Etnoarkeolojik Yaklaşım
Ayda bir olmak üzere düzenlemeye başladığımız “Antropoloji Buluşmaları”nda bir seneyi geride bıraktık. 2018 yılının ilk Antropoloji Buluşmasını ise 20 Ocak Cumartesi günü saat 15.00’te, Beyoğlu’nda bulunan Aynalıgeçit Etkinlik Mekanında gerçekleştiriyoruz.
Yılın son “Antropoloji Buluşması”nda konuğumuz tiyatro sanatçısı Tilbe Saran, “Oyuncular: Zamanlar, Kültürlerarası Köprüler… Çağın Tanıklarına Tanıklık” başlıklı bir söyleşi yaptı. Oyuncuların dünyasına, sorunlarına, çalışma koşullarına, beklentilerine yakın zamanda yapılmış bir sosyal bilimsel araştırmanın ayrıntılarını ve sonuçlarını da paylaşarak değindiği bu söyleşi, oldukça ilgi uyandırıcı ve bilgilendiriciydi.
Bu ay ise Malatya Müzesinde antropolog / etnoarkeolog olarak görev yapan Hüseyin Şahin’i konuk ediyoruz. Hüseyin Şahin, “Etnoarkeolojik Yaklaşım” başlıklı söyleşisinde etnoarkeolojinin tanımından, yönteminden bahsedecek. Diğer yandan, bu yaklaşımı kullanarak etnoloji- kültür antropolojisi çalışmalarında neyi-nasıl ele alabileceğimiz üzerine paylaşımlarda bulunacak. Hüseyin Şahin ayrıca etnoarkeolojik bakışla, M.Ö. 3350 yıllarında Malatya “Arslantepe Geç Kalkolitik Dönemi Kerpiç Sarayı” içerisinde bulunan kil mühürlerden hareketle ahşap kilit sistemlerinin günümüze ulaşmasını hem sosyal- ekonomik mülkiyetin korunması hem de güvenliğin sağlanması bağlamında ele alacak.
Geçmişi, geçmişin sosyal ve kültürel unsurlarını anlamak ve maddi kültürün içeriğini, ne gibi bağlamlara işaret ettiğini kavramak açısından etnoarkeolojinin önemli bir yer işgal ettiğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda, Hüseyin Şahin’in gerçekleştireceği söyleşinin oldukça aydınlatıcı olacağı düşüncesindeyiz. 20 Ocak Cumartesi günü gerçekleşecek olan olan etkinliğimiz ücretsizdir. İlgilenen herkesi bekliyoruz.
Düzenleyen: Antropoloji Derneği