TAŞIMA SUYLA ŞOFBEN ÇALISIR MI

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJE AMACI: CANLILAR IÇIN EN ÖNEMLI YAŞAM KAYNAKLARINDAN OLAN VE KÜRESEL ISINMANIN ETKISIYLE HIZLA AZALAN SUDAN YARARLANMAK

PROJE HEDEFİ: 1- SUDAN ETKILI BIR ŞEKILDE YARARLANMAK. 2- SULARIN KESILDIĞI ZAMANLARDA DA BANYO YAPABILMEK. 3-BASINÇLI SU OLMADAN DA ŞOFBENLERI ÇALIŞTIRABILMEK. 4-ELEKTIRIKLI ŞOFBENLERDEKI ELEKTIRIK ÇARPMALARINI ENGELLEMEK.

PROJE ÖZETİ: KÜRESEL ISINMANIN GÜNDEME GELDIĞI , SU KAYNAKLARININ YAVAŞ YAVAŞ TÜKENMEKTE YETERLI ORANDA SU BULUNAMAMAKTADIR.ÜLKEMİZDE ÇOĞU YERLEŞİM YERŞİNDE YETERI KADAR SU OLMADIĞINDAN , SU BASINCI DA YETERLI OLMUYOR.BUNUN IÇIN DE ŞOFBENLERIMIZ VERIMLI ÇALIŞAMIYOR. BU PROJEMIZ SAYESINDE YALNIZCA ELEKTRIK VE KULLANABILECEĞIMIZ KADAR SU OLSA BANYO IHTIYACIMIZI KARŞILAYABILIYORUZ? HEM ELEKTRIKTEN HEM DE SUDAN TASARRUFLA BANYO KEYFIMIZ DEVAM EDIYOR?.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: ÖNCELIKLE ŞOFBENIMIZE BIR SU DEPOSU YERLEŞTIRDIK. ELEKTRIKLI BIR ISITICI ILE SUYU ISTEDIĞIMIZ DERECEYE GETIRDIK. ELEKTRIK ÇARPMALARINI ÖNLEMEK IÇIN ÜÇ KADEMELI BIR ANAHTAR KULLANDIK. SONRA ISINAN SUYU BASINÇLI BIR ŞEKILDE POMPALAMAK IÇIN – ÇAMAŞIR MAKINELERINDE OLDUĞU GIBI- BIR MOTOR VASITASI ILE FISKIYEDEN AKITTIK. BÖYLECE SULAR KESIKKEN DE BANYO YAPABILDIK.

KULLANILAN YÖNTEMLER: ŞOFBENE SU DEPOSU YERLEŞTIRILDI. ELEKTRIKLI ISITICIYLA SU ISITILDI. DÜZENEĞE ÜÇ KADEMELI BIR ANAHTAR TAKILDI. SON OLARAK SU FISKIYEDEN AKITILDI.

ULAŞILAN SONUÇLAR: ATALARIMIZ `TAŞIMA SUYLA DEĞIRMEN DÖNMEZ? DEMIŞLER. ANCAK ` TAŞIMA SUYLA ŞOFBEN ÇALIŞMAZ? DEMEMIŞLER. BIZDE TAŞIMA SUYLA ÇALIŞAN BU ŞOFBENI YAPTIK. BU PROJEMIZ SAYESINDE YALNIZCA ELEKTRIK VE KULLANABILECEĞIMIZ KADAR SU OLSA BANYO IHTIYACIMIZI KARŞILAYABILIYORUZ? HEM ELEKTRIKTEN HEM DE SUDAN TASARRUFLA BANYO KEYFIMIZ DEVAM EDIYOR?.

SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ: KÜRESEL ISINMANIN GÜNDEME GELDIĞI, SU KAYNAKLARININ YAVAŞ YAVAŞ TÜKENDIĞI BU YÜZYILDA ARTIK YETERLI ORANDA SU BULUNMAMAKTADIR .GEÇEN YILLARDA HABERLERDE IZLEDIĞIMIZ KADARI ILE BAŞKENTIMIZ ANKARA?DA YER YER SULARIN KESILDIĞINI VE KONTROLLÜ OLARAK SU VERILDIĞINI GÖRDÜK. KÖYLERIMIZDE YETERI KADAR SU OLMADIĞINDAN, SU BASINCI DA YETERLI OLMUYOR. BUNUN IÇIN DE ŞOFBENLERIMIZ VERIMLI ÇALIŞAMIYOR. BU GIBI SORUNLAR BIZE BU PROJEYI HAZIRLAMA IHTIYACI HISSETTIRDI

KAYNAKLAR: HTTP://WWW.KURESEL-ISINMA.ORG/KURESEL-ISINMA/KURESEL-ISINMANIN-SONUCLARI.HTML

PROJENİN TAKVİMİ: PROJE KONUSUNUN BELIRLENMESI:16 EKIM 2009 LITERATÜR ARAŞTIRMASI:17-24 EKIM 2009 PROJE IÇIN MALIYET ARAŞTIRMASI:2-7 KASIM 2009 PROJE IÇIN GEREKLI MALZEME TEMINI:9-15 KASIM 2009 PROJENIN TAMAMLANMASI:1-12 ARALIK 2009

PROJE BÜTÇESİ: DEPO:40 TL ISITICI:15 TL SU MOTORU:— FISKIYE:15TL FIŞ-ANAHTAR:10TL TOPLAM:80 TL

DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR: PROJE BÜTCESI OKUL AILE BIRLIĞI TARAFINDAN KARŞILANDI

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.