İstatistiği Doğada Öğren
TÜBİTAK 4004 – Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları
Proje web sayfası için tıklayınız.
Büyük veri çağında öğretim programlarından günlük yaşama bireylerin istatistiksel bilgileri anlama ve kullanma ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. İstatistik ve veri okuryazarlığına olan bu ihtiyacı karşılayabilmek geleceğin mimarı öğretmenlere istatistiksel bilgileri doğada uygulamalı olarak aktarılması ile mümkündür.
İstatistik ve son yıllarda popüler hale gelen veri bilimi; geçmişi anlamanın, bugünü yönetmenin ve geleceği planlamanın anahtarıdır. Bu nedenle istatistik ve veri biliminden sosyal bilimlerden mühendisliğe, fen bilimlerinden doğa bilimlerine kadar pek çok alanda yararlanılmaktadır.
Günümüzde her alanda yaşanan bilgi ve veri patlaması, istatistik ve veri bilimine olan ihtiyacı daha da artırmıştır. Bunun bir sonucu olarak veri ve istatistik içerikli derslere pek çok öğretim programında yer verilmeye başlanmıştır. Ancak birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de istatistik öğretimi; sütun ve pasta grafiklerinin çizdirilmesi, ortalama ve varyans hesaplarının yapılması ile sınırlı kalınmakta; veri toplama, okuma ve yorumlama gibi kavramsal anlamanın üzerinde yeterince durulmamaktadır. Bu durum, öğrencilerin istatistik okuryazarlığı ve çözümsel düşünme becerisi açısından zayıf bir temele sahip olmalarına neden olmaktadır. Öğrencilerin istatistik okuryazarlıklarının güçlendirilmesi ancak, problem çözme ve yorumlamayı gerçek yaşamdaki uygulamalar ile öğreten öğretmenler ile mümkündür.
İstatistik eğitimi, bir öğrencinin analitik düşünce yapısına sahip olması ve yorumlama yeteneğini güçlendirmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Öğrencilerin istatistik konularını zor ve sıkıcı bulmadan severek öğrenebilmeleri, öğretmenlerin istatistiği ezbere dayandırmadan gerçek yaşama ait veri ve uygulamalar ile öğretebilmesine bağlıdır. Bu açıdan doğa, bir öğretmenin öğrencisine basit, eğlenceli ve eğitici bir biçimde veri toplamayı sunabileceği açık bir laboratuvar niteliğindedir. Doğa sayesinde öğretmenlerin “neden-sonuç” ilişkisini kavraması ve öğrencilerine daha kolay aktarması, yine doğa sayesinde öğrencilerinde farkındalık yaratması ve edindikleri bilgileri içselleştirmelerine ve pekiştirmelerine yardımcı olması sağlanabilir.
Proje kapsamında öğretmenlerin doğada bizzat yaşayarak, dokunarak, gözlemleyerek ve ölçerek istatistik ve veri bilimini sevmesinin ve doğayla ilgili bilgilerinin pekiştirilmesinin sağlanacağı düşünülmüştür. Bu nedenle, projenin hedef kitlesi öğretmenler olarak belirlenmiştir.
Proje ekibi
- Proje yürütücüsü
- Prof. Dr. Gamze Özel Kadılar
Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi, İstatistik Bölümü
- Uzmanlar
- Prof. Dr. Serkan Gülsoy
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Orman Fakültesi, Toprak İlmi Ve Ekolojisi Anabilim Dalı - Doç. Dr. Ahmet Mert
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Orman Fakültesi, Yaban Hayatı Yönetimi Anabilim Dalı - Dr. Öğr. Üyesi Ali Kadak
Kastamonu Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü
- Rehberler
- Öğr. Gör. Dr. Canpolat Kaya
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Yenişarbademli Meslek Yüksekokulu - Arş. Gör. Ceren Ünal
Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü - Öğr. Gör. Serkan ÖZDEMİR
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniv., Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı - Orman Mühendisi İsmail Sevimler
Karabük Milli Parklar Genel Müdürlüğü - Uzman Öğretmen Yeter Nehir Düz
İstanbul Şehit Osman Yılmaz Anadolu İmam Hatip Lisesi
- Sağlık personeli
- Özlem Altun Sevimler
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü
- Eğitmenler
- Prof. Dr. Kürşad Özkan
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Orman Fakültesi, Toprak İlmi Ve Ekolojisi Anabilim Dalı - Prof. Dr. Ecir Uğur Küçüksille
Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü - Doç. Dr. Murat Afşar
Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü - Doç. Dr. Semra Türkan
Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi, İstatistik Bölümü - Doç. Dr. Halil Süel
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu, Avcılık ve Yaban Hayatı Anabilim Dalı - Doç. Dr. Özdemir Şentürk
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Gölhisar Meslek Yüksek Okulu, Ormancılık Bölümü - Doç. Dr. Mehmet Güvenç Negiz
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniv., Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu, Avcılık ve Yaban Hayatı Anabilim Dalı - Dr. Öğr. Üyesi Fatma Betül Kurnaz
Karabük Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı - Dr. Öğr. Üyesi Ebru Gül
Çankırı Karatekin Üniversitesi, Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı - Dr. Öğr. Üyesi Esin Ergün
Karabük Üniversitesi, Tobb Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Bilgisayar Teknolojileri Bölümü - Dr. Öğr. Üyesi Akın Kıraç
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu
Hedef kitle & Seçim kriterleri
Etkinlik TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında 2020 dönemi için tek dönem olarak teklif edilmiştir. Desteklenmesi durumunda planlanan eğitime 36 katılımcı seçilecektir.
Katılımcı seçiminde ilk aşamada adaylar seçilerek telefon üzerinden mülakat yapılacak, sonrasında asil ve yedek katılımcı listesi ait web sayfasında ve sosyal medya hesaplarında ilan edilecek yedekler sırasıyla alınacaktır. Proje başvuru formumuza kesinlikle fotoğraf bölümü konulmayacak olup, seçimlerde dış görünüşten ziyade, katılım isteği, katılım amacı, vb. konulara dikkat edilecektir. Katılımcılar belirlenirken aşağıdaki kriterler dikkate alınacaktır:
Hedef Kitle Seçim Kriterleri:
- Katılımcıların daha önce TÜBİTAK 4004 kapsamında desteklenen bir eğitim etkinliğine katılımcı olarak katılmamış olması gerekmektedir.
- Katılımcıların seyahat ve doğa eğitimine engel bir sağlık sorununun olmaması gerekmektedir.
- Katılımcıların doğa araştırmalarına, istatistik ve veri bilimine istekli olmaları önemlidir.
- Etkinliğe kabul edilecek katılımcıların seçiminde katılım amacının başvuru formunda detaylı olarak açıklanması önemlidir.
- Katılımcıların farklı il ve farklı branştaki öğretmenlerden oluşmasına dikkat edilecektir.
- Katılımcılar arasında cinsiyet ve yaş oranının dengeli olmasına başvuru sayısı göz önünde bulundurulacaktır.
- Katılımcıların TÜBİTAK-Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) Veri Tabanına kayıtlı olmaları ya da başvuru esnasında kayıt olmaları gerekmektedir.
Eğitim takvimi ve konaklama
Etkinlik TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında 2020 / I çağrı döneminde desteklenmiştir. Etkinliğe ait takvim bilgileri aşağıdaki gibidir:
Katılımcı seçimi sonuçlarının duyurulması: 05 Temmuz 2021
Etkinlik dönemi: 02-08 Ağustos 2021
Konaklama
Etkinlikte konaklama için Bartın Ulus Doğa Park Otel belirlenmiştir. Ulus Doğa Park Otel, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan ve Güvenli Turizm Sertifikasına sahiptir. Otele ait iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir.
Ulus Doğa Park Otel
Adres: Mezgeller Mahallesi, Çınar Sk, Kaldırım Cd. No:22/A 74100 Ulus/Bartın
Telefon: +90 370 725 47 18
Fax: +90 378 416 3030
E-Posta: info@ulusdogaparkotel.com
URL: www.ulusdogaparkotel.com
Başvuru formu
2020 Yılı Çağrı döneminde başvurulan etkinliğimizin desteklenmiştir. etkinliğe katılacak katılımcıların konaklama ve iaşe giderleri TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı tarafından karşılanacaktır. Başvurular sürekli açıktır.