“ Çocuk Hakları Kareleri” Konulu Fotoğraf Yarışması 2015

YARIŞMAYI DÜZENLEYEN KURUM/KURULUŞ

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Yaratıcı Çocuklar Derneği
Optimum Outlet
Fotopya Fotoğraf Sanatı Portalı
Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu
YARIŞMANIN KONUSU
“ Çocuk Hakları Kareleri” Konulu Fotoğraf Yarışması Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin Fotopya ve Optimum Outlet işbirliğinde yürüttüğü bir projedir.

Ağrılıklı olarak işlenmesi talep edilen konular:

• Çocukların gelir düzeyine ve nerde yaşadığına bakılmadan alması gereken eğitim hakkı

• Güvenli bir ortamada yaşama, büyüme hakkı

• Düşüncelerini özgürce konuşarak, yazarak anlatabilme hakkı

• Çocukların düşüncelerine saygı gösterilmesi hakları

• Bedensel, zihinsel şiddete karşı korunma hakları

• Sağlık hizmeti alma hakkı

• Çevre kirliliğinden, yetersiz beslenmeden korunma hakları

• Zihinsel ve bedensel engelli çocukların her türlü eğitim, sağlık ve yaşam koşullarının ücretsiz şekilde sağlanması ile ilgili hakları

• Çocukların uyuşturuculara karşı korunma hakları

• Cinsel sömürüye karşı korunma hakları

• Zorla çalıştırılmaya karşı korunma hakları

Konularının olumlu ya da olumsuz hallerini gösteren fotoğraflar beklenmektedir.
YARIŞMANIN AMACI

Öğrencilerin fotoğraf yoluyla duygu ve düşüncelerini özgürce ifade etmelerini sağlayarak geleceğin fotoğraf sanatçılarının yetişmesine katkıda bulunmak.
TÜRÜ

Fotoğraf Yarışması
HEDEF KİTLE
Ortaokul (5., 6., 7., 8. Sınıflar) ve Lise ( Hazırlık 9., 10., 11., 12. Sınıflar) düzeyindeki öğrenciler.
YARIŞMA TAKVİMİ
Duyuru Tarihi: 03 Kasım 2014
Son Katılım Tarihi: 17 Nisan 2015
Fotoğrafların değerlendirilmesi: 27 – 29 Nisan 2015
Sonuçların Açıklanması: 11 Mayıs 2015
Sergi Açılışı ve Ödül Töreni: Duyuru Tarihinde Açıklanacaktır.

KATILIM ŞARTLARI

1. “Çocuk Hakları Kareleri” konulu Fotoğraf Yarışması’nın fotoğraf gönderme adedinde sınırlama yoktur. Yarışmanın son katılım tarihine kadar www.fotopya.com web sayfası üzerinden yarışmaya her gün 1 adet fotoğraf gönderilebilinir.
2. Gönderilen fotoğraflar minimum 6 MP lik bir fotoğraf makinasında (2000×3000 px ya da 4000×1500 piksel gibi) çekilmiş olmalı ve küçültülmeden (jpg olarak) gönderilmelidir.
3. Fotoğraflar, sergi baskısında görülmesi istenildiği şekilde hazırlanıp gönderilmelidir. Fotoğraf kesilebilir.
4. Fotoğraf çözünürlüğünün (uzunluk, genişlik ve çözünürlük) değiştirilmemesi önemle rica olunur.
5. Fotoğraflar, yarışma organizasyonu sonunda gerçekleştirilmesi planlanan sergilere, katılımcının adı ve soyadı belirtilerek dahil edilecektir. Orijinal dosyası talep edilen fotoğraflar gönderilemiyorsa, ödül ve derece bir sonraki yarışmacıya aktarılacaktır. Gönderme süresi, 4 gün ile sınırlıdır. E-posta ya da posta yoluyla gönderilen fotoğraflar yarışmaya dahil edilmeyecektir.
6. Irk, dil, din, cinsiyet ayrımcılığı yapan, şiddet ve savaş yanlısı olan, cinselliği ön plana çıkaran, özgün olmayan, kopyalanmış ve yetişkin müdahalesi içeren fotoğraflar yarışma dışı kalır.
7. Yarışmada dereceye giren tüm fotoğraflar, katılımcıların isimleriyle birlikte “Çocuk Hakları Kareleri” projesini tanıtım amacıyla; Optimum Outlet, Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Fotopya tarafından kullanılabilinir.
8. Yarışmada dereceye giren fotoğraflar yarışma sonuçlandıktan sonra Fotopya Fotoğraf Sanatı Portalı, Yaratıcı Çocuklar Derneği Web Sayfası, Optimum Outlet Web Sayfası, Facebook ve Twitter üzerinden belirtilecek olan mekan(larda) basılı olarak sergilenecektir.
9. Fotoğraf kullanımı ile ilgili olarak fotoğraf gönderimi sırasında kullanıcıya iki seçenek sunulacaktır:
a) Fotoğraf sahipleri olumlu seçeneği işaretledikleri takdirde yarışma sergisi süresince gerçekleşecek olan fotoğraf satışlarından elde edilen gelir Yaratıcı Çocuklar Derneği’ne bağışlanacaktır. Aynı zamanda bu projeyi olumlu cevapları ile desteklemek isteyen katılımcıların fotoğrafları üzerinde isimlerinin belirtildiği kartpostal, defter, mug, takvim, ayraç, vb promosyon malzemeleri şeklinde satışa sunulabilecektir. Bu nedenle fotoğraf gönderen ve dereceye giren her katılımcı, fotoğraf baskılarının satışından elde edilen gelir üzerinden hak talep etmeyeceğini ve oluşacak gelirin Yaratıcı Çocuklar Derneği destek fonunda kullanılmasını istediğini kabul eder. Tüm fotoğraflar; yarışmayla ilgili duyurularda ve “Çocuk Hakları Kareleri” yarışma projesine destek kapsamında, katılmcının ismi belirtilerek Optimum Outlet, Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Fotopya Yayınları tarafından tanıtım amacıyla kullanılabilinir.
b) Fotoğraf sahipleri olumsuz seçeneği işaretledikleri takdirde fotoğrafları hiçbir şekilde satışa sunulmayacaktır. Sadece sergide yer alacak ve aldıkları dereceleri duyurulacaktır.
10. Yarışma süresince katılımcıların isimleri veya kim olduklarını belirtecek herhangi bir işaret fotoğrafın üzerinde veya çerçevesinde yer alamaz. Eğer böyle bir işaret veya katılımcının ismi görünüyorsa o fotoğraf diskalifiye edilir ve jürinin karşısına çıkarılmaz.
11. Gönderilen fotoğraflar tüm fotoğraf gönderimi süresince Fotopya editörleri tarafından belirli sürelerde kontrol edilir ve şartnameye uymayan fotoğraflar yarışmadan çıkarılabilir. Bu gibi durumlar için Fotopya bir açıklama yapma zorunluluğunda değildir.

12. Üç ay içinde ödüllerini almayan yarışmacılar haklarını kaybetmiş sayılırlar.
13. Ödül alan fotoğraflar hakkındaki şikâyetlerin Fotopya Editörleri tarafından incelenebilmesi için, şikâyete uğrayan fotoğrafın sahibi, Fotopya’nın konu ile ilgili tüm taleplerini (fotoğrafın ham ya da crop’lanmamış ve de exif’li hali gibi…) yerine getirecektir. Ödül tesliminden sonra yapılan şikayetler, dikkate alınmayacaktır.
14. Katılımcı, yarışmaya gönderdiği fotoğrafın tümüyle kendisine ait olduğunu ve tüm izinlerinin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Ödül alan katılımcılardan bu beyan ve kabulleri dışında hareket ettiği anlaşılanlardan elde ettikleri ödül, ünvan ve her türlü kazanımları geri alınır.
15. Yarışmaya gönderdiği fotoğraf üzerinde, fotoğraf kendisine ait olmadığı halde kendisininmiş gibi göstermeye ve değerlendirme kurulunu yanıltmaya yönelik her türlü müdahale ve değişiklikleri yapanların yarışmalara katılımı, TFSF Yarışma İlkeleri gereğince bir yıl süreyle kısıtlanır.
16. Bu yarışmaya daha önce ödül almış fotoğraflar da gönderilebilinir. Bu konuda bir kısıtlama yoktur. Ödül almış fotoğrafların katılımının kısıtlandığı yarışmalarda böyle bir fotoğrafla ya da bu fotoğrafın ana unsur olarak kullanıldığı çalışmalarla katılımda bulunan kişiler ise, bir sene boyunca TFSF yarışmalarına katılamayacağı için kısıtlama süreleri dahilinde bu yarışmada yer alamazlar.
17. Haklarında yukarıda açıklanan gerekçelerle verilmiş kısıtlılık kararı devam edenler bu yarışmaya katılamazlar.
18. Çocuk Hakları Kareleri Fotoğraf Yarışması Ödül töreni ve Sergisi esnasında fotoğraf sahipleri ile çekilen etkinlik fotoğrafları
“Çocuk Hakları Kareleri” projesini tanıtım amacıyla Optimum Outlet, Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Fotopya tarafından kullanılabilinir.
19. Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Jüri Üyelerinin birinci dereceden akrabaları yarışmaya katılamaz.
20. Yarışmaya fotoğraf gönderen kurum, öğrenci ve velisi bu şartları kabul etmiş sayılırlar.
21. Yarışma süresince TFSF temsilcisi bulunacaktır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Kandilli Mah. Kandilli İskele Cad. No: 3, D: 8 34684 Üsküdar- İstanbul
Tel: 0216 332 78 58 Fax: 0216 332 76 56 Gsm: 0532 437 94 06
SEÇİCİ KURUL

Nadir EDE Özel Işık Üniversitesi / GSF Fotoğraf Bölümü
Melih AKOĞUL Fotoğraf Sanatçısı
Nihal KAFALI Mimar Sinan GSU / Fotoğraf Bölümü Başkanı
Akın MISIRLIOĞLU Fotopya Fotoğraf Sanatı Portalı Genel Koordinatörü
Sebati KARAKURT Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü
Gölnur CENGİZ Fotoğrafevi Genel Koordinatörü
İpek ILICAK Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi
Didem ÇAPA Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Tuncay BULUZ Fotoğrafçı / Yaratıcı Çocuklar Derneği Fotoğraf Kom. Başkanı

ÖDÜLLER
Değerlendirme yapılan her kategori için;
Lise Öğrencileri ( Hazırlık, 9-10-11-12. Sınıflar )
Birinci : 2.000 TL değerinde Optimum Outlet AVM hediye çeki
İkinci : 1.500 TL değerinde Optimum Outlet AVM hediye çeki
Üçüncü : 1.000 TL değerinde Optimum Outlet AVM hediye çeki
2 Adet Mansiyon : 250 TL değerinde Optimum Outlet AVM hediye çeki
17 Adet Sergileme Ödülü : 100 TL değerinde Optimum Outlet AVM hediye çeki

Ortaokul Öğrencileri ( 5-6-7-8. Sınıflar )
Birinci : 1.500 TL değerinde Optimum Outlet AVM hediye çeki
İkinci : 1.000 TL değerinde Optimum Outlet AVM hediye çeki
Üçüncü : 750 TL değerinde Optimum Outlet AVM hediye çeki
2 Adet Mansiyon : 250 TL değerinde Optimum Outlet AVM hediye çeki
17 Adet Sergileme Ödülü : 100 TL değerinde Optimum Outlet AVM hediye çeki

Tüm katılımcı öğrencilere katılım belgesi verilecektir.

Açıklama: 5846 Sayılı Yasa gereği, ödül alsın veya almasın yarışmaya gönderilen tüm fotoğrafların her türlü kullanım hakları bedelsiz olarak yarışmayı düzenleyen Yaratıcı Çocuklar Derneği’ne ait olacaktır. Fotoğrafların başkasına ait, alıntı veya kopya olmaması gerekir. Yarışmaya katılan her kurum, öğrenci ve velisi bu şartları kabul etmiş sayılır.