaratıcı Drama, Müze eğitimi, Takım çalışması, Etkili İletişim, Beden Dili, Enneagram, Eğitim Yönetimi ve Denetimi, Liderlik, İkna teknikleri ve Hikayeleştirme (University of Michigan) , P4C (Montclair State University) aldığı eğitimler arasındadır. Türkiye Gençlik ve Çocuk Müzeleri Derneği yönetim kurulu üyesidir. İstanbul başta olmak üzere Türkiye ’nin pek çok ilinde kurumlara ve şahıslara danışmanlık yapmaya ve eğitimler vermeye devam etmektedir.