Okul öncesi dönemde kişisel, ruhsal ve fiziksel gelişimin temelleri atılmaktadır. Çocuk, fiziksel açıdan olduğu gibi kişisel ve ruhsal açıdan da sürekli değişen ve gelişen bir varlıktır. Henüz on bir aylıkken kitap ile iletişim kurmaya başlayan çocuk için kitap, eğlendirici bir oyuncak gibidir.
Çocuklar oyun yoluyla öğrenir. Çocuğun kitapla ilk tanışması da resimler aracılığıyla olur. Okul öncesi dönemden itibaren çocuğun anlam evrenine katılan resimli kitaplar, çocukla etkileşim kurmada en önemli görsel uyaran olmuştur. Resimli kitaplar, çocukta görsel algılama yoluyla sözlü anlatım becerilerinin geliştirilmesine olanak tanırken çocuğun duyuşsal algılarını da harekete geçirir.
Resimli çocuk kitaplarının eğitimin en önemli basamaklarından biri olduğu düşünülmelidir. Yaptığımız çalışmalar kapsamında ele alınacak konu, okul öncesi dönem çocuk kitaplarında görsel bir uyaran olarak resimlerin kullanımına yönelik olmaktadır. Bu amaçla öncelikle okul öncesi dönemde kullanılan resimli kitaplara yer veriyoruz. Bu çalışma kapsamında okul öncesi dönemde resimli kitaplarla görsel okuma yapıyoruz.
Uygulama çalışmasında her öğrenci gördüğünü dile getirir ve kendi özgün hikayesini yaratır. Erken okuryazarlık becerileri, kapsam ve uygulama açısından 0-6 yaşa, yani okul öncesi döneme denk gelmektedir.
Son dönemlerde çocuklarımızın okula başladıklarında okumayı öğrenmede karşılaştıkları güçlükler ve bu güçlükleri belirlemeye yönelik yaptığım incelemeler neticesinde okul öncesi dönemde, okumaya hazırlık becerileri kapsamında ele alınan “erken okuryazarlık becerileri”ni daha da önemsemekteyiz.
Okuma öğretimine başlamadan önceki dönemde, çocuklarımızın okumaya ilişkin sahip oldukları önkoşul bilgi, beceri ve tutumlarının tümü olarak ifade edilen erken okuryazarlık becerisi, başarılı birer okuyucu olabilmek için kazanılması gereken temel beceriler arasında yer almaktadır.