YER ŞEKİLLERİNİ VE ÜLKEMİZDEKİ ÖRNEKLERİNİ MODEL ÜZERİNDEN KALICI VE PRATİK ŞEKİLDE ÖĞRENME
Coğrafya Projesi
Danışman
Miraç AKA
Proje Öğrencileri
Elif EĞER
Veli Tuna GÜNEŞ
Coğrafya dersinin öğretimindeki ezberci uygulamalar öğrenciye öğrenme güçlüğü yaşatmaktadır. “Yer Şekillerinin Haritaya Aktarılması ile İzohipsler” konusu ders kitabında ve görsel materyallerde iki boyut halinde resmedilmektedir. Bu durum öğrencinin yer şekillerini ve bunların gösterilme yöntemlerini ezberlemesine neden olmaktadır. Teoride bilgiyi öğrendiğini sanan öğrenci ders kitabındaki örnek haritadan farklı bir topoğrafya haritasında aynı yer şekillerini tanıyamamaktadır. Bu çalışma ile bir ders materyali oluşturularak öğrenmede kolaylık sağlamak, yer şekillerinin ülkemizdeki varlığını ve dağılışını pratik ve kalıcı olarak kav¬ratmak amaçlanmıştır. Hazırlanan model, öğrencilerin derse olan tutumunu ve ders başarısını pozitif yönde geliştirirse, diğer konular ve dersler için de alternatif bir öğrenme yöntemi olacaktır.
Araştırmada deneysel yöntem kullanılmıştır. “kontrol gruplu ön test – son test deseni” tercih edilmiştir. Akademik başarı testi ve ders tutum ölçeği iki sınıf öğrenciye ön test olarak uygulanmış; ön test puanları arasında farklılık arz etmeyen gruplardan biri deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak atanmıştır. “Yer Şekillerinin Haritaya Aktarılması ile İzohipsler” konusu, deney grubuna arazi modeli üzerinden öğrencilerin aktif olarak öğrenme sürecine katılması sağlanarak, kontrol grubuna ise öğretmen merkezli bir yöntem ile işlenmiştir. Süreç sonunda öğrencilere Akademik Başarı Testi, soru ile şıkların yeri değiştirilerek ve coğrafya dersine yönelik tutum ölçeği son test şeklinde yeniden uygulanmıştır.
Çalışma sonucunda arazi modelli aktif öğretim yöntemi ile ders işlenen deney grubu öğrencilerinin geleneksel öğretim yöntemiyle konu anlatımı yapılan kontrol grubu öğrencilerinden başarı ve tutum olarak pozitif yönde gelişme gösterdikleri tespit edilmiştir.