Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik ile Materyal Tasarımında Akademisyen Öğretmen İşbirliği

Öğretmenlik mesleğine özgü yenilikçi yaklaşım, strateji, yöntem ve tekniklerin etkileşimli olarak kazandırılmasına yönelik yenilikçi eğitim uygulamalarının desteklendiği, TÜBİTAK 4005 proje grubuna yapmış olduğumuz başvuru TÜBİTAK tarafından onaylandı. Türkiye genelinde 42 projenin onaylandığı TÜBİTAK 4005 projeleri arasında, sunmuş olduğumuz proje 19. sırada yer aldı.

Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Bayram Gökbulut’un yürütücülüğünü yaptığı “Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik ile Materyal Tasarımında Akademisyen Öğretmen İşbirliği” projesi Kdz. Ereğli Bilim Sanat Merkezi ile birlikte 1-9 Eylül 2021 tarihleri arasında uygulanmaya başlayacak. Akademisyen ve öğretmenlerin dijital materyal hazırlama yeterliliklerinin geliştirilmesinin amaçlandığı projede; akademisyen ve öğretmenlere dijital materyal hazırlamada artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamalarının eğitimleri de verilecek.

Projeye eğitim fakültelerinde görev yapan akademisyen ve kamuya bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerin katılacak. Bu kapsamında üretilecek dijital materyallerin bilimsel yönden uygunluğunu akademisyenler belirlerken, uygulama boyutunda öğretmenler belirli kazanımlara göre materyaller geliştirmeleri ve sınıflarında bu materyalleri kullanarak, diğer meslektaşları ile paylaşmaları planlandı.

Projede akademisyen ve öğretmenlerin dijital materyal hazırlama yeterliliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla akademisyen ve öğretmenlere dijital materyal hazırlamada artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamalarının eğitimleri verilecektir.

Proje kapsamında devlete bağlı üniversitelerde görev yapan 15 akademisyen ile devlete bağlı okullarda görev yapan 15 öğretmenin katılması planlanmış olup projeye katılacak akademisyen ve öğretmenler Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan kamuya bağlı üniversite ve okullardan seçilecektir.

1-9 Eylül 2021 tarihleri arasında Karadeniz Ereğli Şahinde Hayrettin Yavuz Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Proje öncesi ve sonrasında, öğretmenler ile akademisyenlerin dijital yeterliklerinin ortaya konulması amacıyla nitel ve nicel verilerden faydalanılacaktır. Elde edilen veriler bilimsel (bildiri, makale) bir yayına dönüştürülecek olup projenin Türkçe ve İngilizce web sayfası hazırlanarak proje sonuçları ulusal ve uluslararası boyutta yaygınlaştırılacaktır.