TEK HÜCRELİ CANLILARIN ÇÖL BİTKİLERİNE ETKİSİ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJE AMACI:  Çöl bitkilerinin gelişiminde tek hücreli canlıların etkisini incelemek.

PROJE HEDEFİ: Ürettiğimiz tek hücreli canlı ortamlarının kaktüs bitkisine etkisini araştırıp çöl bitkilerine en uygun yaşam ortamını sağlamak.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER

Bilimsel Deney Basamakları: Tek hücreli canlı ortamlarını oluşturabilmek için akvaryum suyuna  elma kabuğu, çürümüş maydanoz ve  marul yaprakları ilave edildi. Cam kavanozda bekletilen bu durgun su petek altında bir hafta boyunca ağzı açılmadan saklandı. Sürenin sonunda cam kavanozdaki sudan örnek alınarak tek hücreli canlıların varlığı mikroskoptan bakılarak tespit edildi. Bu şekilde 4 tane kavanozda örnekler oluşturuldu. Daha sonra kaktüs bitkisinin yetiştirilmesi ile ilgili araştırmalar yapıldı.  Tek hücreli canlıların oluşturduğu örnek sular kaktüs bitkilerine düzenli periyotlarda verilerek bitkideki fizyolojik gelişimler incelendi.

Sonuç: Kaktüs bitkisinin sulanmasında önemli etkenler not edildi. Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır. Sulama yapılan gün ve su miktarlarının hep aynı olmasına dikkat edilmelidir. Kaktüs bitkisinde bir anormallik gözlendiğinde su kabının değiştirilmesi gerekmektedir. Yaptığımız çalışmada tek hücreli canlıların yaşadığı ortamdaki suyun kaktüsün gelişimini olumsuz etkilemiştir. Bitkide renk ve büyüme noktasında anormallikler gözlenmiştir. Kaktüs bitkilerinin yaşam ortamlarında tek hücreli canlıların olması bitkinin büyümesini sınırlandırmaktadır.

Değerlendirme:  Bitki boylarının uzama miktarları metre ile haftalık ölçüldü. Tabloya göre musluk suyuyla büyüyen kaktüslerin uzamasında sınırlı sayıda artış görülmüştür. Musluk suyundaki minerallerin bu büyümeye katkı sağladığı düşünülmüştür. İçme suyu ile büyüyen kaktüslerde ise büyüme musluk suyuna göre daha az olmuştur. Arındırılmış suyun kaktüs gelişimine etkisinin az olduğu fark edilmiştir.  Tek hücreli canlıların bulunduğu suyun ise kaktüs bitkinin boy uzamasında durdurucu bir etken olmuştur. Tek hücreli canlılar bitkinin fizyolojik yapısını bozarak kendi yaşam alanlarını üretmiş ve bitkide boy uzaması gibi gözle görülebilir bir değişiklik yapmıştır.

Proje Takvimi :

Kasım Hafta 1 : proje konusu belirlendi.

Kasım  Hafta 2 : tek hücreli canlıların yaşam ortamları için koşullar sağlandı.

Aralık Hafta 1  : ilk deney çalışması yapıldı. tek hücreli canlıların mikroskopta incelenmesi

Aralık Hafta 2: kontrollü deney için örnek sular kaktüslere verilmeye başlanıldı.

Aralık Hafta 3 : kontrollü deney çalışması

Aralık Hafta 4  : kontrollü deney çalışması

Ocak Hafta 1: kontrollü deney çalışması

Ocak Hafta 2 : deney sonuçlarının incelenmesi ve kaktüslerin karşılaştırılması.

 

Proje Bütçesi :  15 TL

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.