TOPLAMATİK

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması

İLİ:EDİRNE / KEŞAN

OKUL ADI: Ahmet Yenice İlköğretim Okulu

HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Oylum Kurt – Çağlar Ozan Anbarcı

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Rahman Ketenciler

PROJE AMACI:
Bilgisayarlar ve hesap makinaların çalışma mantığından yola çıkarak, ikilik sistemde toplama işlemi yapabilen mekanik bir makina tasarlamak.

PROJE HEDEFİ:
BU PROJE İLE İKİLİK SİSTEMDE TOPLAM İŞLEMİ YAPABİLEN BİR MAKİNA TASARLAYARAK, BÖYLECE ÖĞRENCİLERİN SAYILARIN VE SAYI SİSTEMİNİN NE İŞE YARADIĞI SORUSUNA CEVAP BULABİLMELERİ, ÖĞRENCİLER İÇİN ANLAŞILMASI GÜÇ OLAN FARKLI SAYI SİSTEMLERİNDE TOPLAMA GİBİ SOYUT KONUNUN DAHA SOMUT BİR HALE GETİRİLMESİ HEDEFLENMEKTEDİR.

PROJE ÖZETİ:
İnsanların yaşamında önemli yer tutan sayılar ve sayma kavramı bizi milattan 3000 yıl öncesine kadar götürür. Sayı sistemi yan yana dizilmiş rakamlardan oluşur. Önceleri değişik çizgi karışımların oluşan rakamlar günümüzde kullanılan şeklini oldukça sonra buldular. En çok kullanım gören onlu sayı sisteminde taban on dur. Öğrencilerin sayıların ve sayıl sisteminin ne işe yaradığı sorusuna cevap bulabilmekleri için, ikilik sistemde toplama yapabilen mekanik bir hesap makinesi geliştirdik.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
Herşeye bilgisayarlar neden ikili sayısal sistemle çalışırlar sorusuna yanıt ararken başladık. Bilgisayar ortamında fiziksel yapıları nedeni ile Binary, ikili sayı sistemi uygundur. Bilgisayarlar sayıları bizim işlediğimiz gibi işleyemezler. Onlar sadece iki sayıdan, 0 ve 1 den anlarlar. Bilgisayarın kullanıcısı olan insanlar onlu, bilgisayarlar ise ikili sistemi kullandıklarına göre bu iki sistem arasında bir dönüşüme gerek vardır. Bu araştırmalar sonucunda bilgisayarların atası olan mekanik hesap makinalarını modelleyerek işlem yapabilen basit bir makina yapma çalışmalarına başladık. Çalışma Takvimi (Eylül) Bu Benim Eserim yarışmasına katılmaya karar verdik.Konu seçiminden sonra kaynak tarama çalişmaları yaptık. Bu araştırmalarda keşfettiğimiz www.computermuseumgroningen.nl/learning/learning.html web adresinde tanıtılan eğitim setlerini referans alarak kendi modelimizi geliştirmeye karar verdik. (Ekim) Yaptığımız araştırmalar sonucunda bulduğumuz sonuçlardan projemizin amacı ve hedefleri belli olmuştu. Mekanik hesap makinesi yapmak istiyorduk ve bunun için çeşitli denemeler yaptık.Başarısız bir kaç denemenin sonunda projemizin bugünkü haline en yakın sonucu elde ettik.Ama hala bazı eksikliklerimiz vardı.En önemlisi kullandığımız malzemelerden dolayı makinemiz bazen çalışmıyordu. (Kasım) Danışman öğretmenimiz ve Teknoloji Tasarım öğretmenimizin yardımıyla daha önce kullandığımız malzemelerden farklı olarak dış cephe yalıtımında kullanılan depron malzemesiyle yeni bir model oluşturduk.Önceki çalışmalarımızdan daha başarılı sonuçlar elde ettik. (Aralık) Projemizde oluşabilecek aksaklıkları tespit etmek için çeşitli denemeler yaptık.Ufak tefek düzeltmelerle TOPLAMATİK in bugünkü halini elde ettik.Sonucu öğretmelerimiz ve arkadaşlarımızla paylaşıp değerlendirmeler yaptık.

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması
Proje Yarışması
Bu Benim Eserim
Fen ve Teknoloji Projesi
Matematik Projesi