Fen Projesi – BITKILER ARTIK YAPAY IŞIK ILE BÜYÜYECEK

Proje Adı:Bitkiler artık yapay ışık ile büyüyecek

Proje Amacı:Geceleri ve güneşin yetersiz olduğu zamanlarda güneş enerjisi yardımıyla üretilen enerjinin yapay ışık ile bitkilerin seralarda daha erken büyümelerini sağlamak

Giriş:Bilindiği üzere, Bütün canlılar gibi bitkilerinde ışığa ihtiyaçları vardır.

Bitkiler, kışın az güneşli günlerinden etkilenir gelişme ve verimlilikleri azalır. Güneş ışığının yetersiz olduğu bu zamanlarda, yapay ışık kullanılmalıdır. Sağlıklı ve düzenli bitki yetiştirmek içi, günlük güneş ışığını takviye ederek, yapay ışıklarla 12-16 saate ulaşan ışıklandırma yapmak gerekir

Kış aylarındaki kısa günden ve ayrıca bulutlu gün sayısından kaynaklanan, güneş ışıkları (doğal ışık) miktarının azalmasından dolayı, bitkiler büyüme ve gelişmeleri için yeterli ışığı bulunmaz. Büyüme ve gelişmeleri yavaşlar, yetiştirme devreleri uzar. Nitekim, Almanya `da domatesler üzerinde yapılan bir çalışmada, tohum ekiminden fidelerin tarlaya dikimine kadar geçen süre için

-Tohumlar ocak ayında ekilmişse 88 gün

-Tohumlar mart ayında ekilmişse 77 gün

-Tohumlar haziran ayında ekilmişse 39 gün gerekmektedir.

Demek ki kış aylarındaki ışıklanma süresinin kısalması ve ışık şiddetinin azalması fide büyüme süresini uzatmaktadır. Aynı durum çiçeklerin oluşması, döllenmesi ve sonra meyveye dönüşmesi sırasında da karşımıza çıkmaktadır.

Sadece kışın değil diğer mevsimlerde de geceleri yapay ışık ile bitkilerin daha erken büyümeleri sağlanabilir. Gündüz güneş enerjisi ile üretilen elektriğin yapay ışık olarak kullanılması temel amaçtır. Aynı zamanda üretilen enerji diğer alanlarda da kullanılabilir. Geceleri yapay ışık kullanılarak seralarda bitkilerin daha erken büyümelerinin sağlanması ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Kullanılan yöntem:Çalışmada bilimsel problem çözme aşamaları kullanılmıştır. Kontrol ve deney grubu kullanılmıştır. Çalışmada, camdan yapılmış iki mini sera hazırlanmıştır. Seralardan bir tanesi beyaz bir sunta(ahşap) üzerine koyulmuştur diğeri ise renkli bir sunta üzerine koyulmuştur.

Her iki seramızda eşit miktarda aynı cins toprak koyduk daha sonra, önceden bir gün boyunca suda bekletilen fasulye tohumlarını her bir seraya 15?er tane koyduk üzerine ince bir toprak koyduktan sonra eşit miktarda suladık. Renkli sunta üzerinde bulunan seramızın üst camının altına led lambalarını ( mavi ve kırmızı renkli led ler) yapıştırdık. Bu ledleri kablolar ile bir aküye, aküyü de güneş enerjisi paneline bağladık. (güneşli havalarda güneş enerjisi ile üretilen elektrik enerjisi karanlıkta bitkilerin fotosentezi için kullanılacaktır.) Diğer beyaz sunta üzerinde bulunan seramıza da yapay ışık kullanılmamıştır. Bütün etkenler aynı tutulmuş olup sadece ışığın etkisi farklı kılınmıştır.

Gündüzleri güneş varlığında her iki seramızı da yapay ışık kullanılmadan güneş altında bekletilmiştir. Geceleri ve güneşin yetersiz olduğu zamanlarda ise renkli seramıza yapay ışık tutulmuştur diğer seramıza ise yapay ışık tutulmamıştır. İlk 7 gün de yapay ışık altında kalan seramızdaki fasulye fideleri daha erken büyümüştür, 9. Günde ise daha belirgin şekilde yapay ışık altındaki seramızda bulunan fasulye fidelerin daha erken yaprak açtığını gördük.

Yapay ışığın bitkilerin büyümesi üzerine daha önceki bilimsel çalışmalarda ispatlandığı bilinmektedir aynı zamanda mavi ve kırmızı ışığın da bitkilerin fotosentezinde daha etkili olduğu da bilinmektedir. Bizim çalışmamızda güneş enerjisi ile üretilen elektriğin, ışığın yetersiz olduğu zamanlarda seralarda yapay ışık olarak kullanılıp bitkilerin ve seralarda yetiştirilen ürünlerin daha kısa zamanda büyümelerini sağlamaktır.

Proje Bütçesi: 150 TL (Cam seralar, led, güneş enerjisi paneli ve akü)

Proje Çalışmasının Takvimi:

10 Ekim-11 Kasım Literatür taraması

12 Kasım-09 Ocak Projenin uygulanması

Ulaşılan Sonuçlar:

Yapay ışık altında kalan seramızdaki fasulyelerin daha erken fide verdiği ve daha erken yaprak açtığı görülmüştür.

Sonuçların Değerlendirilmesi:

Seralarda daha kısa sürede ürün alabilmek için, seralarda; güneş enerjisi ile üretilen elektriğin, geceleri ve ışığın yetersiz olduğu zamanlarda yapay ışık olarak kullanılması gerekir.

Kaynaklar:

http://www.emo.org.tr/ekler/ec2236203d220c2_ek.pdf?dergi=534

ADIYAMAN MERKEZ
Emniyet Ortaokulu
Siteler Mah. Kahta Yolu Polis Loj. Arkası
BİYOLOJİ – BITKILER ARTIK YAPAY IŞIK ILE BÜYÜYECEK
GÜZEL ÇELENK EMRE BOZKUŞ
MURAT OCAK

Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.