Proje Tanıtımı:
Projenin Amacı: Matematik dersindeki öteleme, yansıma ve döndürme konularını bir oyunla daha kolay ve zevkli bir şekilde öğrenilmesini sağlamak.
Projenin Hedefleri: Öğrencilerin anlamakta zorlandıkları matematik konularının somutlaştırarak ve oyun haline dönüştürerek matematiğe olan ilginin artmasını sağlamak.
PROJENİN TANITIMI
Literatür Taraması: Proje bankası ve internetin yapılan araştırmalar sonucunda aynı yöntemle çalışılmış bir proje bulunmadığı tespit edilmiştir.
Gerçekleştirilen Faaliyetler ve bu faaliyetlerin takvimi
EKİM: Proje belirlenmiş ve nasıl gerçekleştirilebileceği üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Projeyle ilgili literatür taraması yapılmıştır.
KASIM: Projenin şekli çizilmiştir. Kullanılacak malzemeler üzerine araştırmalar yapılmıştır. Malzemeler belirlenmiş ve proje basit bir düzenek olarak yapılmaya başlanmıştır.
ARALIK: Mıknatıslı bir oyun tablosu hazırlanmıştır. Tablo satranç tahtasındaki gibi karelere bölünmüştür. Tablonun tam orta kısmına koordinat düzlemi yerleştirilmiştir. Oyun 2 kişi ile oynanmaktadır. Herkesin 12’şer oyun taşı vardır. Bu taşlardan 6’şar tanesinin üzerinde arı resmi vardır.
Arılar her yöne 1’er birim öteleme hareketi yapabilmektedirler. Fakat geriye öteleme yapamazlar.
Diğer taşlardan üzerinde kedi resmi olanlar 2 birim öteleme hareketi yapıp saat yönünde 90 derece dönebilmektedir.
Üzerinde kaplumbağa resmi olan taş yine 2 birim öteleme yaptıktan sonra saat yönünde 180 derece dönme hareketi yapabilmektedir.
Üzerinde ördek resmi olan oyun taşı 2 birim öteleme yaptıktan sonra saat yönünde 270 derece dönebilmektedir.
Balıklı taş ise 2 birim öteleme yapıp saat yönünün tersinde 90 derece dönebilmektedir.
Kelebekli taş ise 2 birim öteleme yaptıktan sonra saat yönünün tersinde 180 derece dönebilmektedir.
Fareli taş 2 birim öteleme yaptıktan sonra saat yönünün tersinde 270 derece dönme hareketi yapabilmektedir.
Taşlar hareketlerinden sonra rakibin taşının bulunduğu kareye gelirse o taşı yemiş olur. Oyunun sonunda en çok taşı kalan oyunu kazanmış olur.
OCAK: Projenin internet üzerinden baş vurusu yapılmıştır.
Proje bütçesi: 25 TL
Uygulanan yöntemler: Araştırma, deneme – yanılma
Yardım Alınan Kişiler: Danışman öğretmen , marangoz
Ulaşılan Sonuçlar. Proje amaçlandığı gibi koordinat düzleminde dönme ve öteleme hareketlerini eğlenceli bir şekilde somutlaştırarak öğrencilerin öğrenmesini kolaylaştırdı.
Projenin Özeti: Projemiz hem matematiksel bilgileri oyun oynayarak öğrenmeyi sağlarken hem de zekice hamleler yapmayı gerektirdiğinden zihinsel gelişmeye de yardımcı olmaktadır