Antalya Bilim Festivali 2017

Antalya Bilim Festivali 2017

Genç yaşlı, 7’den 77’ye herkesin ilgisini çeken Antalya Bilim Festivali birbirinden eğlenceli deneylerle bilim meraklılarına unutulmaz deneyimler yaşatıyor.

Fen bilimlerinden, sosyal bilimlere, tarih biliminden dil bilimine Cam Piramit’i bilim yuvası haline getiren festivale Antalyalılar yoğun ilgi gösteriyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek ve bilime olan ilgiyi arttırmak amacıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Antalya Bilim Festivali, ziyaretçi akınına uğruyor. Öğrencilerin ve her yaştan Antalyalıların yoğun ilgi gösterdiği festival, eğlence ile bilimi buluşturuyor. İlgi çekici stantları ve şaşırtıcı deneylerle katılımcıları bilimin büyülü dünyasında keyifli bir yolculuğa çıkartan festivalde, geleceğin Einstein’ları birbirinden ilginç deney ve buluşlarıyla göz dolduruyor.

CARRETTA CARETTA PROJESİ
Arkadaşlarıyla denize ulaşamadan ölen Caretta Caretta yavrularını gönüllüler yardımıyla denize ulaşmasına olanak sağlayacak bir proje hazırlayan Bahçeşehir Koleji 6. sınıf öğrencisi İrfan Doruk Aksakal, doğal hayatı korumaya yönelik buluşuyla dikkat çekiyor. Aksakal, projeyi şöyle anlattı: “Bu projemizde Caretta Caretta’ları korumak için bir kafes tasarladık. Bu kafesin ayaklarında hareketli ısı sensörü var. Carettaların yumurtadan çıktıklarındaki hareket ve ortaya çıkan ısı sensörler tarafından algılanıyor ve bu veriler gönüllülerin cep telefonlarına iletiliyor. Böylece gönüllüler de Carettaların rahatlıkla denize ulaşmasını sağlıyor.” Ateş Van Het Hof ve Can Kurnaz da balın üretildikten sonra tüketiciye ulaştığı süreci anlattıkları LEGO çalışmasıyla Bahçeşehir Koleji standının ilgi odağı oldu.

FİLLER İÇİN DİŞ MACUNU DENEYİ
Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi standını ziyaret edenler ise Filler için diş macunu deneyini gözlemleyebiliyor. Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 4. Sınıf Öğrencisi Melek Akören; “3 senedir burada görev alıyorum. Filler için diş macunu deneyimizi yapıyoruz. Potasyum iyodür, gıda boyası, hidrojen peroksit ve deterjan ile yapılıyor. Çocukların dikkatini çeken, onların fen bilimlerine olan ilgilerini arttıran bir gösteri deneyini burada sergiliyoruz. Çocukların ve gençlerin deneyimize olan ilgisi oldukça yoğun” şeklinde konuştu.

DENEYLERLE AKILDA KALICI DENEYİMLER
Festivalde ilgi çekici deneyler yapılarak, çocukların bilime ilgi duyması da sağlanıyor. Deney çalışmaları ile ziyaretçilerin ilgi odağı olan okullardan biri de Metin Nuran Çakallıklı Anadolu Lisesi. İkinci sınıf öğrencisi Elif Efsun Bakırcıoğlu, yaptıkları yanma deneyini şöyle anlattı: “Tepkimeyi hızlandırması için erittiğimiz sodyum kloratın içine jelibon atıyoruz. Gözlenen yanma tepkimesi çocukların en çok ilgi gösterdiği deneylerden biri. Çocuklar genellikle yanmalı ve patlamalı deneyleri çok seviyor. Burada Açıkhava basıncı deneyi, süblimleşme deneyimiz var, yanmayan nişastanın yanmasına tanıklık ediyoruz ve çocuklar da bunlardan çok etkileniyor ve bilimi deneylerle kalıcı bir şekilde öğreniyor.”

ÇOK GÜZEL BİR FESTİVAL
Festival ziyaretçilerinden öğrenci İbrahim Serhat Aksu da, Bilim Festivali’nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aksu “Bence çok güzel bir festival. Bilim Festivali görmüş olduk, bu ortamı yaşadık. İlerde daha kapsamlı bir festivale katılırsak neler olabileceğini öğrendik. Bizim için güzel bir deneyim oldu. Hem küçük kardeşlerimize gösteriyoruz hem de yaşıtlarımızdan bilime ilgisi olanlara deneylerimizi anlatıyoruz” dedi.

BURADA OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUZ
Festivalin minik ziyaretçileri Hanım Ömer Çağıran İlköğretim Okulu öğrencileri de tüm stantları heyecanla gezerek deneylere tanıklık etti. Öğrencilerden Hüseyin Enes Aydoğdu; “Ben de polis standını ve akvaryum standını çok beğendim. Burada olmaktan çok mutluyuz” diye konuştu. Aslan Doğan ise; “Yanardağ deneyi ve itfaiye standını çok beğendim. Festival çok güzel. Bilime olan ilgim arttı. Festivalin sürekli olmasını istiyoruz” dedi.