Üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanmak, öğrencinin yaşamının çeşitli yönlerinde dikkatli bir organizasyon gerektiren önemli bir süreçtir. Bu yılda hem velilerim hem de öğrencilerim akademik başarının artırılmasına yönelik çeşitli tedbirler alır, öğrencinin diğer alanlarıyla ilgili iyileştirme çalışmalarının önemini pek göremezler. Bu nedenle bu yazımda üniversiteye hazırlanan bir öğrencinin ‘yaşam çemberi’ adını verdiğim ve bütünsel yapısının- iyi olma halinin- düzenlenmesine yönelik önemli ipuçlarını sizler için derledim :
Bir öğrencinin bu hazırlık sırasında, düzenlemeyi düşünmesi gereken temel alanlar şunlardır:
1-Çalışma Programı: Tabii ki olmaz ise olmazımız, öğrencinin öğrenme hızına ve hazırbulunuşluğuna uygun olarak hazırlanmış bir çalışma programıdır.Her konuya veya konuya zaman ayıran, iyi yapılandırılmış bir çalışma programı oluşturun. Çalışma rutininizdeki tutarlılık çok önemlidir.
2-Çalışma Materyalleri: Gerekli tüm ders kitaplarına, notlara ve çalışma kaynaklarına sahip olduğunuzdan emin olun. Çalışma materyallerinizi erişilmesi kolay bir şekilde düzenleyin.
3-Çalışma Ortamı: Çalışmak için dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, sessiz ve rahat bir yer bulun. Çalışma alanınızı düzenli tutun ve odaklanmış öğrenmeye yardımcı olun. Çalışma ortamınızı da aktif öğrenme araçlarıyla donatarak, anlamlı öğrenme deneyiminize katkı sağlayabileceğinizi unutmayın.
4-Sağlık : Elbette önce sağlık ! Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürün. Yeterince uyuyun, besleyici yemekler yiyin ve düzenli egzersiz yapın. Etkili ders çalışmak için iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlık şarttır. Bu noktada ihtiyaç duyduğum öğrencilerim için kan değerli raporu dahi istediğimi belirtmeliyim. Vitamin, magnezyum eksikliğinden kaynaklı zorlanmaların olmaması için, öğrencinin iyi gözlenmesi gerekir.
5-Zaman Yönetimi: Çalışma zamanınızı diğer aktivitelerle dengelemek için zaman yönetimi becerilerini öğrenin. Görevlerinizi önceliklendirin ve hedefler belirleyin. –Bunu da yarın yaparım. – Dün çalıştım zaten, bugün yapmasam da olur.- gibi cümleler ruhsal rahatlamaya iyi gelse de yolculuğa iyi gelmiyor ! Bu nedenle ‘Erteleme’ sonracılık anlayışının zihnimden tamamen çıkarana kadar, istikrarlı yolculuğuna devam etmen gerektiğini unutmamalısın.
6-Alıştırma ve Deneme Testleri: Düzenli olarak örnek sorularla pratik yapın ve ilerlemenizi değerlendirmek için deneme testleri yapın. Sınav koşullarını simüle etmek için bu uygulama oturumlarını düzenleyin. Sürecin başlarında günlük yüksek soru çözüm hedefleri koymanın, öğrenme sürecinize iyi gelmeme olasılığı çok yüksek ! Konu eksikliklerimi gidermek, öğrenme yanlışlıklarını düzenlemek için yılın en başlarını doğru değerlendirmelisin.
7-Çalışma Teknikleri: Materyali anlamanızı ve aklınızda tutmanızı en üst düzeye çıkarmak için özetleme, not alma ve aktif öğrenme gibi etkili çalışma tekniklerini öğrenin ve kullanın. Size en iyi gelen öğrenme şeklini keşfederek, akılda tutmakta en çok zorlandığınız konuları bu çalışma tekniklerini daha fazla kullanarak halledebilirsiniz !
8-Stres Yönetimi: Sınav döneminde sakin ve odaklanmış kalmak için stres yönetimi teknikleri geliştirin. Derin nefes alma, meditasyon veya rahatlama egzersizleri gibi teknikler yararlı olabilir. Size en iyi gelen yöntemi bularak, rahatlamaya ihtiyacınız duyduğunuz anlarda kullanabilirsiniz.
9-Destek ! : Hedeflerinizi ve çalışma programınızı ailenizle, arkadaşlarınızla veya bu zorlu dönemde duygusal destek ve anlayış sağlayabilecek bir akıl hocanızla paylaşın. Bulabilirseniz alanında uzman bir eğitim koçuyla süreci devam ettirmek, yolculuğunuza iyi gelecektir !
Hayatınızda bu alanları düzenlemek, üniversiteye giriş sınavlarının stresini ve zorluklarını etkili bir şekilde yönetmenize ve başarı şansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Başarılar dilerim !