Filozof Çocuklar (Philosopher Kids) eTwinning Projesi Başladı.

Projemiz 2 okul öncesi öğretmeni Saliha ÇETİN ve Nevriye BALCI tarafından kurulmuş 10 Türkiye 1 Azerbaycan olmak üzere 11 ortaklı bir felsefe projesidir. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların felsefi sorgulama yoluyla, dikkat, akıl yürütme, empati kurma, aktif dinleme ve becerilerinin, mantıksal argümantasyon kullanımlarının, bütün parça ilişkilerini ayırt etme performanslarının olumlu etkilendiği bilinmektedir (McCall, 2013). Bu verilerden yola çıkılarak projenin amacı, okul öncesi dönemdeki çocuklara uygulanan ‘çocuklarla felsefe’ öğretim programının sorgulama süreçlerinde çocukların oluşturdukları soruların düzeyi ve verdikleri cevapların niteliği üzerindeki farklılığı ortaya çıkarmak olarak belirlenmiştir.

Çünkü insanlar, çocukluk döneminden sonra soru sormaktan, sorgulamaktan vazgeçerler ve meraklarını da yitirirler. Çocuklar için felsefe eğitimi ile onların düşünen ve üretken bireyler olarak yetişmeleri istenmektedir. Sokrates yıllar önce öğrencilerine ‘Okuduklarınızı ve duyduklarınızı değil, kendi öz düşüncelerinizi, kendi içinizde olup bitenleri söyleyin. Başkalarının ağaçlarından meyve yeme alışkanlığından sıyrılarak, kendi bahçenizin fidanlarını yetiştirin. İşte o zaman, meyve yemenin zevkini tadacaksınız’ diye söyleyerek eleştirel düşünmenin öneminden bahsetmektedir. Aslında yıllar önce Sokrates’in doğurtma yöntemi ile temelleri atılan çocuklar için felsefe eğitimi, pek çok alanda ve okul öncesinden başlayarak ileriki yaşlarda da gereklidir.

Projemizde çeşitli hikaye kitabı ve materyaller incelenip analiz edilecektir. Çocuklarda mantık yürütme, sorgulama, farklı düşünme, kendini ifade etme gibi birçok yeteneğin gelişmesini amaçlayan proje Mayıs ayında son bulacaktır. Philosopher Kids ekibi olarak tüm twinnerlara başarı ve kolaylıklar dileriz.