İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
PROJE AMACI: Özellikle ülkemizde gittikçe artan orman yangınlarını en kısa sürede söndürerek hem insanlar hem de diğer canlılar için çok önemli olan ormanlarımızı, yeşil bitki örtüsünü yani oksijen kaynağımızı yangınlara karşı korumaktır.
PROJE HEDEFİ: BU PROJEDE HEDEFİMİZ ÜLKEMİZDE MEYDANA GELEN KASITLI VEYA KASITSIZ OLUŞAN ORMAN YANGINLARINI EN KISA ZAMANDA,BÜYÜMESİNE OLANAK VERMEDEN SÖNDÜRMEKTİR. FLORA VE FAUNA VARLIĞINI, YAŞAM ALANLARINI YANGINLARA KARŞI KORUMAKTIR. KAMERA KONTROL SİSTEMİ İLE OLASI YANGINA MÜDAHALEYİ YERİNDEN GERÇEKLEŞTİRMEKTİR.
PROJE ÖZETİ: Projemizde orman yangınını başlar başlamaz kontrol odamızdan söndürmeyi amaçladık.Kurduğumuz sistemde depomuz hem yer altı sularıyla hem de yağmur sularıyla dolmaktadır.Kullandığımız motor ve boru bağlantıları ile ile ormanın her hangi bir bölgesinde oluşabilecek yangına depodan su tazyiklemeyi gerçekleştirdik.. Kontrol odasının olduğu alandaki kamera ile 24 saat gözlemlediğimiz ormanda olası yangını oturduğumuz yerden sadece vanayı açarak kontrol altına aldık.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Bir tabii afet olan orman yangınları sebebiyle dünyada her yıl ortalama 5 milyon hektar, Akdeniz kıyı ülkelerinde yılda 100 bin hektar ve ülkemizde ise 10 bin hektar orman alanı zarar görmektedir. Bunun neticesinde de maddi olarak ifade edilemeyecek boyutlarda karbondioksit tüketimi, oksijen üretimi, bitki-hayvan varlığı ile birlikte yerleşim yerleri zarar görmekte ve can kayıpları oluşmaktadır. Türkiye?de orman yangınlarının %99?u insan kaynaklıdır.2003 yılında 1978 orman yangını yaşadık ve 6246 hektar(Büyükada yüzölçümünün 12 katı)ormanlık alanımızı yitirdik. Son dönemlerde önlemler arttırılmış olsa bile orman yangınlarında gözle görülür bir azalma olmamıştır.İşte bu nedenle -CİĞERLERİMİZ ARTIK YANMAYACAK!- adlı projeyi oluşturduk. Bu projemizde doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan orman yangınlarını söndürmek asıl amacımızdır. Projemizde öncelikle eni 1m , boyu 1m ve yüksekliği 0.20 m olan tahtadan bir orman yaptık.Daha sonra suyu temin edeceğimiz depoyu yaptırdık.Depodan gelen suyu ormanımıza iletecek boru sistemini kurduk.Kontrol odasının bulunduğu yere yangına müdahaleyi oturduğumuz yerden yapacağımız 4 adet vanayı yerleştirdik.Vanaların ucuna kurduğumuz maket ormana döşeyeceğimiz 1 metrelik ve 0.50 metrelik boruları yerleştirdik.Boruları 4 eş parçaya ayırdığımız ormana her bölgeyi ortalayacak şekilde döşedik. Boruların kıvrımlı ucuna olası yangın anında yangını söndürecek ve geniş alanı sulayacak fıskiye taktık. Suyu depodan emip ormana aktarmak ve gerekli tazyiki sağlaması için su motoru kullandık. Su motoruna gerekli enerjiyi jeneratörden sağladık. Ormanın kontrol edileceği alana yüksek bir direğe kamera yerleştirdik.Görüntülerini bilgisayarımıza aktardık. Uygulama aşamasında kurduğumuz ormana maket ağaçları ve toprağı koyduk.Herhangi bir bölgedeki yangında kontrol odasında bulunan bilgisayarımızdaki görüntülerden yola çıkarak bölgeye ait vanayı açarak o bölgeyi suladık. Böylece orman yangını daha başlamadan söndürülmüş oldu.