Eyvah! Çocuğum BİLSEM’i Kazanamadı

BİLSEM
Banu EVREN

Eyvah! Çocuğum BİLSEM’i Kazanamadı

Bugün Bilsem(Bilim Sanat Merkezi) grup tarama testi sınav sonuçları açıklandı, birçok velinin sabırsızlıkla beklediği sonuçlardı bunlar… Bazılarınızın ise “Bilsem nedir?” diye sorduğunu duyuyor gibiyim.

Bilim Sanat Merkezleri ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin (resim, müzik, genel zihinsel yetenek) örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını amaçlayan devlete bağlı yarı zamanlı ücretsiz eğitim kurumlarıdır. Öğrenciler okul ders programlarına ek olarak onlara uygun olan saatlerde hafta arası ve ya hafta sonu Bilsem’lerde eğitim görmektedir.

Bu sene Bilsem sınavlarına 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileri girdi. İlk sınav olan grup tarama testi sonuçları bugün açıklandı. Grup tarama sınavını geçen öğrencilere uluslararası standardizasyonu sağlanmış zeka testleri uygulanarak, bireysel incelemeleri yapılacak (resim ve müzik alanından girenlere yetenek testleri yapılıyor) yapılan test sonucunda belirlenen barajın üstünde puan alan bütün çocuklar, Biisem´de eğitim almaya hak kazanacak.

Gelelim bugünkü sınav sonuçlarına… Kızım bir Bilsem öğrencisi, oğlum da tanılı olmasına rağmen bugünkü sınavı geçemedi. Üzüldüm mü? Hayır… Çünkü biliyorum ki bir çocuğu yetenek alanına yönlendirmek için mutlaka Bilsem’e gitmesine gerek yok. Hatta üzülerek söylemeliyim ki kızım Bilsem’e çok isteksiz devam etmekte… Bunun farklı değişkenleri olabilir ama söylemek istediğim şu “BUGÜNKÜ SINAV SONUCU DÜNYANIN SONU DEĞİL” hatta bence hiçbir sınav sonucu dünyanın sonu olmamalı…

Öncelikle ilk sınav olan grup tarama testi zekayı ölçen bir test değil, bu sebeple eğer çocuğunuz “özel yetenekli birey” tanısı almış olsa bile bu testten geçememe ihtimali var. Eğer bu testten geçtiyse bile önünde gireceği diğer sınavlar mevcut. Bilsem’lerin müfredatlarını biliyorum. Uyum programına katılan çocuklar daha sonra destek programında tüm dersleri alıyor, sonrasında ise yetenek alanlarına göre bireysel bazlı ve ya grup olarak proje ve etkinlik tabanlı eğitim alıyorlar. Proje ve etkinlik tabanlı eğitimler farklı kurum ve kaynaklardan da alınabilir. Ayrıca her Bilsem’in aynı kalitede eğitim vermediğini tecrübeli bir veli olarak söyleyebilirim. Bilsem’lerin müfredatı aynı olsa bile uygulama ve zenginleştirme bölümlerinde oldukça farklı bir yapıda olduklarını , velilerin ve öğrencilerin memnuniyet derecelerinin her Bilsem için ayrı olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Peki çocuğumuz Bilsem sınavını kazanamazsa nasıl bir yol izlemeliyiz?

Devlet tarafından okullarda destek eğitim odaları mecbur kılınmış durumda. Ram’da (Rehberlik Araştırma Merkezleri’nde) tanı almış çocuklar için okulda destek eğitim odası açma mecburiyeti var. Çocuklar destek eğitim odalarında ders saatleri dışında belirlenen BEP(Bireysel Eğitim Planı) çerçevesinde eğitim alırlar. Bu eğitim ücretsizdir.

Eğer isteniyorsa çocuklar özel kurumların “özel yetenekli çocuklar” için hazırladığı yaz, kış ve hafta sonu kamplarına götürülebilir. Bu kurumlarda eğitim içeriğini ve pedagojik yönden uygunluğu incelemenizi önemle tavsiye ederim. Burada yapılan çalışmalar zenginleştirme çalışmalarıdır. Çocuğunuzun farklı etkinlikler ile karşılaşıp yetenek alanlarını belirlemesine yardımcı olur.

Çocuklarımızın devam ettikleri okullardaki sınıf öğretmenleri çok önemli. Sınıf öğretmenleri bilgilendirilerek mutlaka destek istenmeli. Çocukların yaşıtlarından farklı olarak çözeceği bir soru, ilgi alanında yapacağı bir sunum bile onları motive edebilir. Burada önemli olan; çok soru soran, meraklı ve enerjik olan çocuğunuza öğretmenin sabırla davranıp destek vermesi.

Çocuklarımıza ilgi alanları dahilinde etkinlikler sunmak çok önemli. Bu etkinliklerin birçoğuna çocuklarımızı ücretsiz olarak götürebiliriz. Belediyelerin sunduğu yaz etkinlikleri (tiyatro, resim, müzik, dans vb. ) İsmek gibi kurumların sunduğu çok geniş atölye çalışmaları (el sanatları, resim, fotoğrafçılık, tiyatro, yabancı dil vb) var. Bu sene kızım İsmek’in sunduğu yaz programına katıldı ve çok memnun kaldı, program ücretsizdi.

Çocuklarla gezi yapmak çok önemli, örneğin bilim merkezi gezileri yapabilir (Bursa Bilim Merkezi, , İTÜ Bilim Merkezi vb) buradaki atölye çalışmalarına katılabilirsiniz. Ben oğlumu bu sene Avcılar Bilim Merkezi Yaz Okulu’na göndermek istiyorum. Fizik, kimya, biyoloji, ilginç deneyler, gözlem evi, Planetaryum’dan oluşan bilim merkezinin oldukça güzel çalışmaları var ve ücretsiz eğitim veriyor. Bu sene özel yetenekli öğrencilerden bir robotik grubu oluşturulduğu bilgisini aldım.

Ayrıca kodlama vs ile ilgileniyorsa gene sosyal sorumluluk kapsamında yapılan ücretsiz atölye (örneğin CoderDojo atölyeleri)çalışmalarından faydanabilir. İlgi alanlarına göre robotik, STEM ve ya Maker çalışmalarını yapan kurumlar tercih edilebilir.

Aile olarak yapabileceklerimiz neler?

Çocuklarımızın ilgi alanı olan dergilere üye olup onlarla birlikte dergileri inceleyip etkinlikleri yapabiliriz. Bunlar hem çocuğumuzun merakını canlı tutacak hem de iletişimimizi güçlendirecektir. Çocuğun ilgi alanına göre evde tamirat işleri, küçük elektrik devreleri vs yapılabilir. Ev işlerinde yaşına göre sorumluluklar verilebilir. Çocuğun evde sorumluluk alması , eğitim hayatında da daha kolay sorumluluk almasını sağlayacaktır.

Çocuğumuzun doğanın içinde olması için fırsatlar sunmalıyız. Buraları doğal olarak öğrenme alanlarıdır, çocuğumuz ile sohbet etmek sorularını yanıtlamak ilişkimizi de kuvvetlendirecek, çocuğun enerjisini atması için de fırsat olacaktır. Çocuk ilk aritmetik bilgilerini doğal olarak doğadan öğrenir. Ayrıca hepimizin toprağa basma ve temiz havayı içimize çekme ihtiyacı var. Oğlumla yaptığım bir doğa gezisinde dere kenarında oturarak geçirdiğimiz bir saatte onun ne kadar sakinleştiğini şaşırarak izledim. Bir saat boyunca yaptığımız aktivite ayaklarımızı suya sokmak, taş toplamak ve sohbet etmekti. Gerçekten harika bir deneyimdi…

Peki bizler bunların hepsini yapabilecek miyiz?

Yukarıda saydıklarımızın bir bölümünü yapabilmek bile yeterli olacaktır. Her anne baba çocuğu için en iyisini ister fakat bunu hayat amacı haline getirmek çocuklarımıza uzun vadede zarar verir.

UNUTMAYALIM Kİ İSTER ÖZEL YETENEKLİ OLSUN İSTER OLMASIN HER ÇOCUK İÇİN EN DEĞERLİ OLAN HEDİYE AİLESİNİN ONA OLAN KOŞULSUZ SEVGİ VE KABULÜDÜR….

Banu EVREN
Öğrenci ve Aile Koçu
banuoevren@gmail.com

www.e-koc.org

4 YORUMLAR