19. IPA Dünya Oyun Konferansı

Değerli Oyun Arkadaşlarımız,
Oyun oynamak maharet ister. Her çocuk oyuna katılamaz, çünkü bazıları oyuna kabul edilmezler. Arkadaşlarının oyun oynamasını seyretmek zorunda kalırlar.
Oyun oynamak maharet ister. Oyun arkadaşlarına saygı göstermeniz bile yetmez. Oyundan, arkadaşlarınızın da en az sizin kadar haz almasını gözetmeniz gerekir. Ancak başkaları da, hatta rakipleriniz de kazanırsa sizin de kazanmayı sürdürebileceğinizi bilmeniz gerekir.
Oyun oynamak maharet ister. Sadece oyun arkadaşlarınıza değil, oyunun kendisine de saygınız olması gerekir. Anadolu bilgeliğinin unutulmaya yüz tutmuş deyişiyle, oynamasan oyun bozulur. Oyunun bozulmaması gerektiğini, oyunbozanlık yapmanın yakışıksız olduğunu bilmeniz gerekir.
Oyun oynamanın maharet gerektirdiğini biliyorsunuz, biliyoruz. Bu bilgiyi oyun oynayarak kazandınız, kazandık. Oyun oynamak için gereken mahareti de oyun oynayarak kazandık. Ve —en azından şimdilik bildiğimiz kadarıyla— başka türlü kazanmamız da mümkün değil. Matematiği, Fen Bilgisini, Coğrafya veya Tarihi öğrettiğimiz usul ve tekniklerle oyun oynamanın gerektirdiği mahareti çocuklarımıza kazandıramayız.
Ancak oyun oynayarak kazanılabilen oyun oynayabilme maharetini çok önemsiyoruz. Bu yüzden ilkokul programımıza haftada beş saatlik Oyun ve Fizikî Etkinlikler dersini ekledik. Bu yüzden okul bahçelerini oyun oynamaya uygun mekânlar olarak düzenlemeye çaba harcıyoruz.
Biliyoruz ki yalnız değiliz. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi de oyuna erişim ve serbestçe katılmayı bir çocuk hakkı olarak tespit ediyor. Dünyanın dört bir yanında eğitimciler, oyunu bir eğitim hatta öğrenme aracı olarak değerlendirme çabası içindeler. Çok sayıda kuruluş, çocukların oyun hakkını daha etkili bir biçimde kullanabilmeleri için gönüllü çaba harcıyor, kaynak ayırıyor.
Uluslararası Oyun Derneği de, çocukların oyun hakkını layıkıyla kullanabilmesine adanmış bir kuruluş. Üç yılda bir düzenledikleri Dünya Oyun Konferansı’na, bu defa İstanbul’da ev sahipliği yapacak olmamızdan mutluluk duyuyorum. İyi bir oyun arkadaşı olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.
Binlerce yıldır sayısız çocuğun ve daha önemlisi sayısız yetişkinin her türlü oyununa eşsiz bir sahne ve dekor olmuş olan İstanbul, eminim ki, dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelecek çocuk ve oyun dostları için de ilham verici bir oyun alanı olacak. Katılacak olanlara ve emek verenlere teşekkür ediyorum.
Nabi AVCI
Milli Eğitim Bakanı

KONFERANS ANA VE ALT TEMALARI

Ana Tema
OYUNA ERİŞİM

Alt Temalar
1- Neden Oyun?
2- Oyun Alanları
3- Oyun ve Medya

Özel Tema
Kriz ve Afet Sonrası Dönemlerde Oyun

1. NEDEN OYUN?
1.1. Çocuğun Oyun Hakkı
1.2. Oyun ve Eğitim
1.2.1. Eğitim Alanında Oyun
1.2.2. Oyun Alanında Eğitim
1.3. Sadece Oyun / Oyun için Oyun
1.4. Oyun ve Sağlık
1.5. Oyun Nedir? Oyunun Geleceği?
1.6. Her Çocuk için Oyun
1.7. Oyun Paydaşları (ebeveyn, kardeş, arkadaş vb.)

2. OYUN ALANLARI
2.1. Oyun Alanlarının Planlanması
2.2. Oyun Alanlarının Tasarlanması
2.3. Oyun Alanı Ekipmanları
2.4. Oyun Alanlarının Bakımı
2.5. Oyun Alanlarının İşletmesi ve Sürdürülebilirliğin Sağlanması
2.6. Oyun Alansız Oyun / Her Yerde Oyun

3. OYUN VE MEDYA
3.1. Yazılı ve Görsel Medya
3.2. Sosyal Medya

OYUN ŞENLİĞİ

19.IPA Dünya Oyun Konferansı sizleri Oyun Şenliği’ne davet ediyor.

Tarih: 22 Mayıs 2014
Saat: 14:00-17:00
Yer: Maçka Demokrasi Parkı

Konferansın 3. günü olan 22 Mayıs 2014 günü Maçka Demokrasi Parkı’nda oyun şenliği düzenlenecek. Oyun şenliği kapsamında İstanbul’daki öğrencilerin kendi tasarladıkları oyunları sergileyebilecekleri stantlar olacak.

İletişim:
IPA 2014 Konferans Sekretaryası
info@ipa2014.org