Sürdürülebilir Yapı Tasarımı Ulusal Konferansı

Sürdürülebilirlik kavramı geçen yaklaşık yirmi yıldan beri yaşamımızın her alanına girmiş bulunmaktadır. Özellikle mimarlık dünyasında bu kavram önemli bir yer bulmuştur. Fiziksel çevreden sosyal, kültürel ve ekonomik yapımıza kadar nüfuz etmiş olan bu kavram yabancı ülkelerde ve giderek ülkemizde de her alanda uygulama bulmaktadır. Bu bağlamda enerji tasarrufu, etkin ve verimli enerji kullanımı ve çevre kirliliği başta olmak üzere birbirleri ile ilişkili ekosistemin her bileşeni gündemdeki yerini korumaktadır. Enerji tüketiminin % 65’e yakın bir miktarı, binalara ulaşım da dahil olmak üzere, konutlarımızda ve işyerlerimizde tüketilmektedir. Bu yapıların aydınlatılması, havalandırılması, etkin ve ekonomik olarak ısıtıp soğutulması gündemdeki önemini korumaktadır. Bir yandan yeni teknolojiler geliştirilirken (hibrit arabalar, pasif evler, temiz enerji vb.) diğer taraftan terk ettiğimiz yüzyılların deneyimlerini içeren geleneksel yöntemlerimiz tekrar dikkat çekmektedir. Bu çerçevede, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 12-13 Kasım 2012 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan “Sürdürülebilir Yapı Tasarımı Ulusal Konferansı” ile Türkiye’de bu alanda çalışan araştırmacıları biraraya getirmek ve fikir verici tartışmalar için zemin oluşturmak amaçlanıyor.

Sürdürülebilirlik kavramı geçen yaklaşık yirmi yıldan beri yaşamımızın her alanına girmiş bulunmaktadır. Özellikle mimarlık dünyasında bu kavram önemli bir yer bulmuştur. Fiziksel çevreden sosyal, kültürel ve ekonomik yapımıza kadar nüfuz etmiş olan bu kavram yabancı ülkelerde ve giderek ülkemizde de her alanda uygulama bulmaktadır.

Bu bağlamda enerji tasarrufu, etkin ve verimli enerji kullanımı ve çevre kirliliği başta olmak üzere birbirleri ile ilişkili ekosistemin her bileşeni gündemdeki yerini korumaktadır.

Enerji tüketiminin yüzde 65’ e yakın bir miktarı, binalara ulaşım da dahil olmak üzere, konutlarımızda ve işyerlerimizde tüketilmektedir. Bu yapıların aydınlatılması, havalandırılması, etkin ve ekonomik olarak ısıtıp soğutulması gündemdeki önemini korumaktadır. Bir yandan yeni teknolojiler geliştirilirken (hibrit arabalar, pasif evler, temiz enerji vb.) diğer taraftan terk ettiğimiz yüzyılların deneyimlerini içeren geleneksel yöntemlerimiz tekrar dikkat çekmektedir.

Bu çerçevede, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 12-13 Kasım 2012 tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek olan “Sürdürülebilir Yapı Tasarımı Ulusal Konferansı” ile ülkemizde bu alanda çalışan araştırmacıları bir araya getirmek ve fikir verici tartışmalar için zemin oluşturmak amaçlanmaktadır.

KONULAR

Aşağıdaki başlıklar fikir verici niteliktedir:

ENERJİ ETKİN TASARIM KRİTERLERİ
Çevresel Faktörler
Yapı Kabuğu
Gölgeleme Elemanları
Pasif İklimlendirme İlkeleri ( doğal havalandırma )
Doğal -Yapay Aydınlatma Sistemleri
Yapı Formu ve Konumlandırılması
Evsel Atıkların Değerlendirilmesi

BİNALARA ENTEGRE YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİNİN, EKOLOJİK TASARIM KRİTERLERİNİN İNCELENMESİ
Güneş enerjisi sistemlerinin binalara entegre edilmesi
Rüzgar enerjisi sistemlerinin binalara uygulanması
Isıtma ve soğutma sistemleri – Isı Pompalarının kullanımı
Su kullanımında dikkat edilmesi gerekenler
Gri su kullanımı
Yağmur suyunun toplanması ve değerlendirilmesi
İç hava kalitesinin iyileştirilmesi
Geleneksel yapılarda kullanılan sistemler

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAPIM SİSTEMLERİNE UYGUN MALZEME SEÇİMİ
Malzeme özellikleri – akıllı, konvansiyonel malzemeler
Malzemelerin çevreci etiketleri
Yaşam döngüsü değerlendirmesinin inşaat malzemelerinde kullanımı
Yalıtıma yönelik detayların iyileştirilmesi (Farklı yalıtım malzemelerinin ve sıvaların performansları)
Çevreye duyarlı yeni yapı malzemeleri ve teknolojileri

BİLGİSAYAR DESTEKLİ SÜRDÜRÜLEBİLİR TASARIM YÖNTEMLERİ
Bep-TR , Energy Plus , Design Builder , Ecotect , Enerwin , Esp- R vb. programların enerji simulasyonlarında kullanımları
BIM uygulamaları
Entegre tasarım modelleri

Adres: Selçuk Yaşar Kampüsü, Üniversite Caddesi, No:35-37, Ağaçlı Yol, Bornova, İzmir PK. 35100
Telefon: (0232) 411 54 03 – Mimarlık Fakültesi Sekreterliği
(0232) 411 52 58 – Mimar Sevinç Alkan Korkmaz
Fax: (0232) 374 5474
E-Mail: surdurulebilirlik@yasar.edu.tr