Projenin Amacı:
Bu projede bütün odayı ısıtmadan, odanın içinde sadece bir bölümü (yatağı) ısıtmaya çalıştık.
Giriş:
Bizim amacımız, “Evlerin Isı Yalıtımı” ile oldukça benzeşiyor. Evlerde elde edilen ısının evin dışına yayılması engellenmek isteniyor. Bizim çalışmamızda ise bir kalorifer peteğinden elde edilecek ısının yatağın haricindeki yerlere yani odaya yayılmasını önlemek istiyoruz. Bu nedenle ısı yalıtımı kaynaklarından yararlanmaya çalıştık.
Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur. Yüksek sıcaklık bölgesinin yanından, düşük sıcaklık bölgesine bir sıcaklık gradyeni oluşur. Biz de ısının bu özelliğinden yola çıkarak, ısının yatağın dışında bir yere ulaşmasını engellemek için önüne direnç koymaya çalıştık.
Kullanılan yöntem:
Benim odamı gün boyu kullanmadığımızdan, odamdaki kalorifer peteğini sadece geceleri açıyorduk. Bu nedenle odanın ısınması 2 saat kadar zaman alıyordu. Yine de, özellikle soğuk gecelerde, üşüyordum.
Bu sorunu aşmak için arkadaşım Edanur ile birlikte kalorifer peteğinin ısısını yatağa ileterek burada yalıtmak için bir çalışma yaptık. Kalorifer ile yatağı birbirine bağlayan bir kumaş elde ettik. Yani boru gibi bir kumaş yaptık. Bu kumaşın bir ucunu kalorifer peteğinden, diğer ucunu da yataktan geçirip ikisinin ucunu da büzdük(Borunun uçlarını kapattık). Kumaşın uçlarını büzebilecek şekilde dikmiştik.
Dış hava sıcaklığının 3 °C iken kombinin sıcaklık ayarı gün boyu 40 °C’de idi. Odamdaki kalorifer peteğini açmadan önce yatağımın sıcaklığı 8 °C idi. Açtıktan 5 dakika sonra sıcaklık 9 °C oldu. 10 dakika sonra yine 9 °C, 15 dakika sonra ise 10 °C’ye yükseldi. Daha sonra yaptığımız ölçümlerde yatak sıcaklığının artmadığını gördük.
Hazırladığımız kumaşı yatağa geçirdikten 5 dakika sonra yatak sıcaklığı 12 °C’ye yükseldi. 10 dakika sonra 15 °C’ye ve 20 dakika sonra ise 20 °C’ye kadar yükseldi.
Bu durumu net görebilmek için ertesi gün dış hava sıcaklığı yine 3 °C iken bir ölçüm daha yaptık. Bu kez kaloriferi açmadan önce kumaşı yatağa geçirdik. Açmadan önce yatak yine 8 °C idi. Kalorifer peteğini açtıktan 5 dakika sonra yatağın sıcaklığı 12 °C’ye yükseldi. 10 dakika sonra 15 °C’ye ve 20 dakika sonra ise 20 °C’ye kadar yükseldi.
Proje Bütçesi:
Kumaş 35 TL, Termometre 5 TL. Toplam 40 TL.
Proje Çalışmasının Takvimi:
29 Ekim – 3 Aralık: Konu Seçimi ve Literatür Taraması
3 Aralık – 31 Aralık: Projenin Hazırlanması
31 Aralık – 25 Ocak: Projenin Yazımı
Sonuçlar:
Kombi ayarı 40 °C’de iken gece boyu odamı ve yatağımı yeterince ısıtamadığını gördük. Yatağımın sıcaklık 10 °C’de kalıyordu. Hazırladığımız kumaşı kullandıktan sonra ise yatağımın sıcaklığının 20 °C’ye kadar yükseldiğini ve bunun çok kısa bir sürede olduğunu gördük.
Sonuçların Değerlendirilmesi:
Hazırlamış olduğumuz kumaş sayesinde yatağımın sıcaklığı 20 °C’ye kadar yükseldi. Bu da istediğimiz sonucu elde ettiğimizi göstermiş oldu. Ancak bu çalışmamızda, yalıtıcı olarak pamuklu kumaş kullandık. Yaptığımız araştırmalardan, maddelerin farklı yalıtım özelliği olduğunu biliyoruz. Eğer çalışmamıza devam edecek olursak farklı kumaş veya maddelerde durumun ne olduğunu tespit etmeye çalışacağız.
Kaynaklar:
Koruyucu Giysilerde İç Konfor Şartlarının İncelenmesi, Filiz Ünlü Güney(2008)
Üşümemenin Sırları, Erkan Uysal(Kimya Mühendisi) http://www.sindirimmuhendisi.com/BlogGoster.asp?PostID=141
http://tr.wikipedia.org/wiki/Is%C4%B1_yal%C4%B1t%C4%B1m%C4%B1
İSTANBUL KAĞITHANE
Çeliktepe İlkokulu
Çeliktepe Mah.Ulubatli Cad.N:32 Kağithane
FİZİK – YATAĞINI ISIT
EDANUR VERGİLİ NEHİR TARAKÇI
FUAT YAVUZ
Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri