Medya Okuryazarlığı ve Dezenformasyon Projesi (MOYDEP)
“Yanlış ve yanıltıcı bilgilerden arınmış bir internete, koronavirüs salgını çağında olduğundan daha acil bir ihtiyaç olmamıştı.” (Twitter’da Avrupa Komisyonu).
Bu nedenle e twinning projesinin öngördüğü ve olumlu ve olumsuz deneyimler yaşayan öğretmenlerin tanık olduğu soruna yönelik proje bazlı çalışmalar yapmak üzere bir araya geldik.
Projede iki yönlü çalışma yapılacaktır:
a) Medya okuryazarlığı,
b) Dezenformasyon.
Avrupa Komisyonu’nun Tüm 2020 Hazırlık Eylemi için Medya Okuryazarlığı; “Medya okuryazarlığı”, vatandaşların medyaya erişmesini, eleştirel bir anlayışa sahip olmasını ve medya ile etkileşim kurmasını sağlayan tüm teknik, bilişsel, sosyal, sivil ve yaratıcı yetenekleri kapsayan bir ifade olarak tanımlamaktadır.
Bu tanımdaki terimler ilköğretim okullarında müfredatta yer alacak; Öğrencilerimiz için geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak, velileri, yardımcı öğretmenleri ve etkileşim içinde oldukları tüm paydaşları bilinçlendirecek bir öğrenme süreci olacaktır.
“Dezenformasyon”, ekonomik kazanç amacıyla oluşturulan, sunulan veya yayılan, kamuoyunu kasten aldatan ve zarar verebilecek, yanlış ve yanıltıcı olduğu kanıtlanabilecek bilgiler olarak tanımlanmaktadır.
Dezenformasyona en açık olan 6/11 yaş grubu öğrencilerimizin gelecekte bilinçli medya okuryazarı/yazar olmalarını sağlamak, bilinçlendirme ve doğru seçim çalışmaları ile mümkündür.
-Eleştirel düşünme, zaman yönetimi, mahremiyet yönetimi ve girişimcilik gibi yaşam becerilerini tüm medya okuryazarlığı becerileriyle ilişkilendirmek.
-Aile iletişimini duyarlılık, işbirliği, dostluk, özdenetim, özsaygı gibi değerlerle ilişkilendirmek.
-Karar verme, iletişim, empati, kriz yönetimi gibi yaşam becerilerini tüm medya okuryazarlığı becerileriyle ilişkilendirmek.
-Paylaşım, özgürlük, sorumluluk, özel hayata saygı gibi değerlerle ilişki kurmak.
-Bilgi okuryazarlığı, problem çözme, araştırma ve uzlaşma gibi yaşam becerilerini tüm medya okuryazarlığı becerileri ile ilişkilendirmek.
-Tarafsızlık, sabır, etik, dürüstlük gibi değerlerle ilişki kurmak.
-Yaratıcı düşünme, empati, uzlaşma, iletişim ve karar verme gibi yaşam becerilerini tüm medya okuryazarlığı becerileri ile ilişkilendirmek.
-Sevgi, estetik, farklılıklara saygı, vatanseverlik ve özgüven gibi değerlerle ilişki kurmak.
-Yaratıcı düşünme, müzakere, arabuluculuk, karar verme gibi yaşam becerilerini tüm medya okuryazarlığı becerileri ile ilişkilendirmek.
-Alçakgönüllülük, duyarlılık, eşitlik ve iyilikseverlik değerleriyle ilişkilendirmek
Hamdi Helvacıoğlu İlkokulu 4/A Sınıfı
Projemizin e-twinning sayfası:
https://twinspace.etwinning.net/192996/home