KİMYA PROJESİ – ASTIMA KARŞI DOST CANLISI BOYA
Son yıllarda bebeklerde önemli ölçüde solunum yolu rahatsızlıklarının artmış olduğu özellikle de alerji temelli astım hastalıklarının % 18 oranında artmış olduğu görülmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan araştırmalara göre ise astım, 1980 yılından bu yana yaklaşık % 62 oranında artmıştır ve toplumdaki astıma bağlı ölümlerde de büyük ölçüde artış meydana geldiği saptanmıştır.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Mustafa Bakır, astım hastalığının oluşabilmesi için hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirtmektedir. Sanayi ve egzoz gazları dış ortamın havasını kirletirken ev içinde kullanılan sobalar, fırınlar, vernikler özellikle de boyalar, iç ortamlarda astım ve alerjiyi tetikleyici unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu çalışmada bebek çamaşırlarının ve mobilyalarının doğal boyalarla boyanabilirliği araştırılmıştır. Boyama bitkileri olarak da nefes açıcı ve astım hastalığına iyi geldiği düşünülen maddeler kullanıldı. Özdeş kumaşlar üzerinde ve işlem görmemiş tahta üzerinde çalışılarak boyanma özellikleri gözlendi. Değişik renkler elde edildi. Neticede boyanan yüzeyler hiçbir kimyasal (vernik, solvent. tiner…) içermediğinden bebekler için sağlıklı kumaşlar ve tamamen antialerjik mobilyalar yapılabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Böylece çocukluk çağı astımının ve astım harcamalarının önemli ölçüde azalabileceği düşünülmektedir.
ERZURUM İBRAHİM HAKKI FEN LİSESİ
DANIŞMAN: Neşe YILDIRIM
Şerife Sıla DUMAN
Merve Şule KARAPINAR