İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
PROJE AMACI: PROJEMIZDE, SIFIR MANYETIK ALANIN KÜFLENME OLUŞUMU ÜZERINE OLAN ETKISINI ARAŞTIRDIK. BÖYLECE, SIFIR MANYETIK ALANIN MIKROORGANIZMALAR ÜZERINDEKI OLASI ETKISINI TEST EDEBILECEKTIK.
PROJE HEDEFİ: SIFIR MANYETIK OLUŞTURACAK DÜZENEĞIN OLUŞTURULMASI. OLUŞTURULAN DÜZENEĞIN ISTENILEN ŞARTLARI SAĞLAYIP SAĞLAMADIĞININ TEST EDILMESI. ELMANIN EŞIT OLARAK KESILEREK BIR PARÇASININ SIFIR MANYETIK ALANA, DIĞER YARISININ DA DÜZENEĞIN HEMEN YANINA BIRAKILARAK BOZUNMA AŞAMALARININ GÖZLENMESI.
PROJE ÖZETİ: SIFIR MANYETIK ALANIN MIKROORGANIZMALAR ÜZERINDEKI ETKILERI.PROJEDE ELMA GIBI YIYECEKLERIN BOZUNMA EVRELERINDE VARLIKLARI KANITLANMIŞ MIKROORGANIZMALAR KULLANILMIŞTIR.YARIM ELMA SIFIR MANYETIK ALANA, DIĞER PARÇA BOBININ YANINA BIRAKILMIŞTIR.SIFIR MANYETIK ALANA BIRAKILAN PARÇA IÇINDEKI SU BUHARLAŞARAK KURURKEN, DIĞERI KÜFLENMIŞTIR. BU, SIFIR MANYETIK ALANDA MIKROORGANIZMALARIN IŞLEV GÖREMEDIĞINI GÖSTERIR.SIFIR MANYETIK ALANIN MIKROORGANIZMALARDAN SAKINMAK IÇIN KULLANILABILECEĞI KANITLANMIŞTIR.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: SILINDIR ŞEKLINDE BOBIN SARDIRILARAK, BOBININ ORTASINDA SIFIR MANYETIK ALANIN OLUŞTUĞU BIR PUSULA YARDIMI ILE TEST EDILDI. BIR ELMA KESILEREK, ELMANIN YARISI SIFIR MANYETIK ALAN OLUŞAN BOBININ ORTASINA, DIĞER YARISI DA HEMEN YANINA BIRAKILDI. BU ÇALIŞMA ESASINDA ELMA PARÇALARINDA KI DEĞIŞIM FOTOĞRAFLANARAK KAYDEDILDI.
KULLANILAN YÖNTEMLER: 1- SILINDIR ŞEKLINDE BOBININ SARDIRILARAK, PUSULA YARDIMI ILE SIFIR MANYETIK ALAN BULUNDU. 2- BIR ELMA ORTADAN KESILEREK SIFIR MANYETIK OLAN VE OLMAYAN YERLERE BIRAKILDI. 3- ZAMANLA ELMA PARÇALARINDA KI BOZUNMA DIKKATE ALINARAK, MIKROORGANIZMA FAALIYETLERININ SIFIR MANYETIK ALANDAN ETKILENIP ETKILENMEDIĞI BULUNDU.
ULAŞILAN SONUÇLAR: YAPTIĞIMIZ PROJEDE, SIFIR MANYETIK ALANA BIRAKILAN ELMA PARÇASI IÇERISINDE BULUNAN SUYUN BUHARLAŞARAK KURUDUĞU VE KURUTULMUŞ MEYVE GIBI GÖZÜKTÜĞÜ GÖZLENDI. FAKAT DIĞER ELMA PARÇASINDA KÜFLENME VE KOKUŞMA OLUŞTU. İLK DENEMEDEN SONRA, BENZER SONUÇLAR OLUŞUYOR MU DIYE AYNI DENEYI IKINCI VE ÜÇÜNCÜ KEZ TEKRARLADIK. YAPILAN ÇALIŞMALAR, SIFIR MANYETIK ALANA KONAN YARIM ELMADA BOZUNMA OLMADIĞINI NET BIR ŞEKILDE GÖSTERMIŞTIR.
SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ: BAZI MIKROORGANIZMALAR OLMASAYDI DOĞA KENDINI YENILEYEMEZDI. DÖKÜLEN YAPRAKLAR ZAMANLA PARÇALANARAK TOPRAĞA KARIŞIR VE BESIN KAYNAĞINA DÖNÜŞÜR.TÜM CANLILAR ÖLÜMDEN SONRA MIKROORGANIZMALAR TARAFINDAN PARÇALANARAK DOĞAYA TEKRAR HAYAT VERIRLER.FAKAT INSANLAR MEVCUT BESINLERINI UZUN SÜRE SAKLAMAK ISTERLER.BU YÜZDEN DERIN DONDURUCU, BUZDOLABI GIBI ALETLERI KULLANMAKTADIRLAR.YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMADA, DOĞADA BOZUNMAYA NEDEN OLAN MIKROORGANIZMALARIN SIFIR MANYETIK ALANDA YAŞAYAMADIKLARI TESPIT EDILMIŞTIR.
PROJENİN TAKVİMİ: 1-KAYNAK ARAŞTIRMASININ YAPILMASI (23.09.09?13.11.09) 2- SIFIR MANYETIK ALAN OLUŞTURACAK DÜZENEĞIN ARAŞTIRILMASI (16.10.09-2.11.09) 3- BOBININ HAZIRLANMASI (2.11.09-15.11.09) 4- DENEYSEL ÇALIŞMALARIN TAMAMLANMASI (15.11. 09?5.12.09) 5-RAPOR YAZIMI (5.12.2009?13.01.2010)
PROJE BÜTÇESİ: 80 TL
DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR: PROJE DANIŞMANI HARICINDE BAŞKA KIMSE VE KURULUŞTAN DESTEK ALINMAMIŞTIR.