Proje Ayrıntısı
Proje Adı: Bir Yıkamanın Nesi Var,İki Yıkamanın Sesi Var
Proje Amacı:
Günlük yaşantıda mikroorganizmaların her yerde olduğunu göstermek,
Temizliğin önemini vurgulamak,
Ellerin temizliğinde yıkama sayısının önemini kavratmak,
Günlük yaşamda kullandığımız paraların nasıl bir mikrop yuvası haline geldiğini göstermek.
Giriş:Bizim yaptığımız bu proje ortaokul düzeyinde yapılmıştır.İlla ki buna benzer çalışmalar bilim insanları tarafından daha açıklayıcı ve daha net olarak yapılmıştır.Biz yaptığımız bu proje ile hem öğrenci arkadaşlarımıza mikropların her yerde olduğunu kanıtlamak hem de küçük yaşta temizlik alışkanlığı kazanılmasını hedefledik. Hazır besiyerinin temininde bize Adıyaman Devlet Hastanesi yardımcı olmuştur.
Kullanılan Yöntemler: Yaşadığımız ortamda aslında pek de yalnız olmadığımızı biliyorduk. Bizimle birlikte mikroorganizmalar da bu ortamı paylaşıyorlar biliyoruz.(Bununla ilgili olarak internetten araştırmalar yaptık, öğrenci arkadaşlarımızla bir anket yaptık.)İşte bunu kanıtlamak ve bu mikroorganizmaların sebep olabileceği rahatlıktan korunmak için temizliğe önem verilmesi gerektiğini göstermek istedik. Adıyaman Devlet Hastanesi ile irtibata geçip dört adet hazır besiyeri aldık.(O an için ellerinde fazla olmadığı için dört tane verebildiler).Bu besiyerlerinden bir tanesine yıkanmamış el, bir tanesine bir kere yıkanmış el, bir tanesine iki kere yıkanmış el sonuncusuna da kağıt para dokundurduk Uygun sıcaklıkta(37 derecede) bir gün beklettik. Daha sonra gözlemlerimizi kaydettik.
Gözlem sonucunda en çok mikroorganizmanın bir kere yıkanmış el ve kağıt parada olduğunu gördük.
Gözlem sonuçlarını sınıf ortamlarında öğrenci arkadaşlarımızla paylaştık. Öğrenci arkadaşlarımız paradaki mikroorganizma oranının ve bir kere yıkanmış eldeki mikroorganizma oranının fazla olmasına çok şaşırdılar. Ayrıca mikropların her yerde olduğunu görmek onların dikkatini çekti.
NOT: Yapılan ankette arkadaşlarımıza Hangi eldeki mikroorganizma oranı fazladır?
1-kuru el 2- bir defa yıkanmış el 3- iki defa yıkanmış el diye sorduk ve yüzde 96 oranında kuru el,yüzde 4 oranında bir defa yıkanmış el,yüzde 0 oranında da iki defa yıkanmış el cevabını aldık.
Proje Bütçesi: 0 Lira
Proje Çalışmasının Takvimi:
02.01.2013 ? Projeye karar verilmesi
07.01.2013 ? Besiyerlerin Adıyaman Devlet Hastanesinden alınması
08-09.01.2013 ? Hazırlanan besiyerlerin uygun sıcaklıkta bekletilmesi
09.01.2013 ? Gözlem sonuçlarını kaydedilmesi
10-18.01.2013 ? Gözlem sonuçlarının sınıf ortamlarında öğrenci arkadaşlarla paylaşılması
Sonuçlar, Sonuçların Değerlendirilmesi: Bir kere yıkanmış eldeki mikroorganizma oranın fazla olmasının nedenini bir kere yıkama sonucunda mikroorganizmaların deri gözeneklerinden çıkması, kağıt parada mikroorganizma oranın fazla olmasının nedenini de paranın çok fazla el değiştirmesi olarak açıkladık.
Bu sonuçlardan yola çıkarak ellerimizi en az iki defa iyice yıkamamız gerektiğini arkadaşlarımız daha iyi anlamış oldular.
Kaynaklar
6. Sınıf Fen Ve Teknoloji Ders Kitabı
http://cevre.beun.edu.tr/dersnotu/cevremikrobiyolojisi/besiyerihazirlama.pdf
http://www.belgeci.com/besiyerinin-hazirlanmasi.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/Mikroorganizma
Mikdat Sümer Ortaokulu
BİYOLOJİ – BIR YIKAMANIN NESI VAR,İKI YIKAMANIN SESI VAR
OKTAY TEZDURDU DENİZ EREN KURTULUŞ ATAŞ
Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri