İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
Projenin Amacı: Çevre kirliliği sonucu meydana gelen asit yağmurlarının zararlı etkilerini göstererek, insanları bu konuda bilinçlendirebilmek
Projenin Hedefleri: -Asit yağmurlarının yaşayan bitkiler üzerindeki etkisini gözlemlemek
-Asit yağmurlarının çimlenmekte olan tohumlar üzerindeki etkisini gözlemlemek
-Asit yağmurlarının toprakta yaşayan canlılar üzerindeki etkisini gözlemlemek
-Asit yağmurlarının suda yaşayan bir hücreli canlılar üzerindeki etkisini gözlemlemek
Proje Çalışması sırasında Gerçekleştirilen Faaliyetler: Öncelikle seyreltilmiş sülfirik asit ve nitrik asit çözeltileri hazırladık.projemizin birinci aşamasında iki adet saksı çiçeği aldık ve bu çiçeklerden birini asitli suyla ,diğerini ise normal su ile eşit miktarlarda su vererek bir hafta boyunca gözlemledik.Asitli suyla suladığımız saksıdaki bitkinin yapraklarının sararmaya başladığını gözlemledik.
İkinci aşamada iki kaba fasulye,nohut,mısır gibi bitki tohumları yerleştirdik.Birinci kabı asitli suyla,diğerini ise normal su ile suladık.bir hafta sonra normal su ile suladığımız tohumlar çimlenip,büyümeye başlarken diğer kaptaki tohumlar çimlenmediler,çimlenenler de yeterince büyümedi.
Üçüncü aşamada iki ayrı kaba içerisinde böcekler olan toprak örnekleri yerleştirdik.Birinci kaba normal su, diğerine asitli su verdikten sonra ,bir iki gün içinde asitli su verilen topraktaki böceklerin öldüğünü gözlemledik.
Son aşamada içinde bir hücreli canlıların yaşadığı bir sudan örnek alarak mikroskopta inceledik ve hareket eden bir hücrelileri gözlemledik. Bu suya asitli su ekledik ve bir süre sonra tekrar incelediğimizde bir hücreli canlıların sayısında azalma olduğunu gördük.
Kullanılan yöntemler: Deney ,Gözlem,Araştırma,Soru sorma ve Problem çözme
Ulaşılan Sonuçlar: Çevre kirliliği sonucu oluşan asit yağmurları bitkiler üzerinde,tarımsal ürünlerde , toprakta ve suda zararlı etkilere yol açar.
Sonuçların Değerlendirmesi: Proje sırasında ulaştığımız sonuçları resimlendirerek bir broşür haline getirip arkadaşlarımıza ve çevremizdeki insanlara dağıtarak onların bu konuya ilgisini çekip, bilgi verebliiriz.
Kaynak –Literatür Taraması: Fen ve Teknoloji Ders Kitabı,8,Sınıf Fen ve Teknoloji kitapları
www.fenokulu.net, www.fenprojem.com, www.projeokulu.net, www.genbilim.com, tr.wikipedia.org
Proje Takvimi: 28.10.2010- 02.11.2010 Asit yağmurları ile ilgili araştırma yapılması
02.11.2010-04.11.2010 Çalışmaların planlanması
04.11.2010- 12.11.2010 Deney ve gözlemlerin yapılması