KUŞ TUTMA BÖCEK TUT YABAN HAYATINI KORU

Proje Adı: KUŞ TUTMA BÖCEK TUT YABAN HAYATINI KORU
Proje No: 2011005739 
Proje İli-İlçesi: AYDIN-NAZİLLİ 
Proje Alanı: BİYOLOJİ 

Proje Tanıtımı: PROJE AMACI:Köyümüzde kuş tutmak için kullanılan kestane ağaçlarından üretilen yapışkan maddeyi doğa için faydalı bir kullanıma dönüştürmek kuş yerine böcek ve sinekleri (zararlı haşereleri)  yakalamak.

PROJE HEDEFİ:Kestane ağaçlarının hastalıklı meyvelerinin kaynatılarak hazırlanan köyümüzde ‘mellemgarı’ olarak isimlendirilen zamkı ince dal parçalarına sürüp böcek ve sinekleri yakalayan bir araç yapmak. Özellikle yaban hayatının ve kuş türlerinin korunmasına dikkat çekmek.
PROJE KONUSU:Köyümüz bir dağ köyü olup bol miktarda kestane ağacına sahiptir.Büyüklerimiz kestane ağaçlarının hastalıklı meyvelerinden mellemgarı adını verdikleri yapışkan madde ile kuş yakalamaktadırlar.Yaban hayatının tehlikede olduğuna  ve kuş türlerinin giderek azaldığına dikkat çekmek ve  zararlı böcekleri yakalamak için bir araç geliştirmeye karar verdik .Yaptığımız literatür taramasında daha önce böcek yakalayıcı araçlar yapılmıştı ancak bizim kullandığımız  yapışkan madde  sadece yöremize özeldir. Ayrıca projemiz  böcek yakalamaktan öte bir amaç taşımaktadır.Aracımızı geliştirirken doğadaki böcekkapan bitkilerinden esinlendik.Ve kuş yerine böcek yakalayan bir araç yaptık.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:Kestane ağaçlarının hastalıklı meyvelerini kaynattık .Çıkan yapışkan maddeyi zeytin yağı yardımı ile ince dallara buladık.Böcekkapan bitkilerinin şekillerini düşünerek ahşap bir rahle aldık.Rahleyi yeşil ahşap boyasıyla boyadık.Hazırladığımız mellemgarı ile kaplı dalları rahlemize yerleştirdik.Böcek ve sineklerin ilgisini çekebilmek için led lambalar alıp böcek kapanımıza yerleştirdik.Ve led lambalarımızı yakarak böcekleri üzerine çekmesini gözlemledik.

 
KULLANILAN YÖNTEMLER:Beyin Fırtınası (konunun belirlenmesi ve yapabilecekler aşamasında)
Tartışma yöntemi,Araştırma yöntemi (böcekkapan bitkilerinin özelliklerini ve böcekleri nasıl yakaladıklarını internetten ve dergilerden araştırma),Deneme yanılma yöntemi ,deney gözlem yöntemi.
ULAŞILAN SONUÇLAR: Mellemgarı ile kaplı böcek kapanımız üzerindeki ışıklar sayesinde böcekleri kendisine çekti ve böcekler üzerine konar konmaz yapışıp kaldı.
SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ:İnsanlarda doğal yaşamı koruma bilincini ve soyu tükenme tehlikesinde olan hayvanlara dikkat çekmeyi amaçlayan projemiz hem bizi sineklerden ve uçan haşerelerden korudu hem de çevremizde farkındalık yaratarak ilgi gördü.

DOĞAL BİR YAŞAM İÇİN KUŞ TUTMA BÖCEK TUT YABAN HAYATINI KORU!
LİTERATÜR TARAMASI:Bilim Çocuk Dergisi(Böcekkapanlar ile ilgili bilgiler)

http://biyolojiegitim.yyu.edu.tr/k/Bock/index.htm
http://www.bahcebitkileri.org/tag/bocek-kapan-bitkiler

PROJEYİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİNİN
ADI  SOYADI: FADİME AKOCAK
PROJEYİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİNİN
ADI  SOYADI: RABİA ERTÜRK

 DANIŞMAN ÖĞRETMEN: GİZEM KERPİÇLER

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.