FEN PROJESİ – GÜNEŞ PANELLI ŞARJ ALETI

PROJE AMACI: pratik ve enerji tasarruflu şarj aleti elde etmek.

GİRİŞ:

Güneş paneli, üzerinde güneş enerjisini soğurmaya yarayan bir çok güneş hücresi bulunduran bir enerji kaynağıdır.

6-30 (100Watt) panellik bir sistem, ihtiyaç olan yerlerde bir evin tümelektrikihtiyacını karşılayabilir. Endüstri uygulamaları veya elektrik santralleri için binlerce güneş panelinin kullanıldığı büyük sistemler kurulmaktadır. Bir güneş hücresinin performansı verimi ile ölçülür. Aldığı enerjinin yüzde kaçını kullanılabilir elektriğe dönüştürdüğü verimi belirler.

Sadece belli dalga boylarındaki ışık elektriğe dönüştürülebilir, geri kalan büyük miktar hücreyi oluşturan madde tarafından ya emilmekte ya da yansıtılmaktadır. Paneller, mevsimlere bağlı olarak farklı açılarla güneşe doğru yönlendirilerek her mevsimde azami verim alınması mümkün olmaktadır. Türkiye için genelde geçerli olan 60º kış eğimi sayesinde ve panel camlarının özelliği nedeni ile buzlanma veya kar birikmesi engellenmektedir. Güneş panellerinin çıkışına takılan özel güneş regülatörleri ile 12 ay boyunca en optimal koşullarda aküşarjı yapılmaktadır. Akülerde depolanan enerji yüksek verimli tam sinüs DC-AC (doğru akım – alternatif akım) çeviriciler ile 220 V AC akıma çevirtilebilmektedir..

Fotovoltaik hücreler genellikle silikon esaslı malzemelerden üretilmektedir. Prensip olarak üzerine düşen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine çevirme yöntemiyle çalışırlar.
Silikon hücreye eklenen bor ve fosfor katmanlar sayesinde + ve ? kutuplar oluşarak devre üzerinden bir elektrik akımı geçmesi sağlanır.

Fotovoltaik hücreler küçük hücreler olarak üretilir ve ardından birbirlerine bağlanarak istenilen güç değerlerinde paneller elde edilir.
Güneş panelleri genel olarak mono kristal, poli kristal ve ince film teknolojisi olarak 3 `e ayrılırlar. Bunlar sırasıyla % 16, 13 ve 6 verimliliğe sahip hücrelerdir. Bu değerler değişik ortamlarda değişiklik gösterebilen değerler olmasına karşın ortalama değerlerdir.

KULLANILAN YÖNTEM:

Cep telefonlarının bataryaları kısa sürede bitmektedir. Dağ yürüyüşlerinde, denizlerde, pikniklerde ?.bütün bunları düşününce güneş enerjisi ile çalışan şarj aleti yapmak aklıma geldi.Bu sayede pillerimizi istediğimiz yerde sadece güneş ile doldurabiliriz.ayrıca enerji tasarrufu da yapmış oluruz.

Malzemeler: 1-küçük güneş paneli( 4v)

2-direnç( diyot 1n914)

3-pil muhafazası

4-şarj edilebilen 2 adet pil

5-2 parça kablo

6-bir parça klemens

7-pense, tornavida, havya takımı, makas, bant

Yapımı: güneş panelinin (+) ucuna diyotun( +) ucu gelecek şekilde lehim yaparız. Diyotun boşta kalan ucuna kırmızı renkli kablo ile pil yatağının (+) ucuna bağlarız. Güneş panelinin (-) ucuna lehimlediğimiz kabloyu da pil yatağının (-) ucuna bağlarız. Pil yatağımızın uçlarına telefonumuza uyacak şekilde bağlarız. Şarj aletimiz çalışmaya hazırdır.

Şarj aletinin çalışma prensibi:

Güneş paneline gelen güneş ışınları, panel tarafından elektrik enerjisine dönüşür. Biz bu elektrik enerjisi ile dolabilen pillerimiz şarj ederiz. İstersek cep telefonumuzu direkt güneş paneline bağlayabiliriz.Şayet güneş olmadığında bile çalışmasını istersek dolabilen pilleri devreye dahil etmemiz gereklidir. Burada diyotun görevi alete elektrik akımı geçebilecek, ters, yönde elektrik akımını ise engelleyecektir.

Bizim kullandığımız güneş paneli 300mAh gücündedir.

Kalem piller: 2700 mAh gücündedir.

Şarj süremiz: 2700/300= 9 saat olacaktır.

Sonuç: sadece güneş enerjisi kullanılarak telefon şarj edilebilir düzenek elde etmiş oldum.

Proje bütçesi:

Küçük güneş paneli: 8 tl

Direnç( diyot 1N914):1tl

Pil muhafazası: 3tl

Şarj edilebilir 2 adet pil: 6 tl

İki parça kablo:0.5 tl

Bir parça klemens: 0.5 tl

Toplam: 17 tl

Proje çalışmasının takvimi:

15 aralık-18 aralık : literatür taraması

23aralık- 27aralık: malzemelerin alınması

28kasım-10 ocak: projenin uygulanması

ÖZEL ANTALYA BAHÇEŞEHİR ORTAOKULU
HÜRRİYET MAH. AKDENİZ BULVARI NO:10 YEŞİLBAYIR/DÖŞEMEALTI/ANTALYA

FİZİK – GÜNEŞ PANELLI ŞARJ ALETI

ARDA CEYLAN

GÖKÇE BAŞTÜRK

Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri

6 YORUMLAR