ÖZEL ÇEKİMLER YAPTIK

IMG 1794 min scaled

Özel eğitime gereksinim duyan öğrencilere fotoğraf çekme becerisi kazandırmayı amaçlayan Özelim Çekimdeyim eTwinning projesi sona erdi.

Proje kurucusu ve Gümüşhane 60. Yıl Özel Eğitim Öğretmeni Hasan İNCE proje ile ilgili olarak bir açıklama yaptı:

‘’ Özelim Çekimdeyim projemizi özel eğitim öğrencilerimize fotoğraf çekme becerisi kazandırmak amacıyla yazdım. Bu doğrultuda benimle aynı düşünceyi paylaşan 8 özel eğitim öğretmeniyle bir araya geldik. İlk olarak çalışmayı düşündüğümüz 20 özel eğitim öğrencisinin aileleriyle görüşerek proje hakkında onları bilgilendirdik ve izinlerini aldık. Ardından kazandıracağımız beceriye ilişkin olarak proje planlamamızı yaptık, çalışma etkinliklerimizi ve kullanılacak araç gereçleri belirledik. Beceri analizi, Beceri Ölçü Aracı, Öğretim planlarımızı ve Veri Kayıt formlarımızı hazırlayarak fotoğraf çekme becerisi öğretim etkinliklerine başladık.

Proje çalışmalarına yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerimiz öğretmenleri eşliğinde, uzaktan eğitime devam eden öğrencilerimiz ise aileleri yardımıyla katıldılar. Okuldaki öğrencilerimiz sınıflarında, okulun diğer bölümlerinde ve okulun çevresinde nesne, kişi, manzara çekimleri ve öz çekim yaptılar. Evdeki öğrencilerimiz ailenin diğer üyelerini, evlerinde bulunan nesneleri, evlerinin bölümlerini, besledikleri hayvanları ve evlerinin yakın çevresindeki manzaraları fotoğrafladılar. Fotoğraflama etkinlikleri İpucunun Giderek Azaltılması Yöntemiyle yapıldı ve her konu çekiminde öğrenciler gözlemlenerek performansları veri kayıt formuna işlendi. Böylece her bir öğrencinin 17 basamaktan oluşan becerinin hangi basamağını ne ölçüde gerçekleştirebildiği takip edildi.

Fotoğraf çeken bir öğrenciyi en mutlu eden şeylerden birisi de kendi çektiği fotoğrafların sergilendiğini görmektir. Bu doğrultuda her okul kendi öğrencilerinin çektiği fotoğraflarla yarışma düzenledi ve en güzel fotoğraflar okul eTwinning panosunda sergilendi. Ayrıca yine bu fotoğraflar projedeki okullar arasında yapılan fotoğraf yarışmasına da dahil edildi. Proje ortak fotoğraf yarışmasında seçilen fotoğraflar ise projenin ilgili sayfalarında sanal pano ve sanal albümlerde sergilendi. Son olarak her kazanım sonunda yine öğrencilerin çektiği fotoğraflarla Ayırt Etme, Eşleştirme, Gruplandırma, Sınıflandırma ve Dikkat Çekme etkinlikleri yapılarak uygulandı’’

Fotoğraf çekmenin sadece makinenin/cep telefonunun tuşuna basmak olmadığını ifade eden İNCE projenin sonuçlarından ve etkilerinden şöyle bahsetti:

‘’Öğrencilerimiz proje süresince farklı cep telefonlarıyla ve fotoğraf makineleriyle çekim yapmaya çalıştılar. Öğrencilerimiz cep telefonunu biliyor ve bunu video izlemek ya da oyun oynamak için kullanıyor. Fotoğraf makinesini bilen çok az; kullanan ise hiç yoktu. Fotoğraf çekmek insanların algılarındaki gibi deklanşöre basmaktan ibaret değil. Özel öğrencilerimiz için bu; fotoğraf çekeceği cihazı almak için elini uzatmak, cihazı eline almak, cihazın ekranının açmak, kamerayı açmak, çekeceği şeye yönelmek, çekim için uygun pozisyonu sağlamak, odaklanmak gibi çoklu davranışlardan oluşan bir beceri bütünüdür. Biz projedeki 8 farklı okuldaki yaklaşık 30 öğrenciyle bu becerileri çalıştık. Öğrencilerimizin bazıları çekim yapacağı cihazı tutma aşamasında kalırken bazıları ise tüm davranışları yerine getirerek çekim yaptı ve hatta daha iyi nasıl çekim yapabileceği arayışına girdi. Cep telefonuyla çekim yapmayı başaranlar fotoğraf makinesiyle çekim yapmaya başladı. Bazıları ise kendi fotoğraflarını çerçeveleterek ya da albümleştirerek sevdiklerine verebilecekleri birer hediyeye dönüştürdüler. Demek istediğimiz öğrencilerimiz sadece fotoğraf çekme becerisi kazanmadılar. Aynı zamanda boş zamanlarını üretken bir şekilde yönetme, kendini gerçekleştirme ve bir görevin sonunda başarılmış hissetme fırsatı sağladı. Ayrıca sosyal, duyusal, bilişsel, motor ve iletişim gibi özel eğitim gelişim alanlarıyla ilişkili daha birçok beceri kazandılar.

Kim bilir belki çevrelerindeki nesneleri çekmekle başlayan bu çalışma çevrelerindeki dünyayı çekme tutkusuna dönüşür.’’