İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
PROJE AMACI:
Günümüzde özellikle kış mevsiminde 6- 15 yaş grubu öğrenciler zamanlarının büyük bir kısmını okul içerisinde sınıf, koridor ve spor salonu gibi kapalı ortamlarda geçirmektedirler. Okul içi havasında mantar sporları, omurgasız canlılar ve polen sporları gözle görülmeyen canlıları oluşturmaktadırlar. Okulumuz içerisinde bulunan gözlerimizle göremediğimiz canlılardan olan mantar sporlarını gözlemlemek ve sayılarını tespit etmek amaçlanmıştır.
PROJE HEDEFİ:
Ülkemizde bir çok il merkezinde yapılan aerobiyolojik çalışmalarda iç ve dış ortam havasında bulunan mikroorganizmaların tespiti yapılmıştır.. Çalışmamızda okulların kışın dış ortam ile temasının kesilmesi, hava koşullarının canlı üremesini minimize ettiği, iç ortam havasında bulunan canlıların gözlemlenmesi ve tespitlerinin yapılarak sayımlarının yapılması hedeflenmiştir.
PROJE ÖZETİ:
Günümüzde 6- 15 yaş grubu ilköğretim öğrencilerinin zamanlarının büyük bir kısmı okul içerisinde geçmektedir. Özellikle kış aylarında öğrencilerin dışarısı ile teması fazla olmamaktadır.bu sebeple okul içerisinde farklı yerlere lam üzerine bazik fuksinli gliserin jelatin kaplanmış materyal yerleştirilmiştir. 1 hafta olarak yapılan çalışmada preparatlarda cm2′ ye düşen spor miktarları belirlenmiştir. Çalışma kontrollü olarak çift tekrarlı olarak yapılmış ve aritmetik ortalamaları alınmıştır. Her iki hafta içerisinde bulunan spor miktarları paralellik göstermiştir.Preparatlarda Alternaria ve Cladosporium cinsi mantar sporları gözlemlenmiştir.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
Gerekli örnekleme yapılacak istasyonlar tespit edildi. Lam üzerine bazik fuksinli gliserin jelatin sürüldü. Okul içerisinde belirlenen yerlere hazırlanan lamlar yerleştirildi. Mantar sporlarının cins düzeyinde ilgili literatür yardımı ile tespiti yapıldı. Işık mikroskobunda sayımları yapılarak, sayım sonuçları matematiksel olarak değerlendirildi.
KULLANILAN YÖNTEMLER:
Kullanılan yöntem açık havada kullanılan ve durham aleti kullanılarak belirlenen bir yöntemdir. Çalışma bu yöntemin kullanılabilirliği ve malzeme temini kolay olması nedeni ile seçilmiştir.
ULAŞILAN SONUÇLAR:
Mantar sporları tanındı.
Okul içerisinde gözle görünmeyen canlılar olduğu bilincine varıldı.
Matematiksel hesaplamaların kullanılması ile işlevliği deneysel olarak uygulandı.
Kapalı alanlarda bu yöntemin kullanılabilir olduğu fikrine ulaşıldı.
Cm 2 ye düşen mantar sporları tespit edildi.
Mantarlar ile ilgili bilgi sahibi olundu.
SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Cins düzeyinde yapılan mikroskobik gözlemlerde Alternaria ve Cladosporium cinsi mantar sporlarına rastlanılmıştır. Ayrıca içerisinde polen sporları da bulunmuştur. Yapılan çalışmanın ilk olması ve iki haftalık değerlendirme sonucunda okul içerisinde mantar ve polen sporlarının bulunduğu tespit edilmiştir.
KAYNAKLAR:
Hasenekoğlu, İ. 1991, Toprak Mikrofungusları 1-7. Atatürk üniversitesi Yayınları No: 689. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Yayınları No: 11 Erzurum.
Durham OC. Volumetric incidence of atmospheric allergens IV. J Allergy 1946;7: 79-86.
PROJENİN TAKVİMİ:
EKİM: Proje düşünüldü ve tasarlandı
KASIM: Kullanılacak malzemeler düşünüldü ve temin edildi
ARALIK: Proje deneysel olarak yapıldı
OCAK: Bu benim eserim proje yarışmasına proje başvurusu yapıldı
PROJE BÜTÇESİ:
Gerçek boyutlarda ele alınan projemiz deneysel olduğu için masraf yapılmamıştır
DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR:
Okul proje öğretmeni malzeme seçim ve alımına, deneysel çalışmalar danışman öğretmen gözetiminde Fen laboratuarında yapılmıştır.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinden faydalanılmıştır.