İHOP 2015 Yaz okulu çağrısı

İnsan hakları yaz okulu

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP)  ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi (İHM), akademi ve sivil toplum birlikteliğiyle Türkiye’nin çeşitli insan hakları sorunlarını tartışmaya devam ediyor.

İnsan hakları savunucuları için düzenlenen yaz okulları, İHOP ve İHM’nin bu alanda yaptığı en uzun soluklu etkinlik dizilerinden birini oluşturuyor. Bu birlikteliğin bir yansıması olarak etkinlik, insan hakları savunucularının yanı sıra alana ilgi duyan lisans ve lisansüstü öğrencileriyle Türkiye’de yeni gelişmeye başlayan insan hakları bürokrasisi çalışanlarını da kapsayacak geniş bir yelpazeye hitap ediyor.

2007 yılında ilk kez düzenlenen İnsan Hakları Yaz Okulu bu sene 5. kez gerçekleştirilecek

2007 ve 2008 yıllarında insan haklarının felsefi ve tarihsel temellerinden, insan haklarının teşkilatlanmasına, ulusal ve uluslararası hukuk bağlamında insan haklarının korunmasından, ifade özgürlüğü ve savunma taktiklerine kadar pek çok konuda, gerek temel gerekse tematik dersleri içeren programların ardından 2010 yılından itibaren programın tematik başlıklarla devam ettirilmesine karar verildi. Bu kapsamda 2010 yılında Hakikat ve İnsan Hakları, 2014 yılında da Cezasızlık ve İnsan Hakları temalarıyla gerçekleştirilen Yaz Okulu’nun bu seneki teması “Protesto Hakkı” olarak belirlendi.

2-6 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan program, 2014 yılında olduğu gibi bu yıl da Raoul Wallenberg İnsan Hakları ve İnsancıl Hukuk Enstitüsü ve İsveç Kalkınma Ajansının mali desteğiyle düzenlenmektedir.

İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİN KORUNMASI İÇİN PROTESTO HAKKI

Türkiye’de son yıllarda artan otoriterleşme, temel hakların kullanımında ciddi sınırlamalara yol açmaktadır. Bu otoriterleşme, vatandaşların sürekli olarak iktidarı onaylamaya davet edilmelerinin de ötesine geçerek, çoğulculuğu ortadan kaldıran tek tip bir moral setinin tüm insanlara dayatılmasına varmaktadır. Bu dayatmanın, bir dirençle karşılaşması kaçınılmazdır. Bu direnç gelenksel demokratik hakların kullanılmasının yanı sıra farklı protesto araçlarının devreye girmesine de neden olmuştur. İktidarın elinde tuttuğu devlet aygıtları aracılığıyla dönüştürmeye çalıştığı toplum dinamikleri, kendilerine farklı sivil alanlar yaratarak bu dayatmayı aşmaya çalışmaktadır. Bunun sonucu olarak iktidarın müsaade ettiği alanların dışında da bireysel ve toplu protesto davranışlarının hayata geçirildiği görülmektedir.

Bu nedenle, protesto hakkı toplantı ve gösteri yürüyüşü gibi anayasal düzlemde tanımlanmış geleneksel hakları da içeren ama bundan daha geniş görünümleri de olan bir hak yelpazesini ifade etmektedir. Duran adam eyleminden, sosyal medya etkinliklerine, iş bırakma eylemlerinden, cumartesi annelerine, “sürekli aydınlık için 1 dakika karanlık” eyleminden, düşünce suçları için kendini ihbar etmeye kadar çok farklı eylem tiplerinin hepsi protesto hakkının farklı görünümleridir.

Protesto hakkının bu zengin repertuarı yasa koyucuyu da harekete geçirmiştir. Son iki yılda yapılan ve temel hakları kısıtlamaya yönelik yasal, idari ve yargısal düzenlemelerin merkezinde protesto hakkını sınırlandırma olduğu açıkça görülmektedir. İç güvenlik yasası, protestonun sokaktaki halini bastırmanın sembolü haline gelirken ardı arkası kesilmeyen internet düzenlemeleri ve davaları sanal ortamı baskı altına almaya çalışmaktadır.

Demokrasi ve insan hakları  muhalif görüşlerin özgürce ifade edildiği toplumlarda var olabilir. Bu da ancak pozitif düzenlemelerin yanlışlığının gösterilebildiği, protesto edilebildiği, tartışılabildiği bir ortamda mümkündür.  5. İnsan Hakları Yaz Okulu, Türkiye insan hakları hareketinin en yakıcı sorunu haline gelen bu konuyu tartışmayı hedeflemektedir. Programda, protesto hakkının kapsamı, diğer özgürlüklerle olan ilişkisi, Türkiye’deki kısıtlamaların ve protesto hakkının farklı yol ve araçlarla kriminalize edilmesinin örnekleri ve barışçıl protesto tezahürleri ve bu hakkın korunmasının araçları tartışılacaktır.

BAŞVURULARA İLİŞKİN BİLGİ

2-6 Eylül 2015 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin dersliklerinde  gerçekleştirilecek olan yaz okulunun kontenjanı en az 25 en fazla 40 kişi ile sınırlıdır. Yaz okuluna katılım için herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. En fazla 20 katılımcının yol ve konaklama masrafları düzenleyici kuruluşlarca karşılanacaktır.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

İnsan hakları örgütlerinin üyeleri, hukukçular, lisans ve lisansüstü öğrencileri, hak temelli sivil toplum örgütlerinin aktif üyeleri, kamu idaresinin insan hakları ile ilgili bölümlerinde çalışan bürokratlar.

BAŞVURU SON TARİHİ

Başvurular 15 Temmuz 2015, Çarşamba günü sonuna kadar (24:00) yapılabilecektir. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

BAŞVURU FORMU

Bu çağrının ekinde yer alan başvuru formu tam olarak doldurulmalıdır.

Başvuru formları  yazokulu2015@gmail.com  adresine gönderilmelidir.

BAŞVURU DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Gelen başvurular, İnsan Hakları Ortak Platformu ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezinin üyelerinden oluşan bir kurul tarafından konuya olan ilgi ve çalışma alanları bakımından değerlendirilecektir.  Değerlendirmelerde toplumsal cinsiyet eşitliğine, coğrafik dağılıma ve engelli katılımına özen gösterilecektir.

Değerlendirme süresi 15 gündür. Bütün başvuranlara 1-5 Ağustos tarihleri arasında değerlendirmenin sonuçları bildirilecektir.

Başvuru Formu İndir

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.