SOSYAL MEDYANIN ÖRGÜTLENME ÜZERİNE ETKİSİ: VAN DEPREMİ ÖRNEK OLAY ANALİZİ
SOSYOLOJİ PROJESİ
Bu araştırmada sosyal medyanın örgütlenme üzerindeki etkisi Van depremi örnek olayı üzerinden yola çıkılarak sosyolojik olarak değerlendirilmesi ve sosyal medyanın toplum yararına destekleyici bir unsur olarak öneminin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Farklı coğrafyalarda birbirinden kopuk yaşayan, aralarında iletişim olmayan farklı toplum kesimlerinden insanları, belirli bir amaç etrafında kalıcı veya geçici olarak bir araya gelmesini sağlayan sosyal medyanın, örgütlenme üzerindeki etkisi Van depremi örnek olayı üzerinden sosyolojik olarak incelenmiştir.
Araştırmamızda nitel araştırma yöntemlerinden olan örnek olay incelemesi, doküman analizi kullanılmıştır. Konumuza ilişkin verileri elde etmek için internet siteleri, sosyal ağlar ve Mersin Üniversitesi Kütüpbanesi’nin abone olduğu veri tabanları taranmıştır. Sosyal medya- nın toplum ve birey üzerindeki etkileri kategorilere ayrılarak ve alt başlıklar altında veriler tasnif yoluyla sınıflandırılmıştır. Örnek olay olarak 23 Ekim 2011 Van depremi ele alınmıştır. Bu araştırmada elde edilen veriler “Yeni Sosyal Hareketler Paradigması” ile kuramsal çerçeve oluşturularak bu doğrultuda yorumlanmıştır.
Sosyal Medyayı oluşturan Facebook, Twitter, Youtube, VVikipedia, kişisel bloglar gibi web sitelerinin kullanıcı sayısı her geçen gün hızla artmaktadır, öyle ki bu sitelerin kullanıcı sayıları dünyadaki çoğu ülkenin toplam nüfusundan fazladır. Bu denli kullanıcısı olan sosyal ağlar üzerinden birçok konuda örgütlenmeler yürütülmekte hatta bu durum bazı ülkelerde rejim değişikliklerine önayak olmaktadır.
Van depreminde, göçük altında kalanların Google yer bulucuyu ve Twitter*ı kullanarak kurtarılması, depremzedelere yönelik yardım organizasyonları düzenlenmesi ile karşımıza çıkan sosyal medya bununla da kalmayıp, insanların yardımcı olma çabalannı organize etmiştir.
Sosyal medya Van depremiyle birlikte yardım, iletişim ve örgütlenme boyutlanyla bireyi ve toplumu destekleyen önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmıştır ve yararlı bir oluşum olduğunu ispatlamıştır.
MERSİN EYÜP AYGAR ANADOLU LİSESİ
DANIŞMAN: Çetin AFŞAR SAF
ÖĞRENCİLER
Yasam Özlem GÜLSEVEN
Ogün AKTAŞ