İsviçre Özel Okul Federasyonu, Özel Okulların Başarı Sırlarını Paylaştı !

Ceren Moghaddam
Ceren Moghaddam

Özel okulculukta başarılı olmanın sırrı genellikle öğrenci akademik başarısı ve akademik anlamda donanımlı öğretmen üzerinden değerlendirilir.

Dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarından bir enstitü ve İsviçre Özel Okul Federasyonu dünyanın en saygın okullarını inceleyerek başarının sırrına yönelik bir rapor hazırladı.

Raporda ebeveynlerin öğrencinin başarısında ve okulun doğru çalışmasındaki gizli faktörü gözler önüne serildi. Ebeveynlerin gelir durumuyla özel okulun ücreti arasında anlamlı bir denge olması çok önemli. Raporda ebeveynlerin özel okul ücretinin ödenmesi sürecinde yaşayacağı sıkıntının eve yansımasının, öğrenci başarısına olan son derece negatif etkisini başka hiçbir unsurun sağlayamayacağı vurgusu yer alıyor. Sosyal-ekonomik uyum, uzun vadeli gittikçe gelişen ve tutarlı planlar bu noktada inanılmaz bir öneme sahiptir.

Ebeveynin hayata yaklaşımı, kültürel tavırları ile okul arasında doğru bir ilişki olması eğitimin niteliği için ateşleyici özelliktedir.

Özel okulun bir başka başarı unsuru ise ilham verici olma özelliğidir. Rapora göre okulun motivasyon becerisi ve ilham verici olma özelliği öğrenciye geçince başarıya sağlayacağı katkı %40 civarında.

Özel okullar daha çok öğrenci bulma hedefi ile varlıklarını koruyamazlar. Özel okullar ancak ülkeye sunacağı vizyon, hedef ve ilham verici olabilme kapasiteleriyle birlikte ilgi odağı haline gelebilirler.

Raporun sunduklarının yanında özel okulların başarısının tek bir “sırrı” olmadığını belirtmek önemlidir. Özel okulların başarısı, bunlarla sınırlı olmamak üzere, eğitimin kalitesi, öğretmenlerin nitelikleri, kaynakların mevcudiyeti, okulun kültürü ve topluluğu ve okulun bireysel ihtiyaçlarını karşılama becerisi gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir.

Ayrıca, eğitimde başarı kavramının öznel olduğunu ve farklı bakış açılarına ve hedeflere bağlı olarak değişebileceğini belirtmekte fayda var. Bazıları eğitimdeki başarıyı yüksek akademik başarı ve üniversiteye kabul oranları olarak tanımlarken, diğerleri eleştirel düşünme becerilerinin, yaratıcılığın ve kişisel gelişimin geliştirilmesine öncelik verebilir. Nihayetinde, özel bir okulun başarısı, öğrencilerinin ve ailelerinin amaç ve değerleri ile ne kadar uyumlu olduğuna bağlı olabilir.

Ceren Moghaddam
Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. Tiyatro, Oyunculuk, Yaratıcı Drama, Müze eğitimi, Takım çalışması, Etkili İletişim, Beden Dili, Enneagram, Eğitim Yönetimi ve Denetimi, Liderlik, İkna teknikleri ve Hikayeleştirme (University of Michigan) , P4C (Montclair State University) aldığı eğitimler arasındadır. Türkiye Gençlik ve Çocuk Müzeleri Derneği yönetim kurulu üyesidir. İstanbul başta olmak üzere Türkiye ’nin pek çok ilinde kurumlara ve şahıslara danışmanlık yapmaya ve eğitimler vermeye devam etmektedir.