Geleneksel Türkiye 23. Fotoğraf Yarışması:
‘ Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Mirası’
‘ Geleneksel Türkiye’ temasıyla fotoğraf yarışmaları düzenleyerek; Türkiye’nin en içerikli fotoğraf arşivini oluşturarak ‘ 25’nci yılın da’ 380 sayfalık, temayla ilgili makalelerle zenginleştirilmiş kronolojik/tematik sunumla prestij albüm yayınlayarak; Bilim, tarih ve toplum/kültürel belleğimize çok önemli katkılar koyan ‘ Aktiffelsefe ‘ derneği Unescoişbirliğiyle ‘; ‘ Türkiye’nin somut olmayan Kültürel Mirası’ temasıyla 23. Fotoğraf yarışmasını düzenledi.
Teknoloji ve akıllı telefonlarda ki yenilikler; fotoğraf çekmeyi çok kolaylaştırarak, sosyal medyada anında erişme olanakları sundu. Ancak fotoğrafları; saklamak, sergilemek, korumak gittikçe zorlaşıyor. Dijital ortamlara emanet ettiğimiz fotoğrafların akıbetleri hakkında belirsizlik sürüyor.
Fotoğrafları kayıt altına alma ve yaşamalarını sağlama, izleyicilere/ müzelere ve küratörlere ulaşmanın en önemli yöntemi kalıcı ciddi ve özenli yayınlardır. ‘Aktiffelsefe’ derneği yarışma albümlerini; Kütüphanelere, Üniversitelere ve ilgili kurum/kuruluşlara göndererek ve yarışma sergilerini defalarca tekrarlayarak.” Didaktik bilgilenme, tanıtma, arşivleme’çok önemli/zor bir hizmet veriyor.
Yayımlanmayan, kullanılmayan fotoğraf; ‘ yok değerindedir ‘.
Ülkemizin Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri’ nde ki alanları da kapsayacak, belgesel yaklaşımla çekilmiş fotoğraflarınız bilime katkı koyarken; nesiller boyu fotoğrafçılara da esin kaynağı olacaktır.
Yarışmaya katkı koymak;
…bir bakıma; Türkiye’nin en büyük/kapsamlı ve zengin koleksiyonuna girmektir.
… en büyük belgesel fotoğraf arşivlerinden birisinin oluşturulmasına/insanlığa kazandırılmasına katkı koymaktır.
… alanlarında yetkinliklerini kanıtlamış seçici kurulun değerlendireceği; ilginç, duru, farklı fotoğraflarla; Dünya’ya seslenmek/ iletişim kurmaktır.
Ve fotoğraflarınızı; Türkiye’nin en uzun süreli fotoğraf yarışmalarını düzenleyen; ‘daha iyi bir dünya’ ilkesiyle özenli, ciddi çalışmalar sürdüren ‘Yeni Yüksektepe Kültür Derneği’ ne, Ülkemiz, Dünyamız ve insanlık adına emanet etmektir..
Mehmet Arslan GÜVEN
Geleneksel Türkiye Fotoğraf Yarışması Danışmanı
Geleneksel Türkiye 23. Fotoğraf Yarışması
“Somut Olmayan Kültürel Miras”
Geleneğin sözle, dansla, sanatla, sporla, törenlerle, festivallerle, üretimle ve bilgiyle geleceğe aktarılmasını sağlayan yaşayan kültürel unsurlarımız hızla kaybolmaya yüz tuttukları için belgelenmesi gerektiğini düşündüğümüz ve kültür hafızamızda kalmasını arzu ettiğimiz değerlerimiz arasında. Bu nedenle Geleneksel Türkiye Fotoğraf Yarışmasının bu yılki konusunu somut olmayan kültürel miras olarak belirledik.
Ülkemiz bu konuda da çok zengin! Örneğin, UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine dâhil olan Meddahlık geleneği, Mevlevi Sema törenleri, Aşıklık geleneği, Karagöz, Nevruz kutlamaları, sıra geceleri gibi geleneksel sohbet toplantıları, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, geleneksel tören keşkeği, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi, ebru sanatı, ince ekmek yapımı ve paylaşımı geleneği ve geleneksel çini sanatı gibi ülkemizin kültürel çeşitliliğini ve Türk insanının yaratıcılığını yansıtan birçok değerimiz var. Somut Olmayan Kültürel Miras kavramı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Bu değerleri belgelemek ve geleceğe aktarılmasını sağlamak üzere fotoğraf çekmeyi seven herkesi bu yarışmaya davet ediyoruz!
Yarışmaya basılı gönderim yoluyla katılmanın yanı sıra, online katılım da mümkündür. Son katılım tarihi, 08 Aralık 2017’dir.