Ülkemizde her yıl üç gıdadan biri israf oluyor. Yılda 14,5 milyon ton gıdayı israf ederek dünyamızın ve ülkemizin geleceğini çöpe atıyoruz.
Sen de bu gidişe dur demek istemez misin? Eğer cevabın evetse hangi üniversiteden, hangi bölümden olursan ol yaşadığımız salgın kadar tehlikeli olan gıda israfına son verecek projeni oluşturarak İstanbul Ticaret Borsası olarak düzenlediğimiz yarışmamıza katıl!
Zor günlerden geçiyoruz. Sevdiklerinden, işinden, okulundan, sokaklardan uzakta evinde yeni bir düzene adapte olmaya çalışıyorsun. Eski günlere tekrar dönmenin hayalini kuruyor, yemekler yapıp bambaşka keşifler yapıyorsun.
Bizim de bir hayalimiz var! Salgından bile daha eski bir tarihe sahip olan ve zararı ölçülemeyecek kadar büyük olan gıda israfını engelleyebilmek, tüm insanlığın bu durumun en az salgın kadar tehlikeli olduğunun farkına varmasını sağlayabilmek. Özellikle salgın döneminde yapılan panik alışverişlerinin ve ihtiyaçtan fazlasını ‘’istiflemek’’ gibi davranışların evlerdeki gıda israfına neden olduğuna dikkat çekmek istiyoruz.
Bu nedenle ‘’Gıda İsrafına Son Verecek’’ bilimsel ve pratik çözümlerinle ödüllü yarışmamıza seni de bekliyoruz. Akıl dolu çözümlerinle seni de aramızda görmek bizleri çok mutlu edecek.
Dünya genelinde tarımsal kayıplar dahil çöpe giden ve israf olan gıda miktarı yıllık 1,6 milyar ton. Türkiye’de yılda 33 milyon ton ağırlığında çöp toplanıyor ve bunun 15 milyon tonu gıda! Ülkemizin neredeyse yıllık tarımsal ihracatı kadar gıda, israf ediliyor. Sürdürebilirliği hem yerelde hem de globalde iş dünyasının ana eksenine koyan İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), “Gıda İsrafına Son Ver” sloganıyla yola çıktığı ‘Gıda İsrafı
Projesi’ ile perakende sektörünün yanı sıra lokanta, cafe, restoran, hastane gibi toplu tüketim yerlerinde de gıda israfına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapıyor.
Yarışmaya Kimler ve Nasıl Katılabilir?
Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm üniversitelerde okuyan her öğrenci bölümü ve sınıfı fark etmeksizin yarışmamıza katılabilir.
Yarışmaya bireysel olarak veya takım halinde başvuru yapabilirsin.
Başvuruları takım temsilcileri, takımı adına yapacaktır.
Başvuruda ismi bulunan bütün öğrencilerin ortak başvuru yapması gerekmektedir. Aynı proje ile birden fazla başvuru yapılamaz.
Başvuru koşullarının başvuruda yer alan tüm öğrenciler tarafından sağlanması zorunludur. Yarışmanın herhangi bir aşamasında veya yarışma tamamlandıktan sonra koşulları sağlamadığı kurum tarafından tespit edilen başvurular yarışmadan elenir, verilen ödüller geri alınır.
Nasıl Başvururum?
Başvurular 1 Mayıs 2020 – 30 Kasım 2020 tarihleri arasında web sitesi üzerinden online yapılacaktır.
Proje başvurusu yapılırken takım temsilcisinin kendisinin, projede yer alan tüm öğrencilerin, varsa danışmanın ve projenin bilgilerinin başvuru dosyasında olması gerekir.
Başvuruda Öğrenci Belgeleri, varsa Muvafakatnameler, Proje Özeti (en az 150, en fazla 300 kelime) ve PDF formatında Proje Raporu (en az 2, en fazla 20 sayfa) olarak teslim edilir. Bu belgeler dışında kalan belgeler (resim, çizim, anket, yazılım vb.) sistemde diğer belgeler ek olarak beyan edilir.
Başvuru sırasında yarışma kategorisinin seçilmesi zorunludur. Birden fazla alanı kapsayan projelerde projenin özgün/yenilikçi unsurunun önde olduğu alanın seçilmesi gerekir. Örneğin; ev tüketimi, depolama ıslahı, perakendecilik gibi.
Başvuru tarihinden sonra öğrenci veya diğer bilgiler de dahil olmak üzere hiçbir değişiklik talebi kabul edilmez.
ÖDÜLLER
1. ÖDÜLÜ ₺30.000
2. ÖDÜLÜ ₺15.000
3. ÖDÜLÜ ₺10.000
MANSIYON ÖDÜLÜ ₺5.000
MANSIYON ÖDÜLÜ ₺5.000
Gıda İsrafına Karşı Proje Geliştirme Yarışması
https://gidaisrafiprojeyarismasi.com