Evet, NASA zaman zaman başvuruları alır, yine duyuru yaptı ve 2 Nisan tarihine kadar astronot olmak istiyorsanız başvurun dedi. Doğal olara koşulları var. STEM dediğimiz bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarından birinde master yapmış olmak. Pilotlar için 1000 saat uçuş deneyimi, tıbbi ihtisas sahipleri için için üç yıllık mesleki deneyim. Yeni alınan adaylar için fırsatlar çok fazla, Artemis programı için olası Ay veya Ay çevresine yerleştirilecek istasyon çalışmaları, ISS’de uzun süreli görevler, yeni ticari uzay istasyonları ve uçacak çeşitli uzay araçları.
NASA daha önce 2021 yılında astronot alımı için duyuruya çıkmıştı ve 12000’den fazla kişi başvurmuştu. Koşulları en iyi sağlayan 20 kişi çağırılmış, mülakat sonunda içlerinden sadece 10’u kabul edildi ve 2.5 yıllık bir eğitim sonunda mezun oldular ve şu anda uzaya gitmeyi bekliyorlar. Temel eğitimin içinde ne var derseniz uzay yürüyüşü, uzay istasyonunu işletmek, ISS’deki robotik kolu kullanma gibi temel astronot becerileri var. Mezun olan astronotların 10’u ABD’li diğer 2’si ise Birleşik Arap Emirliğinden. Fotoğrafta amerikalıların yanında bu ikisini görüyorsunuz; sol başta Nora Al Matrooshi ve en sağda Mohammad Al Mulla.
Başvurmak için en önemli koşul ABD’li olmak. ABD’de okuyan ve ABD vatandaşı olan bol miktarda türk genci olduğunu medyadaki son kaza haberinden sonra öğrendik, onlar kolayca başvurabilirler. Diğer bir olasılık da NASA diğer ülkeler ile işbirliği içinde astronot yetiştiriyor, yukarıda sözünü ettiğim Birleşik Arap emirliğinden iki astronot uzun süredir devam eden uluslararası uzay ortaklıkları ve işbirliği çerçevesinde eğitim aldılar. NASA ayrıca Kanada, Japonya, Rusya, Brezilya ve Avrupa ülkeleri ile uluslararası anlaşmalar yaparak onların ISS’e gönderecekleri astronotları da eğitiyorlar. Ülkemizin böyle bir işbirliği maalesef yok. Sevgilerimle…