Gençlere fiziğin bilimsel ve teknolojik gelişme içindeki önemini anlatmak ve temel bilimlere olan ilgilerini artırmak ve daha çok sevdirmek amacıyla üniversitemiz Fizik Grubu tarafından Ankara Ortaöğretim Kurumları arasında 3. Fizik yarışması düzenlenecektir. Yarışma biri eleme ve biri de Final bölümleri olmak üzere iki farklı günde gerçekleştirilecektir. Yarışmanın eleme sınavı 3 Mart 2015 tarihinde yapılacaktır ve katılan okullar arasında en iyi dereceyi alan 8 okulun ekibi finale katılmaya hak kazanacaktır.
Final yarışması 10 Mart 2015 günü izleyici huzurunda gerçekleştirilecektir.
Yarışmada derceye giren okul ekip öğrencilerine Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük madalyaları, okullarına plaket, ayrıca (sırasıyla) Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük hediyeleri ve bu ekiplerin danışman öğretmenlerine hediye verilecektir.
Yarışma verilen ikram ile son bulacaktır.
Yarışmaya ait web sayfasında ve yarışma afişinde bilim insanlarını tanıtmak amacıyla tema olarak her yıl bir bilim insanı seçilmektedir. Bu yılın teması Johannes Kepler olarak belirlenmiştir.
Çağdaş astronominin kurucusu sayılan Kepler 1571 yılında Almanya’nın güneyinde bulunan Weil’da doğdu. Çocukluğunda geçirdiği çiçek hastalığı nedeniyle görüş kuvvetini kaybetti ve elleri sakat kaldı. Buna rağmen Tübingen Üniversitesi’ne girdi ve öğrenim gördü. 1591’de yüksek lisans derecesi aldı. Graz’da matematik profesörlüğü yaptı. Bu dönemde yazdığı Mysterium Cosmographicum (Evrenin Gizleri, 1596) adlı yapıtında açıkladığı gezegen sistemiyle ünlü astronomlar arasına katıldı. 1598’de Graz’daki protestanların kenti terk etmelerinin istenmesi üzerine Kepler dönemin ünlü astronomu olan ve Prag’da devlet matematikçisi olarak çalışan Danimarkalı astronom Tycho Brahe’nin çağrısıyla Prag’a yerleşti. Tycho’nun ölümü üzerine kendisine kalan astronomik gözlemlerden yararlanan Kepler, gezegenlerin hareketleriyle ilgili çalışmaları sırasında Mars’ın yörüngesini incelerken kendi adıyla anılan yasaların ilk ikisini buldu. Ardından Linz’de kaldığı 14 yıl içinde iki kitap yazan Kepler, burada üçüncü yasasını keşfetti.
1. yasası: Bütün gezegenler, odaklarından birinde Güneş’in bulunduğu elips biçimli yörüngeler üzerinde hareket eder.
2. yasası: Bir gezegeni Güneş’e bağlayan doğru parçası eşit zaman aralıklarında eşit alanlar tarar.
3. yasası: Gezengenlerin dolanım sürelerinin karesi ile Güneş’e olan uzaklıklarının küpünün oranı tüm gezegenler için aynıdır.
Kepler’in bu yeni astronomi kanunlarını bulması onun, gezegenlerin gökyüzünde hangi günde ve hangi saatte nerede olacağını önceden hesaplayabilmesine imkan vermiştir. Kepler ayrıca teleskopların nasıl çalıştığını ve insanların nasıl gördüklerini açıklayan ilk bilim insanıdır. 1630 yılında Almanya’nın Regensburg kentinde öldü.
DÜZENLEME KURULU
Prof. Dr. Ramazan Aydın
Doç. Dr. Yasemin Saraç Oymak
Yrd. Doç. Dr. Filiz Korkmaz Özkan
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Işık
Yarışmaya başvurular başvuru formunun doldurulması yoluyla yapılacaktır. Başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.