PROJE AMACI:
1)pi sayısının ve geometrik şekillere etkisinin daha iyi anlaşılması. 2) Pİ sayısının çevrenin çapa bölümü olduğunun ispatlanması.
PROJE HEDEFİ:
ÇEMBERDE ÇEVRE FORMÜLÜNDE Pİ SAYISININ DEĞERİNİ 3,14 TEN FARKLI ALDIĞIMIZDA ÇIKAN SONUÇLARIN GEOMETRİK ŞEKLE ETKİSİNİ GÖRÜLMESİ.
PROJE ÖZETİ:
Pİ SAYISININ GEOMETRİK ŞEKİLLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ORTAYA ÇIKARILIP,ULAŞILAN SONUÇLARIN MAKET ÜZERİNDE SOMUTLAŞTIRILARAK İNSANLAR TARAFINDAN DAHA İYİ ANLAŞILMASI AMAÇLANMIŞTIR.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
Çemberlerle ilgili bir soru çözerken pi sayısının 3 alınması isteniliyordu. Ben de 3,14 ile 3 değerlerinin alınmasıyla arada nasıl bir fark olacağını merak ettim ve incelemeye karar verdim. Yarıçapı 10 cm olan çemberlerde 2 pi sayısı farklı değerlerde (6.28, 6 ve 5) alınarak çevre hesaplaması yapıldı.Her farklı değerde çemberin biraz daha daraldığı ve geometrik şekil de ,ihmal edilen dilim çıkarılıp kesme hattı birleştirilince ortasının kubbeleşerek koniye benzediği görüldü.Üçgenlerde pisagor bağıntısını kullanarak oluşan şeklin merkez yüksekliği hesaplandı.bulunan sonuçlar geometrik olarak kağıt üzerinde uygulandı.koni şekilleri oluştu. Çemberde pi sayısının sabit bir sayı olduğuna ulaşıldı. Bilgisayarda excell hesaplamasıyla hassas sonuçlara ulaşılabildiğini görüldü. 22.12.2008-29.12.2008 tarihleri arasında çalışmamı tamamlandım. 3 TL harcamam oldu. Çalışmamı yaparken mat. Öğrt. Filiz Özen?den destek aldım.