STEM (KÖK) NEDİR, BİLİYOR MUSUNUZ?

STEM (KÖK) NEDİR, BİLİYOR MUSUNUZ?

Kök ülkemiz eğitim sistemine yeni yeni girmekte olan bir eğitim yöntemidir. Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik günümüz dünyası için çok önemlidir. Çünkü teknoloji hızla değişmektedir. Bugün doğan bir çocuğun 10 sene 20 sene sonra hangi yeni mesleklerle karşılaşacağını tahmin etmemiz bile mümkün değildir. Bugünün bebeklerini geleceğin hangi mesleklerine göre hazırlayacağımızı söylemek bile çok güçtür. STEM (KÖK) eğitim sistemi bu sorulara cevap vermeyi amaçlamaktadır.

. STEM; Science-Fen, Technology-Teknoloji, Engineering-Mühendislik ve Mathematics-Matematik alanlarının baş harflerinden oluşmakta ve bu alanların birbirine bütünleşmiş olması anlamına gelmektedir. STEM, İngilizcede KÖK anlamına gelmekte, bu nedenle bu yöntem birçok yerde KÖK Yöntemi olarak ta tanınmaktadır

ABD Başkanı Obama tarafından yüksek öncelikli eğitim projeleri arasına alındığını söyleyerek şu açıklamayı yaptı.
“Avrupa’da ve ABD’de 1985’li yıllarda uygulamaya başlayan bu yöntem teknoloji ve yenilikçilik odaklı insanların yetişmesi ve ülke üretimine katılması için çok önemli görülüyor. Bilişim teknolojilerinin öğrencilere küçük yaşlarda öğretilmesini hedefleyen bir proje aslında Stem Lab olarak isimlendiriliyor

21. Yüzyılda gelişen üretim mantığının birçok Avrupa ve Uzakdoğu ülkesinde eğitimin içine katıldığı öğrenme yöntemlerinin disiplinler arası çalışma ile vurgulandığı görülmektedir.

Bugün küresel olarak değişen eğitim altyapısında şirket olarak çözüm odaklı teknolojilerin ilköğretim lise ve üniversitelere eğitim programları içinde yer alması için çeşitli çalışmalarda bulunmaktayız.”
STEM çocuklarda hangi özellikleri geliştiriyor

STEM yaştan bağımsız olarak beyin ve sinir ağlarının koordinasyonunu artırmak üzere dizayn ediliyor. STEM kavramı içinde beynin sinir ağları ile bütünleşik çalışmasını sağlamak için malzeme odaklı yaparak öğrenme benimseniyor.
Yapılan çalışmalarda çalışan bir beyin gerçek dünyanın olanakları ile birleştirilmektedir. Öğrencilerin yaratıcı düşüncelerini gerçekleştirmelerine olanak vermek üzere tasarlanan bu laboratuvarlar öğrencinin problem çözme yeteneklerini hafıza yapılarını korumayı sağlıyor.

Öğrenciler geliştirdikleri ürünlerle birbiriyle yarışarak rekabet duygusunu geliştiriyor.
Öğrencilerde merak ve araştırma duygusu pekiştirilerek, fizik ve matematik dengesini kuran bilimsel yenilikleri eğitim içeriğine katan İnovasyona sahip içerik üretme olanağı tanıyor.”
3 aylık bebek, yaprakları dokunma örümcekler izlemek, günbatımının keyfini çıkarmak, şelaleler dinlemek ve doğa yürüyüşlerine gitmekle STEM yapmaktadır.

NİÇİN OKUL ÖNCESİ?
Okulöncesi dönem çocuklarının çok az bir kısmı okulların verdiği eğitimden yararlanmaktadır. Büyük bir çoğunluğu ise ana baba ve yakınların bireyleri tarafından aile görgüleri içinde eğitim görmektedir. Bu dönem 0-2 yaş bebeklik dönemini, 3-4 yaş ileri okul öncesi dönemini kapsamaktadır. 0-4 yaş gurubundaki çocuklarımızın yaratıcı olarak yetişmeleri için en büyük sorumluluk aile bireylerine düşmektedir.
Yaratıcılık, her bireyde var olan ve insan yaşamının her bölümünde bulunabilen bir yeti, günlük yaşamdan bilimsel çalışmalara dek uzanan geniş bir alanı içine alan süreçler bütünü, bir tutum ve davranış biçimidir.
Doğuştan getirilen bir yetenek olan yaratıcılık öğrenilebilecek bir özellik değil desteklenip, geliştirilecek bir yetidir.

Doğumdan itibaren uygun bir fiziksel çevre, çocuğa göre hazırlanmış destekleyici bir program ve bu alanda özenle yetiştirilmiş personelle bu yeti geliştirilebilir.

Yaratıcılık eğitimi almak çocukların;
• Karşılarına çıkan fırsatlardan yararlanmalarını,
• Karşılaştıkları güçlükleri yenmek için yeni çözüm yolları bulmalarını,
• Her şeyi merak ederek soru sormalarını ve tahminlerde bulunmalarını,
• Araştırma ve deney yapma eğilimlerini arttırmalarını,
• Hayal güçlerini geliştirmelerini,
• Yeni ve değişik buluşlar ortaya koymalarını,
• Bir konu üzerinde ilgi ve dikkatlerini uzun süre tutabilmelerini,
• Ayrıntılara dikkat ederek yanlış ve eksiklerini hissedebilmelerini,
• Yeni oyunlar keşfetmelerini,
• Çevrelerini biçim ve mekân ilişkisiyle görebilmelerini,
• Kendilerine güvenen, kendilerini geliştirip gerçekleştirebilen ve bağımsız olabilen kişilikler geliştirebilmelerini,
• Kendilerini dış dünyaya, birlikte yaşadıkları ve tüm insanlara açık tutabilmelerini,
• Kendilerini yalnız bugün için değil, yarın için de hazırlayabilmelerini,
• Dengeli ve coşkulu, akıllı ve duyarlı kişiler olabilmelerini,
• Duygu ve düşüncelerini farklı yollarla ifade edebilmelerini,
• Yeni yaşantıları denemeye cesaretle katılmalarını,
• Ayrıntılara dikkat ederek, yanlış ve eksiklikleri kolayca fark edebilmelerini sağlar.
Yeniçağ bireylerden üretici olmasını beklemekte; bu durum ise bireylerin üretkenliklerini ortaya koyabilmesi için birçok alanda yeterli bilgi birikimine sahip olmaları yanında; özellikle mühendislik alanında yetkin olmalarını gerektirmektedir. STEM yaklaşımının teknoloji ve mühendisliğe özellikle vurgu yapması; çocuklara küçük yaşlardan itibaren disiplinler arası bir bakış açısı kazandırması ve bilgilerin somut olarak hayata geçirilmesini sağlaması STEM’i günümüzün bilgi ve iletişim çağında çok önemli bir yere oturtmaktadır
. STEM eğitim modeli, ekonomik olarak ilerlemeyi, bilgi ve bilişim çağını yakalamış yaratıcı liderler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Erken Öğrenciler için STEM Öğretimi
Erken öğrencilere STEM öğretmek zor değil. Gizli yaşayan dünya hakkında kendi doğal ve doğuştan merakı içine dokundurmaktır. Sadece gerçek dünya hakkında sorular sormaya teşvik ederek, onları araştırmak için izin vererek, KÖK içinde ilgi çekici çocuklar olarak eğitmektir.

KENAN OKAN

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.