Zorlu Enerji Grubu Çocuklara Enerjiyi Anlatıyor

Minik Ejderha, Çocuklara Enerjiyi Anlatıyor.

Zorlu Enerji Grubu, gelecek nesillere yaşanabilecek bir dünya bırakmak konusunda kendini sorumlu hissettiği için yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji üretimine büyük önem veriyor ve yatırımlarını ağırlıklı olarak bu doğrultuda gerçekleştiriyor. Her fırsatta yerel ve yenilenebilir kaynakların değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, hassasiyetini toplumla da paylaşıyor ve bu konudaki bilinci artırmaya çalışıyor. Bu bakış açısı çerçevesinde, Türkiye’nin en büyük rüzgar santralini kurmakta olduğu Osmaniye’de yenilenebilir enerji ve rüzgar santralinin avantajlarını anlatmaya yönelik bir dizi proje üzerinde çalışıyor.

İlköğretim örencilerine yenilenebilir enerji kaynaklarını, bu kaynakların önemini ve rüzgar ile üretilen enerjinin avantajlarını anlatabilmek amacıyla eğlenceli çizgi karakterlerden oluşan renkli kitap, bu projeler dizisinin ilk ayağını oluşturuyor.

Zorlu Enerji Grubu Çocuk İletişim Projesi, çocuklarla Zorlu Enerji Grubu arasında sürekli olacak bir iletişim kurmayı amaçlayan yöntemler geliştirmek üzere başlatıldı Söz Danışmanlık’ın rehberliğinde hazırlanan kitap için bir dizi grup çalışması ve anket gerçekleştrildi.

İlk aşamada proje için özel, görsel yönü güçlü bir maskot yaratılması amaçlandı. Böylece, çocuklarla iletişim kuracak bir özne yaratılarak, mesajlar onun dilinden çocukların empati oluşturabileceği şekilde verilecekti.

Maskot, çocuklardan çok farklı olmayan, hedeflenen ve yapılan çalışmalardan keyif alan bir karakter olmalıydı. Çocukların özdeşleşebileceği, kendileriyle bağ kurabilecekleri ve görmekten hoşnut olacakları karakterin, yine çocuklara sorularak yaratılması amaçlandı. Dolayısıyla çocukların bu konudaki fikrini almak için, maskotun özelliklerine dair bir soru formu doldurarak maskota dair tanımlamalar yapmaları ve serbest çizim yoluyla kendi imgelerini yaratmaları istendi.

Enerji ile ilgili hazırlanan ve 6 – 12 yaş aralığında 239 çocuğa uygulanan soru formu ile çocuklara şu sorular yöneltildi:

  • Sence enerji nedir? Enerji denilince aklına gelen kelimeleri aşağıya yaz.
  • Enerji bir canlıya dönüşse nasıl olurdu? Özellikleri ne olurdu?
  • Enerji konuşabilse nasıl konuşurdu?
  • Enerji konuşabilse en çok hangi kelimeleri söylerdi?
  • Enerjinin rengi nedir?Enerji denilince çocukların ilk aklına gelen kelimeler, güç, elektrik, hareket, ışık ve güneş oldu. Çocuklardan alınan geribildirimlere göre maskot, hareketli, güçlü, kıpır kıpır, heyecanlı, neşeli, hızlı, yerinde duramayan, robotumsu, çalışkan olmalıydı.

    Enerjiyi somutlaştıracak ve canlıya dönüştürecek özellikleri arasında en çok tekrar edilenler, dinamik, enerji dağıtan, hiç yorulmayan, hiperaktif, oyunu seven, şimşek, jet ve Tazmanya Canavarı kadar hızlı, ışık ve ısı verebilen, uçabilen, enerji depolayan, biraz garip, içinden ışık saçan, parlayan, titreyen, farklı sesler çıkaran, konuşkan, komik, bir görünüp bir kaybolan, akıllı, yaratıcı, sımsıcak, gülümseyen, hoplayıp zıplayan ve dans eden oldu.

    Kendi imgelerini yaratma aşamasında ise çocuklardan “Enerji”yi bir canlıya dönüştürmeleri ve resmini çizmeleri istendi. Çocuklar çok çeşitli ve renkli “enerji yaratıkları” çizdiler. Sergilenmeye değer bu yaratıklar ağırlıklı olarak ejderha, robot, ampul ve belirli bir formu olmayan hayali karakterlerdi.

    Çocuklardan alınan geri bildirimler doğrultusunda illüstratör robot, yaratık ve ejderha fikirleri üzerinde çalışmaya başladı. Ortaya çıkan maskot seçenekleri 7 – 10 yaş arasındaki iki grup çocukla paylaşılarak fikirleri alındı. Sonunda “ejderha” en beğenilen karakter seçildi.

    Maskot belirlendikten sonra, sevimli ejderha, çevresindeki arkadaşlarıyla birlikte yenilenebilir enerji ve “Zorlu Enerji Grubu’nun rüzgar santrali macerası”nı anlatmaya başlıyor.

    Kitabı görmek için tıklayınız