İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
PROJE AMACI: Öğrencim hamurun nasıl kabardığını sorsu üzerine yaptıkları arştırmalarla bunun maya adı verilen tek hücreli canlılar ile gerçekleştiğini öğrendiler. Fermantasyonu araştırıp uygun koşullarda hamuru mayalamak için maya elde etmeye karar verdik.
PROJE HEDEFİ: EKMEK ÇÖREK YAPIMINDA MAYA YERİNE KİMYASAL KABARTICILAR KULLANILMASI GIDANIN BESİN DEĞERİNİ AZALTIR. KABARTMA TOZLARININ İÇİNDE BULUNAN SODYUM PİROFOSFAT (E450) GİBİ MADDELER SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER ARSINDADIR. YAPTIĞIMIZ MAYA SAĞLIĞA ZARARLI HİÇ BİR MADDE İÇERMEMEKTEDİR.PROJEMİZLE SAĞLIKLI EKMEKLER İLE SAĞLIKLI BESLENMEYİ HEDEFLİYORUZ.
PROJE ÖZETİ: Öğrencimizin sorusundan yola çıkarak yapmaya karar verdiğimiz projemizde, karbonhidrat ve protein açısından zengin nohut, dezenfektan özelliği olan defne yaprağı kullanılmıştır. Ezdiğimiz nohutları bir kaba koyduk, içine defne yaprağı atılmış sıcak suyu döktük iki kaşık un ekleyip iki gün beklettik. İki gün sonra koyduğumuz kapta kabarcıklar oluştuğunu gözlemledik. Elde ettiğimiz bu karışımla hamur yoğurup defne kokulu besleyici ekmek elde ettik.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Fermantasyon (mayalanma) genellikle glikozun alkole dönüştüğü reaksiyonlar için kullanılan bir isimdir. Bu dönüştürme işi maya adı verilen tek hücreli canlıların stoplazmasında gerçekleşir. Bu dönüşüm glikolizisle başlayıp pirüvik asitin etanol ya da laktik asite dönüşmesiyle son bulan bir işlemdir.Bu işlemin son ürününe göre laktik asit ya da alkol fermantasyonundan söz edilir. Son ürünlerin yanında karbondioksit ve enerji açığa çıkar. Bu enerji açığa çıkışı oksijensiz ortamda gerçekleşir. Maya hücreleri ve diğer mikroorganizmalarca yapılan fermantasyon ekmek ve ticari alkol yapımında kullanılır. Aynı zamanda bakteri fermantasyonları peynirin büyük bir kısmının yoğurdun ve bir dizi günlük ürünün üretiminde önem taşır. Bu bilgiler ışığında karbonhidrat içeren besinler sayesinde fermantasyon olayını gerçekleştirebileceğimizi düşündük. fermantasyon sonucu açığa çıkankarbondioksit gazı sayesinde hamuru kabartabileceğimiz kararnına vardık. Maya yapımı için kullandığımız malzemeler nohut un sıcak su defne yaprağı. Nohut kullanmamızın sebebi karbonhidrat protein içermesi ve besleyici olmasıdır. Defne yaprağının dezenfektan özelliğinden ve hoş kokusundan faydalandık. Sıcak kullanmamızın sebebi ise mayalanma işleminin sıcak ortamda daha hızlı gerçekleşmesidir. İşlemi şu şekilde gerçekleştirdik nohutları havan içersinde küçük parçalara ayırdık. Bunu bir kap içine koyup üzerine içine defene yaprağı atılmış sıcak suyu döktüp ve bir kaşık un ekledik. Bu karışımı ağzı kapalı bir kap içinde sıcak ortamda bir gün beklettik. Sonuçta mayalanma işeleminin başladığını kap içersinde kabarcıklar oluştuğunu gözlemledik. Oluşan bu kabarcıkların karbondioksit çıkşı olduğunu göstermektedir. Elde ettiğimiz bu karşımı bir miktar un içine karıştırıp bir hamur elde ettik Dört saat sonra hamurumuz mayalandı. Bu hamuru tepsilere döküp pişirdik. Sonuç olarak yaptığımız mayadan sağlıklı ve besleyici ekmek elde ettik.