PROJE ADI:Binalardaki katı atıkların karışmadan ayrılması ve taşınması
PROJE AMACI:Amacımız binalardaki katı atıkları geri dönüşümü için sınıflandırarak,el değmeden ayrı ayrı toplanmasını kolaylaştırmak ve bu atıkları hazırlanan yer altı çöp istasyonları ile çöp kamyonlarına ulaştırmaktır.Böylece karışmış çöplerden dolayı ortaya çıkan kötü kokular da engellenerek daha temiz bir çevre oluşturmaktır.
GİRİŞ: Binaların üst katlarında yaşayan insanların çöp atmak için aşağıya kadar inmelerini engellemek,evlerde çöplerin ayrılmasını kolaylaştırmak,geri dönüşüm sayesinde ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve yer altı çöp sistemi sayesinde çevreye pis kokunun yayılmasını, çöp suyunun dışarı akmasını, hayvanların ve haşeratların çöp üzerinde toplanmasını engellemek amacıyla bu projemizi geliştirdik.
Mevcut çöp konteynerlerini yeraltına alınarak daha hijyenik bir ortamda çöpün depolanması ve dolu çöplerin mekanizma sayesinde yerüstüne çıkarılarak çöp araçlarına aktarımı sağlanırMevcut çöp toplama sisteminin tamamen modern bir şekilde yeraltına alınmasıyla çöp görüntüsünün ortadan kalkması ve yeraltında hacim olarak daha çok çöpün depolanmasına olanak sağlar.Çevreye pis kokunun yayılmasını, çöp suyunun dışarı akmasını, hayvanların ve haşeratların çöp üzerinde toplanmasını engeller. Tıbbi atıkların daha güvenli depolanmasını, okullarda çöplerin daha hijyenik olarak toplanmasını sağlar. Bu sistem meydanlarda, parklarda, yürüyüş alanlarında estetik olarak çöp konteyner görüntüsünün istenmediği yerlerde kullanılabilir.
Maketimizde üç katlı ve balkonlu maket ev yaptık. Binanın her katına mutfaklardan dörder borudan oluşan bir tesisat çekilerek ordan atılan çöpler borular vasıtasıyla direk olarak binanın çöp toplama merkezine gidecektir ve ortak bir yerde birikecektir.Bu borular cam,kağıt,plastik ve mutfak atıklarıdır.Bu ortak konteynerler apatmanın dışında olup dışarıdaki kişilerde bunlara çöplerini atabileceklerdir.Daha sonra çöpler bu konteynerlerden yer altı çöp sistemine inecektir.Gelen çöp toplama araçları da bu yer altı çöp sisteminin üzerine gelerek vakumlama sayesinde kendi içindeki bölmelendirilmiş kısımlara çöpleri çekeceklerdir.
KULLANILAN YÖNTEM:Bilimsel işlem basamakları,araştırma,deney gözlem yöntemleri kullanılmıştır.
PROJE BÜTÇESİ:Yaklaşık 40 TL masrafımız oldu.
PROJE ÇALIŞMASININ TAKVİMİ: Kasım ayı:Projenin konusunun belirlenmesi ve araştırma yapılması.Aralık ayı: Projenin maketinin hazırlanması.Ocak ayı:Projenin tekrar gözden geçirilmesi ve eksikliklerin giderilip başvurunun yapılması.
SONUÇLAR:Bu proje binalarda uygulanırsa mutfaktan bırakılan çöpler insan gücüne gerek kalmadan aşağıya çöp konteynerine inmektedir.Mutfakta çöplerin gitmesi için ayrı bölümler yapılmıştır.Bu bölümler cam,plastik,kağıt ve mutfak atıklarıdır.Bu nedenle insanların çöpleri cinsine göre ayırması daha kolay olacaktır.Projemiz günlük hayatta kullanılırsa çöpler sorunsuz bir şekilde toplanacak,sınıflandırılacak ve geri dönüşüm sağlanacaktır.
SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:Bu proje günlük hayata uygulanırsa çöpleri sınıflamak ve kolayca toplamak mümkün olacaktır.Bu sayede atıkların geri dönüşümü de sağlanmış olacaktır.Ayrıca yer altı çöp sistemi sayesinde çevreye pis kokunun yayılması, çöp suyunun dışarı akması, hayvanların ve haşeratların çöp üzerinde toplanması engellenmiş olacaktır.
KAYNAKLAR: Geri dönüşüm ile ilgili kaynak taraması
Tübitak bilim çocuk dergileri www.fenokulu.net www.fenci.gen.tr www.biltek-tübitak.gov.tr 6-7-8 fen ders kitapları
Çeltikci Ortaokulu
Çeltikçi Köyü Manavgat/Antalya
BİYOLOJİ – BINALARDAKI KATI ATIKLARIN KARIŞMADAN AYRILMASI VE TAŞINMASI
MERVE OKUMUŞ
AYŞEGÜL KURNAZ
CAHİDE YILDIZ
Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri