SINAV KAYGISI
SBS, YGS, LYS, ALES, KPSS ve daha niceleri derken hayatımızı artık sınavlardan bağımsız düşünmek neredeyse imkansız gibi görünüyor. Peki görüldüğü gibi zorlu bir süreç olan sınavlara hazırlık sürecine dahil olan kesim sadece öğrenci ve öğretmenler mi? Tabi ki hayır. Çocuklarının başarılı ve mutlu bir hayat sürmeleri için çaba gösteren ve onları her yönden destekleyen aileler bu sürecin temel parçası haline geldiler. Aileler bir yandan çocuklarına destek olurken bir yandan da onların önlerine çıkabilecek her türlü engeli kaldırmada gönüllü olarak çalışıyorlar.
Sınav kaygısı da işte bu noktada sınava girecek öğrencilerin karşılarına çıkabilecek engellere verilecek örneklerden sadece birisidir. Koç Üniversitesi ve Türk Psikologlar Derneği tarafından hazırlanan ve 18 Şubat 2012 Cumartesi günü Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen “Ailelerin Sınavı: Çocuğunuz Sınava Giriyor Ya Siz? “ adlı uzman klinik psikolog Aygün Tuçe Ataş tarafından gerçekleştirilen seminerde sınav kaygısına çeşitli açılardan bakılarak aileler bu konuda bilgilendirildi.
Kaygının tanımı, fiziksel, bilişsel, duyuşsal ve davranışsal belirtileri, sınav kaygısını açıklayan modeller ve normal dışı kaygının davranışsal ve psikolojik zararları, sınav kaygısını önlemede ailelere düşen görevler gibi verilen teorik bilgiler konuya bilimsel açıdan nasıl bakacağımızı görmemizi sağladı. Ayrıca seminerin sonunda uygulamalı olarak tüm katılımcılara yaptırılan gevşeme teknikleri sınav kaygısını sınavdan önce, sonra ya da sınav sırasında yaşayan öğrenciler kadar nasiplerini alan velilerin rahatlamalarına yardımcı olan zevkli bir pratik oldu. Seminer boyunca veli ve eğitimcilerin sorularına ve düşüncelerine yer verilmesi bir sinerji ortamının oluşmasına bu sayede fikir ve önerilerin gerçekçi bir zemine oturtularak ortaya çıkmasına katkıda bulundu.
Kısaca sınav kaygısına farklı gözlerden bakmayı sağlayan bu seminer eğitimci ve ebeveyn olarak dikkat etmediğimiz birçok noktayı görmemize olanak verdi.
Başak Çalık