TBD-MEB işbirliğiyle ECDL verilecek

MEB ve TBD arasında imzalanan protokol gereği, Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (ECDL) tüm ülkede yaygınlaştırılacak.  ECDL, KPSS kılavuzunuzda yer alan MEB işletmenlik sertifikasına denk olacak.

Türkiye’de sertifikasyon programları alanında önemli bir adım attı. Avrupa Birliği’nde (AB) oluşturulan ve 148 ülkede geçerliliği bulunan Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası’nın (European Computer Driving License- ECDL)  Türkiye’deki lisans sahibi olan Türkiye Bilişim Derneği (TBD),  Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile işbirliğine gitti. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile TBD arasında imzalanan protokol, ECDL’e 160 saatlik MEB Bilgisayar İşletmenliği sertifikası ile denklik kazandırdı.

Hayat boyu öğrenme faaliyetlerini ülkenin her tarafına yaygınlaştırma ve hayat boyu öğrenme oranlarını yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, bu hedefi gerçekleştirmek için sosyal ortak ve paydaşlara ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti. TBD ile geliştirdikleri işbirliğiyle dikey örgütlenmede önemli yol alacaklarına inandığını vurgulayan Biçerli, “Bu protokol sayesinde bilişim alanında Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası verebilecek hale geleceğiz. Bu, vereceğimiz sertifikaların değerini artıracaktır” dedi.

Türkiye’de bilişim kültürünü yayma misyonu üstlendiklerini ve gönüllülük esasıyla çalıştıklarını kaydeden TBD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turhan Menteş, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün görevleriyle TBD’nin çalışmalarının örtüştüğüne dikkat çekti. Menteş, yapılan işbirliğinin ileride çok büyük olanaklar getireceğine dikkat çekti.

TBD ECDL’den sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Tüfekçi, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol gereği gerçekleştirilecek işbirliğinin, Türkiye’de hayal edilen bilgisayar okuryazarlığına ulaşmaya önemli katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.

ECDL KPSS klavuzunda yer alacak

Protokol kapsamında gerçekleştirilecek sınavlar için merkezler, ECDL sınavlarına hazırlık modüler eğitim programı düzenleyecekler. Bu programı başarıyla tamamlayanlar merkezlerce “Bilgisayar İşletmenliği Başarı Belgesi” verilecek.

Bilindiği gibi bazı mesleklerde MEB bilgisayar işletmenlik sertifikası KPSS’de önşart olarak aranıyor. Artık ECDL’i olanlar için MEB işletmenlik sertifikası alması zorunlu olmayacak. Çünkü uygulamalı sınavlar sonucunda verilen ECDL, bundan böyle MEB tarafından onaylı olarak verilen işletmenlik sertifikasını ile denk olacak. Bakanlık işbirliğinde tanzim edilen ECDL, kişilere okul ve iş yaşamında bir ayrıcalık getirirken özellikle yurt dışına gitme, okuma veya yaşamayı düşünenlere önemli avantaj sağlayacak.

Mayıs 2012 itibari ile tüm dünyada, 148 ülkede, 41 dilde 24 binden fazla test merkezinde yapılan 47 milyon test sonucu yaklaşık 12 milyon ECDL / ICDL verildi.

Saygılarımızla,
Türkiye Bilişim Derneği

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.