Biyoloji Dersi TÜBİTAK Araştırma Projesi 4
Suyun Hafızası: Kinolon Grubu Antimikrobiyal Maddeler Ve Bakteriyel Antifrekanslar İle Elektrotransfer Yapılmış Su
Örneklerinin Staphylococcus Aureus, Staphylococcus Epidermidis, Pseudomonas Aeruginosa Ve Escherichia Coli Mikroorganizmaları üzerine Antibakteriyel Etkilerinin incelenmesi
Tedavi amaçlı kullanılan antimikrobiyallere karşı her geçen gön artan direnç sorunu önemli bir problem oluşturmaktadır. Bu nedenle kullanılmakta olan klasik yaklaşımlara destek olabilecek tamamlayıcı ve alternatif yöntemlere gereksinim artmaktadır. Biyolojik sistemlerin ve kimyasalların frekans tanımlamalarını yapabilen ve suyun hafıza özelliğinden faydalanarak bu bilgiyi suya düşük elektromanyetik dalga düzeneği ile elektrotransfer yapabilen biorezonans sistemi biyomedikal bir yöntem olarak dikkat çekmektedir.
Bu projede kinolon grubu antimikrobiyal maddelerin ve bakterilerin antifrekanslarının düşük frekans elektromanyetik dalga düzeneği ile çalışan biorezonans sistemi kullanılarak suya transfer edilmesi ve bu su örneklerinin Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa ve Escherichia coli mikroorganizmaları üzerine üreme inhibisyon etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Bu çalışmada, kinolon grubu antimikrobiyal maddeler ile önemli insan hastalık patojenlerinden Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli bakterilerinin biorezonans sistemi ile frekanslarının tanımlanması, bakteriyel antifrekanslarının elektrotransferi ve suya aktarımı gerçekleştirilmiştir. Elektrotransfer yöntemi ile aktarımı yapılan su örneklerinde antimikrobiyal etkinlik bir antimikrobiyal duyarlılık yöntemi olan mikrodilüsyon sıvı sulandırım testi ile belirlenmiştir.
Elde edilen sonuçlar, bakterilerin 191, 170 ve 998 düşük frekans dalga boyu ile aktarımı yapılan antifrekans formlarının ve levofloksasin, siprofloksasin, ofloksasinin suya elektrotransfer formlarının bakteri üremesi üzerine inhibe edici etkisinin istatistik değerlendirmeler ile anlamlı ve önemli olduğunu ortaya koymuştur.
Bu proje antibakteriyel frekanslar ve antimikrobiyallerin suya aktarımının bakteri üremesini inhibe edici etkisini gösteren ilk çalışmadır. Antibakteriyel direncinin her geçen gün artışı, çok dirençli mikroorganizmaların ortaya çıkışı, ilaçların kimyasal yapılarının oluşturduğu yan etkiler sebebiyle özellikle kronik kullanımlarda problemler yaşanması bu sonuçların önemini açıkça ortaya koymaktadır. Çalışma alanı birçok ilaç, katkı ve koruyucu madde kapsamında da ele alınabilir. Bu konulardaki gereksinimlerin önemi, çalışmaların ve verilerin arttırılması gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır.
ANKARA TED ANKARA KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ
Danışman: Demet İzgü
ALAZ ÇIRAK
Proje Öğrencisi