BİLİM EĞİTİMİ ÜZERİNE..

Çocukken en korkutucu ders hangisiydi diye sorsalar mutlaka ilk üçte Fen Bilgisi yer alırdı. Belki hala daha bazı okullarda bazı çocuklar için bu böyle…

Siz de sormadınız mı öğretmeninize “Öğretmenim endoplazmik retikulum ne işimize yarayacak?” diye? Biz bu bilgileri nerede kullanacağız diye sormadınız mı hiç?

Ben çok sordum.. Hem de birçok kere…

Ancak o dönemlerde klasik eğitim anlayışının getirisi ile ezberciliğe dayalı gerekli gereksiz birçok bilginin küçücük beyinlere yüklenmesine eğitim dedik. Bunun doğru olduğuna inandı öğretmenlerimiz. Gelişen eğitim anlayışı ile birlikte peki ne değişti dünden bugüne?

İster “problem çözme becerilerine yönelik eğitim” ister “ sorgulama temelli bilim eğitimi” ister “STE(a)M” deyin bence hepsi aynı kapıya çıkmakta.

Yaparak yaşayarak öğrenme… Merak edecek, dokunacak çocuk, ne olduğunu keşfedecek. Neden bu böyle diyecek. Sorgulayacak. Sorusuna yanıt aramak için araştıracak. Defalarca deneyecek, defalarca başarısız olacak. Ama en sonunda sorusunun yanıtını bulacak. Hem de kendi başına bulacak. Sanki yepyeni bir buluş yapmışcasına sevinerek. Onun buluşu olacak bu. Gerçekten bir soruna çözüm getirmiş olacak.. Heyecan ile öğretmeni ve diğer arkadaşları ile paylaşacak. Bundan daha güzel bir başarı olabilir mi? “Ben sordum, ben araştırdım ve ben buldum!” işte sihirli cümle…

Bence eğitimde gelecek, soru sorma becerisi üzerine kurulu olacak. Doğru soruyu sorabilenler doğru cevaplara ulaşabilenlerdir diye düşünüyorum. Başarı, bilim eğitiminin ışık tuttuğu yolda eleştirel düşünce ile doğru sorularımıza bulduğumuz cevaplar ile ilerlememizle mümkündür.

Öğrenmeyi kalıcı kılan da bu cevaplar değil midir?

Geleneksel eğitim metotları yerine gelişen eğitim sistemi içerisinde 21. yy becerileri ile donatılmış eğitim almak sanırım herkesin hayali olur. Bu konuda gerçekten çalışan, öğrencilerine en iyi şekilde bilim eğitimi vermeye adamış Fen Bilimleri öğretmenlerimiz var. Hepsi ayrı ayrı çok kıymetliler. Çünkü bilim eğitimi ışığında öğrencilerine eleştirel düşünmeyi, deney yapmayı, problemlere çözüm yolları geliştirmeyi öğretiyorlar. Gelecek bu öğretmenlerimizin elinde değil midir? Bence hepsi çok değerlidir.

Bahar ERGİN FAAT

İzmir Özel Türk Koleji Akademik Koordinatörü