TÜSİAD’ın cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla başlattığı, üniversite öğrencilerine yönelik kısa film yarışması nda kazananlar açıklandı. 7 Ocak Çarşamba günü Sabancı Center’da gerçekleşen ödül törenine sinema ve sanat dünyasının önemli isimlerinin yer aldığı jüri üyelerinin katıldı.
1 dakika kategorisinde “Kemik” adlı film birincilik ödülünü alırken, “Bir Soru, Bir Sorun” ikincilik, “ Terazi” adlı film üçüncülük ödülüne layık görüldü.
5 dakika kategorisinde jüri ikincilik ve üçüncülük ödülleri verdi. İkincilik ödülü “El Olma” adlı filmine verilirken, “Zevce” adlı film üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Ödül töreninde, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Memduh Boydak ve TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger birer konuşma gerçekleştirdi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemizde kadınların gücünü açığa çıkarmak için olmazsa olmaz koşul, zihniyet değişikliğinin sağlanmasıdır. Evet, bunu 2015 yılında söylemek üzücü ama hala “toplumsal cinsiyet eşitliği” konusunda bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var. Evrensel kabul gören bu kavram üzerinde hala tartışma yaşanmasını, bu kavramın sorgulanmasını bugün de kaygıyla izliyoruz.
Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının evrensel olarak kabul gören tanımında üç tamamlayıcı nokta var; “kadınlarla erkekler eşit haklara, sorumluluklara ve fırsatlara sahiptir”. Bunlar bir bütündür, ayrılamaz.
Erkek egemen bakış açısı tek taraflıdır ve demokratik, ekonomik ve sosyal açıdan topyekun gelişmenin önünde önemli bir engeldir. Kadınların erkeklerle eşit konumda yer almalarını sağlamak için öncelikle erkek egemen bakış açısının terk edilmesi lazım. Kadına basmakalıp roller, sorumluluklar yüklemekten vazgeçilmesi lazım. Burada ortak amacımız nüfusun yarısını oluşturan kadınları diğer yarısı ile eşit konuma getirmek için çözümler geliştirmek olmalı.
Toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı çerçevesinde, cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılık önlenmelidir. Hayatlarını nasıl yaşamaları gerektiğini dayatarak, iradelerini yok sayarak, kadınlara “saygı” gösterdiğimizi söyleyebilir miyiz?
Yuvası, kadının hapishanesi haline getirilmemelidir. Kadını sadece ev içinde konumlandıran bakış açısını dönüştürmek durumundayız.
Kadınların yaşamlarını kendi karar ve tercihlerine göre biçimlendirmelerine imkan sağlayacak, kadın dostu bir iklimi ülkemizde hakim kılmalıyız. Bu zihniyet dönüşümünün sağlanması, demokrasinin sadece bir yönetim biçimi olarak değil, bir yaşam tarzı olarak da benimsendiğinin en önemli göstergesi olacaktır.”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Komisyonu Başkanı Memduh Boydak konuşmasında şunlara değindi:
“Toplumda kadına ve erkeğe biçilen farklı roller kadınların eğitim, çalışma yaşamı ve siyasette ilerlemesine mani olabilmekte; ayrıca kadına karşı şiddet vicdanları yaralayan bir konu olarak sıklıkla gündeme gelmektedir. TÜSİAD olarak bu sorunları sadece kadın sorunu olarak değil “toplumsal sorun” olarak algılıyoruz.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği sorununun üstesinden gelebilecek toplumsal değişimi, gençlerin yaratabileceğine inanıyoruz.Gençlerin toplumsal zihniyet dönüşümünü hızlandırıcı gücünün kamuoyundaki farkındalığı artıracağına, hayatın her alanına ve her bireye olumlu yansıyacağına inancımız tam.”
TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger yaptığı konuşmada şunları ifade etti:
“Tarihteki örneklerine bakarsak, önce kadınlar Toplumsal Cinsiyet Eşitliği talebiyle gelirler, bu mücadelenin kazanılmasısonucunda da temel hak ve özgürlükler alanı genişler. Bir ülkenin fotoğrafına bakınız; eğer toplumsal cinsiyet eşitsizliği varsa zaten temel hak ve özgürlükler alanı da sorunludur.
Biz kadınlar ve erkekler el ele Toplumsal Cinsiyet eşitliğine ne kadar çabuk sahip çıkarsak o kadar çabuk gelişeceğiz.
Bu nedenledir ki Toplumsal Cinsiyet eşitliği “sorunlu kadınların” savunu alanı değildir. Toplumumuzun temel sorunlarının çözümü için anahtardır.
Ekonomik olarak orta gelir tuzağından kurtulmak mı istiyorsunuz?
Bir an önce toplumun âtıl potansiyeli olan diğer yarısını harekete geçireceksiniz…
İnsani gelişmişlik endeksindeki konumumuzu ilerletmek mi istiyorsunuz? Öncelikli olarak toplumun yarısını oluşturan kadınların konumunu geliştirmelisiniz…
Kadınlar tüm potansiyellerini açığa çıkardığında ülkemizi bir üst gelişmişlik seviyesine taşıyacaklar…”
Kazananlar filmlere bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
http://www.youtube.com/user/tusiad1971
Ana sponsor SUTEKS’e, etkinlik sponsorları BASF’a ve Bellona’ya, konaklama sponsoru Martı İstanbul Hotel’e, medya sponsoru Hürriyet’e ve radyo sponsoru Radyo ODTÜ’ye teşekkür ederiz.