AKIL ZEKA OYUNLARI ATÖLYESİ
Çocuklara oyunlar ve kinestetik materyallerle; tanımlama, yönerge alma, yönerge oluşturma, benzerlik ve farklılıkları bulma, örneklendirme, sıralama, çıkarımda bulunma, mantıklı soru sorma, sınıflama, analoji bulma, sorgulama, çözümleme , değerlendirme ve yaratma (Planlama ve strateji oluşturma) gibi üst düzey becerileri edindiren bu atölyede yaparak yaşayarak öğrenir ve zihinsel olarak hayata hazırlanırlar. Bunun yanında da yenilgiyi hazmetme, karar verme, azim gibi tavra yönelik olumlu davranışlar geliştirirler. Tangramlar, Hoppers, Rush Hour, Sudoku, Kendoku gibi oyunların yer aldığı bu atölyede kağıt kalem ve kinestetik oyunlar birlikte sunulmaktadır.
YAŞAM KOÇLUĞU- FARKINDALIK ATÖLYESİ
Kelime anlamı olarak koçluk ”coaching”; birini, bir yerden bir yere götürme anlamına gelir. Koçluk; istenen performansa ulaşmak için, koç (coach) ve danışan (coachee) arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir. Kişilerin var olan potansiyelini ortaya çıkararak, ulaşılabilir hedeflere ve olasılıklara odaklanan bir öğrenme ve gelişim sürecidir. Koçluk; doğru sorular ile kişilerde farkındalık yaratma sanatıdır. Çocuğun kendi belirlediği hedeflere, koçun desteğiyle ulaşması ve sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir. Koçluk bir gelişim sürecidir. Süreç boyunca çocuk, kendisini daha iyi tanır, potansiyelini keşfeder ve hatalarından ders alarak yetkinliklerini geliştirir. Bu yaş grubu çocuklarla koçlukta öncelikle sosyal-duygusal gelişimin desteklenmesi üzerinde durulmakta; sonrasında ise hedef koyma ve potansiyel keşfine yönlenilmektedir.
EĞLENCELİ BİLİM ATÖLYESİ
Günlük hayatımızda karşılaştığımız birçok durum fizik veya kimya ile ilgilidir. Çocukların yaşantılarıyla fizik kimya ilişkisini kurması ve görmesi; onların olayları daha sağlıklı algılamasına, bilgilerinin kalıcı olmasına, bilimi daha iyi kavramalarına ve bilimsel okur- yazar olmalarına katkı sağlayacaktır. Bilimi anlamak ve dünyayı algılayabilmek, bilimsel btutum ve birtakım bilişsel becerilerinde yerleşmesiyle mümkündür. Dünyayı bir bilim adamı gibi algılayabilenler ve ancak olaylar üzerinde düşünebilenler dünyaya katkıda bulunabilirler. İlkokul ve ortaokul düzeyindeki çocukların fen ve matematik kavramlarını, analitik ve yaratıcı düşünce becerilerini geliştirerek öğretme sürecini içeren, tamamen uygulamalı ve eğlenceli etkinlikler ve deneylerden oluşan bu atölyenin amacı öğrencilerin hayatı ve olayları özümseyerek yaşamasını sağlamaktır. Bu kapsamda öğrenciler biyolojiden kimyaya; kimyadan fiziğe birçok alanı; alanı kavramalarını sağlayacak eğlenceli deneylerle kavrayacaklardır.
İNOVASYON TASARIM ATÖLYESİ
İnovasyon ve tasarım günümüzde, birçok endüstri için en rekabetçi unsur, olmazsa olmaz ayrışma yöntemi haline gelmiştir. İnovasyon ve tasarım, özünde sıradışı düşünmeyi gerektirmektedir. Sıradışı düşünme, kutunun dışında düşünmek olarak tanımlanır. Guilford (1959) ‘’sıradışı düşünmeyi, düşünme akıcılığı ve düşünme esnekliği, aynı zamanda özgünlük, problemlere duyarlılık, yeniden tanımlama ve zenginleştirme birden çok sonuca götüren düşünme yetenekleri grubunda sınıflanabilir ‘’ şeklinde tarif ederek sıradışı düşünme tanımında yetenekler üzerinde durmuştur. Sıradışı düşünme, bireysel bir çaba iken, inovasyon
ve tasarım işbirliğine ve ağırlıklı olarak teknolojik bilgiye dayanmaktadır. Her iki kavram da bir ihtiyaca yönelik çözüm üretiminde kendini gösterir. İnovasyon ve tasarım atölyesi nde
çocukların öncelikli sıradışı düşünme becerilerinin boyutları olan akıcılık, esneklik, özgünlük
ve zenginleştirme boyutlarının geliştirilmesi üzerinde durulacak; bu boyutlara ilişkin
yapılacak kâğıt kalem etkinlikleri ve paraşüt, stetoskop, periskop, rüzgâr tribünü, termos
bardak yapımı gibi tasarımlar yapılacaktır.
HAYALİMDEKİ MATEMATİK ATÖLYESİ
Çevremizi, dünyamızı anlamlandırmak, mantığımıza oturtmak için matematik ve sayılar kullanılır. Matematiği çözebilen de hayatta bir adım öne geçmiş demektir. Matematik, başka bir yönüyle, bir dildir. Eğer bilimin gayesi evreni; evrende olan her şeyi anlamak, onlara hükmetmek ve yönlendirmek ise, bunun için tabiatın kitabını okuyabilmemiz gerekir. Tabiatın kitabı ise, Galileo’nun çok atıf alan sözleri ile, matematik dilinde yazılmıştır; onun harfleri geometrinin şekilleridir. Bunları anlamak ve yorumlayabilmek için matematik dilini bilmemiz gerekir. Öğrencilerin oyunlar yoluyla matematiği anladıkları, matematiksel düşünme sürecinin ne olduğunu çözdükleri bu atölyede onların matematiğe ilişkin ilgi bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda öğrencilere, gerçek hayat problemleri oyunla sunularak, onlara problemlerin düşünme ve problem çözme becerisi kazandırılmaya çalışılacaktır. Bu ders öğrencilere, matematik bilgilerini ve matematiksel düşünme yeteneklerini geliştirme fırsatı sunacaktır.